Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 5 jan 2024
Leestijd: 6 minuten

Sor doet mee aan Wie is de Mol? en zat in z’n eentje te juichen toen hij het hoorde

We zijn toe aan Wie is de Mol? seizoen 24… 24! Onvermoeibaar mollen presentator Rik van de Westelaken en de inmiddels talloze BN’ers in het spelprogramma door. Metro sprak deze week met één van de nieuwe spelers die morgenavond van start gaan, muzikant sor (ja, met kleine s). Mocht er bij jou niet meteen een belletje gaan rinkelen: het is die kerel die zichzelf in 2022 op prachtige wijze naar de winst in Maestro dirigeerde.

Misschien weet je uit het niets op te dreunen dat Jurre Geluk ‘De Mol’ van seizoen 23 was. Diepe buiging als je ook De Mollen van 1999 en 2000 weet op te noemen… Het waren Deborah Coutinho en Nico Plat. Flauw misschien, want Wie is de Mol? werd toen nog met OBN’ers, oftewel onbekende Nederlanders gespeeld. Misschien doet Metro echte molloten, zoals de fans worden genoemd, hiermee overigens te kort.

Fans genoeg mogen we ook wel stellen. Het programma trekt nog altijd tegen de 3 miljoen kijkers.

Deelnemers Wie is de Mol?

We zien Rik van de Westelaken met zijn Wie is de Mol? vanaf zaterdagavond in Mexico, waar de zoektocht in Mexico-Stad begint. De spelers dit jaar zijn wetenschapsjournalist Anna Gimbrère, artiest Babs Schutte, presentator Fons Hendriks, Oogappels-acteur Jeroen Spitzenberger, cartoonist Jip van den Toorn, drag-artiest Justin Mooijer, presentator Kees van der Spek (molloten juichen om zijn deelname), actrice Rian Gerritsen, presentator Tooske Ragas en genoemde hiphopartiest sor. De tien worden op weg geholpen door een waarzegster. Eén van de tien is… De Mol. Is het sor?

deelnemers Wie is de Mol Rick van de Westelaken seizoen
De deelnemers aan Wie is de Mol? 2024 en (midden) Rik van de Westelaken. Foto: Joy Hansson

Sor werd plotseling doof

Sor (27) werd als Rosario Mussendijk in Hoorn geboren en woont in Amsterdam („noem me maar sor”). Hij is ook producer, maakt deel uit van hiphop-collectief Black Acid en werkte samen met onder meer S10, Yade Lauren en Jonna Fraser. Nu moet sor in Wie is de Mol? samenwerken. Of werkt hij soms alleen…?

Een naar feit: sor werd in 2018 plotseling doof. Zijn gehoor is nu terug tot slechts 30 procent en hij heeft ook tinnitus. Als muzikant weet hij zich met medicijnen, een gehoorapparaat en een subwoofer-rugzak gelukkig te redden.

Als de telefoon gaat en Wie is de Mol? hangt aan de lijn, wat gebeurt er dan bij jou? 

Sor: „Ik zat in een afgesloten ruimte en tja, het is zo geheim dat ik wel in m’n eentje moest juichen, haha.”

Was het een grote wens om eens mee te doen? 

„Ik moet je zeggen: ik stond daar nooit bij stil. Natuurlijk dacht ik heus wel dat ik zoiets als Wie is de Mol? zou willen doen, maar ik vergeet soms dat ik in de entertainmentwereld zit. Dan schiet er opeens door mijn hoofd ‘oh ja… tuurlijk, dat kan gewoon.”

Eerder ‘gecheckt’ voor Wie is de Mol?

Hoe lang moest je er over denken om ‘ja’ te zeggen? 

„Vorig jaar hadden ze me ook gecheckt en toen wilde ik heel erg graag. Ik moest er toen echter toch goed over nadenken, omdat ik graag een festivalseizoen wilde draaien. Door Covid was dat al twee jaar niet gebeurd. Ik had me goed op de festivals voorbereid, zodat ik over Wie is de Mol? begon te twijfelen. Het werd uiteindelijk ‘nee’. Voor dit seizoen werd ik weer gevraagd en toen was het meteen ‘jajajajajajaja’. Nu had ik geen reden meer om het niet te doen.”

En dan nog lekker naar Mexico ook. Dat vond je vast niet erg. 

„Nee nee, zeker niet. Dat was heerlijk. Ik was er nog nooit geweest en vind het een echt een mooi land met een héle mooie cultuur, echt gestoord en sick. De drank is er ook lekker, haha.”

Laat ingesprongen, veel gezien

Was je al een trouwe Wie is de Mol?-kijker?

„Zeker weten. Ik ben er wel laat ingesprongen, maar heb veel ingehaald. Het leuke en mooie eraan vind ik dat je als kijker helemaal niks weet, laat staan als kandidaat. Met de app speel ik nooit mee, want ik kijk eigenlijk altijd te laat en het programma terug.”

Zonder iets te verraden: vond je het meedoen aan Wie is de Mol? zwaar of tegenvallen? Of juist helemaal te gek? 

„Te gek, ja, te gek.”

Ik kan De Mol nu aan de telefoon hebben trouwens, of een kandidaat die er na één aflevering al uit ligt…

„Ja, dat is voor jou een vraag… hèhèhè.”

Hoeveel vrienden of bekenden hebben al gevraagd of je De Mol bent? 

„Ik moet zeggen dat dat heel erg meevalt. Volgens mij maar twee. Ik heb juist heel veel mensen gehad die zeiden ‘ik ga het maar niet aan je vragen, want je gaat het toch niet zeggen’.”

Sor maakt (geen) gebruik van zijn gehoor

Dat gaat de komende maanden op straat wel anders worden.

„Ik weet het en ach, dat is dan maar zo.” Sor vervolgens gevat: „Ik hoor echter maar 30 procent, dus… hahaha.”

Heel tof dat je met dat gehoorprobleem aan Maestro meedeed. Was dat misschien nog wel een veel grotere uitdaging dan Wie is de Mol? 

„Wow… da’s een goede en moeilijke vraag. Maestro gaat om muziek, maar ehm, ik denk toch dat de uitdaging even groot was. Het was allebei moeilijk.”

Hier zie je sor in een ander programma, De Strandgasten van Nick, Simon en Kees Tol.

Hoe was het om, nog als winnaar ook, als dirigent voor een groot orkest te staan? 

„Heerlijk. Ik heb gemerkt dat de beste plek om zo’n orkest te horen, de bok van de dirigent is. Van het huidige seizoen van Maestro ben ik naar opnames gaan kijken. Toen ben ik ook helemaal vooraan in het midden gaan zitten.”

Wachten op het nieuwe album

Voor jou is het Wie is de Mol?-avontuur al een tijdje achter de rug. Wat gaan we in het nieuwe muziekjaar van sor verwachten? 

„2024 wordt voor mij een muziekjaar, ja. Het uitbrengen van mijn nieuwe album staat op nummer één. Ik hoop dat dat niet zo lang duurt als de vorige. Festival zal iets minder zijn dan vorig jaar. Ik zal meer aan het produceren en opnemen van het album zijn, dan aan het performen.”

Johnny de Mol: ‘Ik niet in een tent? We waren juist altijd op de camping’

Therapie: er is zelfs een therapeut voor christenen die vastlopen in hun seksleven

Semira (25) is Chief gezondere snacks, terwijl iemand eerder zei ‘dat ze gewoon dom was’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties