Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 10 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Jack van Gelder vindt Hugo de Jonge kansloos als opvolger Aboutaleb: ‘Overal gefaald, kan níets’

Het aangekondigde vertrek van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam betekende gisteravond natuurlijk voer voor de talkshows op tv. Aboutaleb verscheen zelf nergens. In De Oranjewinter op SBS6 trok vooral weekgast Jack van Gelder fel van leer. Niet tegen de vertrekkende burgervader trouwens.

Ahmed Aboutaleb was als burgemeester van Rotterdam eerst niet zo geliefd, meldde tv-maker en schrijver Abdelkader Benali in Op1. „Hij werd als Marokkaan bijna met pek en veren de stad uitgejaagd.” Maar Aboutaleb werd steeds geliefder in zijn stad die hij straks vijftien jaar heeft gediend. Sander de Kramer sprak aan dezelfde Op1-tafel niets dan lovende woorden.

‘Aboutaleb was een fantastische burgemeester’

Ook Hélène Hendriks van het veelbekeken De Oranjewinter kon niet om het nieuws van Ahmed Aboutaleb heen. „Hij stopt ermee. Hij denkt ‘ik ben er klaar mee’. Snap je dat?”, vraagt zij als eerste aan Albert Verlinde. De musicalman: „Ja, eerlijk gezegd wel. Hij heeft het natuurlijk heel lang en heel goed gedaan. Je zag er wel het laatste jaar wat barstjes in komen. Zeker de laatste maanden. Een uitdagende tijd met bijvoorbeeld Israël en wat hij daarmee moest.” Over dat onderwerp vindt Verlinde dat collega Femke Halsema in Amsterdam beter heeft gehandeld. „Het hing een beetje in de lucht, maar laat vooral overheersen dat het een fantastische burgemeester was.”

Aboutaleb nieuwe leider van PvdA/GroenLinks?

Jack van Gelder heeft Ahmed Aboutaleb altijd een geweldig rolmodel gevonden. „Ik had echt zoiets van dat is iemand waarvan je denkt ‘dat is een moslim, maar die kan ontzettend verbindend werken’. Daar kwamen nu wel scheurtjes in. Hetzelfde heb ik met Marcouh in Arnhem. Dat ik denk van ‘goh, daar vergis je je dan toch een beetje in’. Dat vind ik jammer, want ik vond het een fantastische vent. Stel dat deze coalitie er gaat komen en PvdA/GroenLinks ernaast gaat zitten, dan ben ik ervan overtuigd dat Timmermans weggaat. Die is nog liever Sinterklaas dan dat ie in de Tweede Kamer gaat zitten. Dan heb je kans dat Aboutaleb de nieuwe leider van de PvdA/GroenLinks kan worden.”

‘Er worden namen genoemd, Hugo de Jonge’

Gastvrouw Hélène Hendriks hoort het allemaal aan en lijkt te popelen om de volgende Aboutaleb-vraag te stellen. Die gooit ze dan ook op tafel: „Wie moet de volgende burgemeester van Rotterdam worden? Er worden namen genoemd hè? Hugo de Jonge, dan krijg je hele lange vergaderingen.”

Jack van Gelder haakt graag in: „Het kan toch niet wáár zijn dat Hugo de Jonge burgemeester van Rotterdam wordt? De man heeft overal gefaald, die lult maar wat en het is echt verschrikkelijk. Alles wat die man in z’n handen heeft gehad, is fout gegaan. Alleen z’n schoenen heeft ie goed aantrokken, de man kan níets. En die zou dan burgemeester worden van een van de belangrijkste steden van Nederland? Een enorme haven, een enorme uitstraling… de man kan echt niets en heeft overal gefaald.”

Albert Verlinde is benieuwd of Rotterdam voor een vrouw als burgemeester gaat. De Oranjewinter zou de vervanger van Vandaag Inside niet zijn als het programma het onderwerp niet afsluit met een grapje. In beeld verschijnt ras-Feyenoorder en vorig jaar zieke Jan Boskamp. Met burgemeestersketen om de nek uiteraard.

De Oranjewinter kun je terugkijken via Kijk.nl.

Ras-Rotterdammers Sander de Kramer en Abdelkader Benali prijzen Aboutaleb bij Op1: ‘Tuurlijk ga ik hem missen’

Winnaars De Slimste Mens maken statement tegen racisme: ‘Pijnlijk’

Beau van Erven Dorens komt voor Gordon op na openhartig gesprek over zelfmoordgedachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties