Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Televisie 3 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Slimste Mens-kandidaat probeert Maarten van Rossem om te kopen met zelfgemaakte lekkernij

Wie niet sterk is moet slim zijn, zal banketbakker Hidde de Brabander hebben gedacht voor hij zijn debuut maakte in De Slimste Mens. Speciaal voor eenmansjury Maarten van Rossem nam hij gisteravond zelfgebakken koekjes mee. „Misschien kan ik hem een klein beetje omkopen.”

„Maarten droomt al jaren van een tv-kok die hier rondloopt en hem voortdurend van heerlijkheden voorziet”, begint presentator Philip Freriks zijn introductie van nieuwe Slimste Mens-uitdager Hidde de Brabander. „En zie: zijn droom komt uit, want jij hebt wat meegenomen”, zegt hij terwijl hij zich tot de meester patissier richt.

Hidde de Brabander wil Maarten van Rossem ‘omkopen’ met koekjes

En inderdaad, op de leuning van de stoel van de De Brabander staat een klein doosje met daarin zelfgebakken koekjes. „Nou ja, ik dacht: hij is de voorzitter van de jury en het is duidelijk ook een beetje een jurysport hier, dus misschien kan ik hem omkopen”, grapt De Brabander, terwijl hij Amsterdamse koggetjes onder de neus van Van Rossem houdt.

Die is duidelijk gecharmeerd van de actie. „Ik neem er twee”, zegt Van Rossem, waarna er een lach door de studio gaat. „Een heerlijk koekje”, beoordeelt hij. Ook Freriks en de andere twee kandidaten krijgen de lekkernij aangeboden. „Aan mij heb je niks hoor”, zegt de presentator. En ook de tegenstanders van De Brabander slaan het aanbod af. „Wij zijn niet omkoopbaar”, zegt presentator en ex-topsporter Sanne van Dongen.

Sanne van Dongen zwaait af in Slimste Mens

Dat De Brabander koekjes kan bakken als de beste, heeft hij al bewezen. Maar bakt de nieuwe uitdager er ook iets van als het gaat om kennisvragen? Ook daar draait hij zijn hand niet voor om. Hoewel hij het af moet leggen tegen journalist Tom Kleijn, die er voor de derde keer vandoor gaat met de titel ‘slimste van de dag’, weet De Brabander de finale op het nippertje te overleven, waardoor Van Dongen moet afzwaaien. Vanavond nemen De Brabander en Kleijn het in De Slimste Mens op tegen een nieuwe uitdager: musicalactrice Nandi van Beurden.

Je kunt De Slimste Mens terugkijken via NPO Start.

De Slimste Mens trapt nieuw seizoen af met Henk Schiffmacher: ‘Is dit een typetje van Bert Visscher?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.