Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 6 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Kijkers balen van ‘pesten’ deelnemer Expeditie Robinson: ‘Krijg er gewoon buikpijn van’

Elk seizoen zijn er enkele deelnemers van Expeditie Robinson ‘de klos’. De klos van uitgesloten worden, niet mee kunnen in een groep of gepest worden. Dat laatste was en is bij Eva Simons en Krista Arriëns niet letterlijk geval, maar kijkers hebben wel dat gevoel. ‘Weggepest’ past dan misschien beter.

Muzikante Eva Simons heeft tv-survivalprogramma Expeditie Robinson inmiddels verlaten. Krista Arriëns, bekend als de helft van het duo in Sekszusjes TV, is er op de zonnige (en soms heel erg regenachtige) eilanden in Maleisië nog altijd bij. Dat had heel anders kunnen zijn, want vorige week werd Arriëns weggestemd. Zij profiteerde van het feit dat Jamie Vaes vrijwillig haar biezen had gepakt. Deelnemers die op Krista Arriëns hadden gestemd, baalden zichtbaar.

Wat kijkers vervolgens voorgeschoteld kregen, bezorgde sommigen, als we X mogen geloven, pijn in de buik.

Expeditie Robinson 2023 deelnemers
Alle deelnemers aan Expeditie Robinson 2023. Foto: Shotbysud

Expeditie Robinson een droom

Metro sprak de presentatrice en theatermaakster voordat Expeditie Robinson op de buis kwam. Arriëns had enorm naar het meedoen aan dit avontuur uitgekeken, meldde zij monter. „Het was een droom, absoluut. Ik houd er sowieso van om mezelf uit te testen. Zo van ‘hoeveel kan ik?’ en ‘hoeveel kan dit lichaam?’ En van alle programma’s die er zijn waaraan je eventueel kan deelnemen, ging ik het allerliefste naar Expeditie Robinson.”

Wie haar op de persdag zag, kon merken dat ze heeft genoten. Gelukkig maar, als je de huidige afleveringen ziet. Arriëns kreeg eerder als enige van Eva Simons te horen dat zij een immuniteitsmunt had, iets wat zij eigenlijk helemaal niet had willen weten. Precies uitleggen wat er toen volgde, is wat ingewikkeld, maar de beslissing van Arriëns hoe daarmee om te gaan, kostte haar bijna de kop. Kijkers zagen in de Expeditie Robinson-aflevering van gisteravond dat andere deelnemers liepen te balen dat zij er nog was.

Openheid voor ‘de groep’

Het zat Krista Arriëns allemaal niet lekker, waarop zij besloot ‘de groep’ te vertellen wat haar afwegingen over de woorden van Eva Simons waren geweest. „Toen ze me over die munt vertelde, kwam ik in een heel erg kut dilemma terecht. Mijn gevoel zei eigenlijk: ik ga het tegen de hele groep zeggen. Ik wist ook dat als ik dat deed, ik het spel voor Eva volledig blokkeerde. Voor mij voelde het ‘t meest eerlijk om haar haar eigen spel te laten spelen. Ik weet nog steeds niet of ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Nou, dat wisten enkele andere Expeditie Robinson-survivors wél. Maxim Froger voorop: „Je hebt ons in de maling genomen. Daarna deed je keihard met ons mee alsof je van niks wist. Ik denk dat je je nu schuldig voelt omdat mensen erachter zijn gekomen. Het spijt me, ik ben altijd eerlijk, maar ik geloof je niet.”

‘Je gaat letterlijk over lijken in Expeditie Robinson’

Powned-verslaggever Mark Baanders gaf Arriëns nog een extra zetje richting afgrond. „Alles lijkt erop dat jij koste wat het kost je eigen hachje wil redden en winnaar wil worden van Expeditie. Als je doet wat bij Eva gebeurd is, ga je letterlijk over lijken.”

Krista Arriëns gaf later voor de Expeditie Robinson-camera aan „het gevoel te hebben dat zij voor de rechtbank in Den Haag stond. Er stond gewoon – poef – een blok voor me”.

Had dit alles consequenties voor de in Hilversum geboren dertiger? Nee. De eerdergenoemde Maxim Froger blijkt harde woorden te kunnen uitspreken, maar ondertussen had hij vooral heimwee. Froger snakte zo naar huis dat hij enkele deelnemers vroeg om op hem te stemmen. Hij kreeg er op de befaamde Eilandraad zes. Krista Arriëns ging met vijf tegenstemmen weer met de hakken over de sloot richting volgende week. Met een grote grijns uiteraard.

Mark Baanders doet het ook

En oh ja, die Mark Baanders? Die heeft ook een immuniteitsmunt en flikte aan het einde van de uitzending precies hetzelfde als Eva Simons bij Krista Arriëns deed. Tegen Radio 538-presentatrice Iris Enthoven: „Ik vertel dit alleen aan jou…”

Expeditie Robinson terugkijken kan via Videoland.

Undercover in Nederland-kijkers geschokt door confrontatie kinderlokker: ‘Die arme vrouw’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties