Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 10 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Ras-Rotterdammers Sander de Kramer en Abdelkader Benali prijzen Aboutaleb bij Op1: ‘Tuurlijk ga ik hem missen’

In 2021 werd hij uitgeroepen tot beste burgemeester van de wereld, gisteren maakte hij bekend na vijftien jaar het stokje over te dragen. De Rotterdamse burgervader Ahmed Aboutaleb vindt het tijd om plaats te maken voor een nieuwe burgemeester. In talkshow Op1 werd gisteren over zijn gesprek gesproken, maar vele andere mensen laten hun mening ook blijken.

Demissionair premier Mark Rutte liet bijvoorbeeld al weten dat hij Aboutaleb ‘enorm bedankt’ voor zijn inzet de afgelopen vijftien jaar. De premier vond de samenwerking met Aboutaleb „altijd prettig” en wenst hem „alle goeds” voor de toekomst.

De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke gaat de samenwerking met burgemeester Ahmed Aboutaleb zelfs „enorm missen”.

Aboutaleb ‘een hele bijzondere man’

Dit jaar maakte Aboutalebs stad nog een tragedie mee: de schietpartij bij het Erasmus MC. Met veel emotie sprak hij Rotterdam toen toe: „Wat bezielt zo iemand?” Nu moet iemand anders zijn schoenen vullen. Bij Op1 wil presentatrice Margje Fikse van ras-Rotterdammer Sander de Kramer weten of hij Aboutaleb gaat missen. „Ja, tuurlijk”, komt het antwoord meteen. „Het is een hele bijzondere man.”

„Waarom ‘natuurlijk’?”, wil Op1-presentator Charles Groenhuijsen van hem weten. „Het is een hele bijzondere burgemeester. Iemand die echt het snot voor z’n ogen heeft gewerkt. Die man werkt gewoon 18 uur per dag, is áltijd bereikbaar, voor iedereen”, komt het antwoord van De Kramer. Hij noemt ook op dat Aboutaleb, naar het schijnt, alle mails die hij krijgt, beantwoordt. Dus ook die van burgers. Hij roemt de burgemeester als ‘een echte verbinder’.

‘Werd met pek en veren de stad uit gejaagd’

De Kramer noemt ook de aanslag op Charlie Hebdo, toen Aboutalebs woorden de wereld over gingen. „In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden”, zei hij toen tegen mensen die met de daders meevoelden. „Rot toch op”, voegde de burgemeester ook nog toe.

„Dat heeft indruk gemaakt en dat kwam recht uit zijn hart”, vindt De Kramer. „Dat maakt hem ook zo’n goeie burgemeester van Rotterdam. Wij zijn heel erg recht voor z’n raap en dat is hij ook.”

Eerste Marokkaanse burgemeester

Ook Abdelkader Benali is aanwezig bij Op1 en heeft een glimlach op zijn gezicht terwijl Sander de Kramer Aboutaleb in het zonnetje zet. Toen Aboutaleb aantrad, was hij de eerste Marokkaanse burgemeester van Europa. „Het is een hele mooie lofzang van Sander, maar toen hij aantrad, werd hij bijna met pek en veren de stad uit gejaagd”, weet Benali nog goed. „Mensen dachten: ‘Marokkaanse burgemeester, kom nou, we hebben al genoeg Marokkanen in deze stad’. Toch heeft hij het heel erg naar z’n hand gezet, bijvoorbeeld door heel veel kopjes thee en koffie te drinken.”

Ook vindt Benali dat Aboutaleb ervoor heeft gezorgd dat ‘het Kalimero-gevoel’ een beetje verdween, het gevoel van ‘de tweede stad’ zijn. „Hij liet merken dat we een echte grote, belangrijke havenstad zijn in de wereld. En die trots, dat is culturele rijkdom.” Hij noemt ook de reden die hij denkt dat achter Aboutalebs vertrek zit: „Hij heeft geen toekomst meer in Rotterdam, het zit er gewoon op.”

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Het Metro-panel over de stelling: ‘2024 belooft een beter jaar dan 2023 te worden’

Deze Hollandse namen worden ‘met uitsterven bedreigd’ (en hier komen de populairste namen vandaan)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties