Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 10 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Winnaars De Slimste Mens maken statement tegen racisme: ‘Pijnlijk’

Na de deelname van rapper en omroepbaas Akwasi aan het programma De Slimste Mens, stroomden social media vol met beledigingen en vooral racistische verwensingen. Oud-winnaars van het kennisprogramma maken nu een statement tegen racisme.

Ze spreken zich in een gezamenlijk statement uit tegen het racisme dat Akwasi de afgelopen dagen vooral op X over zich heen heeft gekregen. Die reacties waren de reden dat KRO-NCRV – en vele andere media en journalisten – X in de ban doen of daarover spreken.

‘Pijnlijk om te lezen dat er zoveel hatelijke reacties zijn’

Akwasi speelde een aantal dagen uitstekend in De Slimste Mens, maar moet na de uitzending van gisteravond de quiz-arena verlaten. Ook hijzelf heeft X in de ban gedaan. De vorige slimsten schrijven: „We vinden het pijnlijk om te lezen dat deelname aan De Slimste Mens aanleiding is voor het delen van zoveel hatelijke reacties en, nu in het bijzonder, racistische verwensingen. Dat vinden we heel erg.”

„De afgelopen dagen hebben we met afschuw kennisgenomen van de racistische berichten op X na de uitzendingen van de De Slimste Mens-afleveringen met Akwasi”, is ook te lezen. „De Slimste Mens is de leukste kennisquiz van Nederland, met deelnemers van allerlei verschillende achtergronden uit allerlei verschillende hoeken van de media, kunst en cultuur, politiek en journalistiek. En zo divers als de deelnemers zijn, zijn ook de kijkers. Als oud-winnaars van De Slimste Mens werden we na onze deelname gefeliciteerd door mensen uit alle hoeken van de samenleving.”

De Slimste Mens-winnaars: ‘Verbondenheid juist mooi aan dit programma’

Volgens de oud-winnaars zit de kracht van het programma juist in de verbondenheid tussen miljoenen kijkers als zij ‘gezamenlijk’ voor de buis zitten. „Al die Nederlandse huiskamers waarin mensen dat ene wel wisten wat jij niet wist, en andersom.” Maar op X zijn de reacties anders, schrijven zij: „We vinden het pijnlijk om te lezen dat deelname aan De Slimste Mens aanleiding is voor het delen van zoveel hatelijke reacties en, nu in het bijzonder, racistische verwensingen. Dat vinden we heel erg. Juist omdat het zo ingaat tegen de geest van het programma. De Slimste Mens gaat om wat ons verbindt: kennis, cultuur en het plezier van met miljoenen Nederlanders samen elke avond hetzelfde spelletje spelen. Dezelfde galerijen bekijken. Iets leren van Maarten en Phillip.”

Akwasi: ‘Diep geraakt, voel me toch een winnaar’

Het statement heeft ook Akwasi bereikt, al was hij van tevoren niet op de hoogte van de actie. Hij is „diep geraakt” door het initiatief en zegt zich toch „een winnaar te voelen”. „Het is hartverwarmend. Ik voel me toch een winnaar nu, al weet ik niet exact wat ik gewonnen heb.”

De baas van Omroep ZWART noemt deelnemen aan De Slimste Mens „een van de allerleukste tv-ervaringen die ik ooit heb gehad. Ik heb gelachen, genoten en geleerd. Alle reacties op X doen daar helemaal niets aan af. Ik ben er immuun voor geworden. Ik hecht alleen maar waarde aan woorden van mensen die ik ken, niet aan woorden van anonieme accounts op X.”

‘Enorm geschrokken’ na racistische reacties op De Slimste Mens

Tegelijkertijd merkt Akwasi wel dat hij „enorm geschrokken is” van de reacties: „Er zijn dagen dat je je even niet bewust bent van deze kant van Nederland. De afgelopen dagen was ik mij er wel weer heel erg bewust van. Er is nog een lange weg te gaan.”

Ras-Rotterdammers Sander de Kramer en Abdelkader Benali prijzen Aboutaleb bij Op1: ‘Tuurlijk ga ik hem missen’

X flink onder vuur, Wilders feliciteert Musk met ‘leuk en vrij’ platform

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties