Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 1 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

HLF8 staat stil bij vertrek Johnny de Mol: ‘Niet een van God gegeven talkshowhost’

Gisteren kwam het hoge woord eruit: Johnny de Mol keert niet meer terug als presentator van HLF8. Dat nieuws mocht uiteraard niet onbesproken blijven bij de talkshow. Er klinkt veel begrip onder de tafelgasten, maar er worden ook wat kleine sneertjes uitgedeeld naar De Mol.

De Mol legde eind april zijn presentatie-werkzaamheden bij de talkshow neer vanwege aantijgingen van seksueel misbruik en de vermeende mishandeling richting zijn ex-vriendin Shima Kaes. De aangifte van Kaes werd door gebrek aan bewijs geseponeerd en het leek er sterk op dat De Mol binnenkort weer aan de kop van ‘zijn’ talkshowtafel zou zitten.

Het liep anders. „Ondanks de positieve uitslag van het onderzoek, valt de weerslag van deze hele periode Johnny zwaarder dan gedacht. Hij wil zich daarom volledig richten op zijn welzijn en dat van zijn directe omgeving”, was in een verklaring te lezen. De talkshow gaat voorlopig wel verder zonder De Mol, met de vervangend presentatrices Hélène Hendriks en Leonie ter Braak. Omdat Ter Braak in januari overstapt naar RTL, zet ook zij binnenkort een punt achter het presentatorschap van HLF8. Hoe de invulling er dan uit komt te zien, is nog even afwachten.

Jack Van Gelder over Johnny De Mol

„Laten we even beginnen met Johnny de Mol”, begint Ter Braak in de aflevering van gisteravond. Ze vertelt dat De Mol het nieuws persoonlijk kwam vertellen op de redactie en vraagt aan de tafelgasten wat ze van zijn beslissing vinden. „Hij heeft natuurlijk een behoorlijke klap gehad door alles wat er met hem is gebeurd”, zegt sportpresentator Jack van Gelder. „Ik denk dat het goed is dat hij zich weer herpakt. In een talkshow ben je toch kwetsbaar, zeker een talkshow die live is. Dan kun je weleens geraakt worden door dingen waar je niet door geraakt wilt worden. Ik denk dat hij daarom gewoon heeft gezegd: ‘Ik ga me concentreren op andere programma’.”

Van Gelder vermoedt dat er in zijn achterhoofd nog iets anders speelde. „Ik denk dat hij het wel leuk vond, maar ik vond hem niet een van God gegeven talkshowhost. Ik vond hem hartstikke leuk en ik vond dat hij het heel prettig deed, maar ik had aan de andere kant ook het idee dat het hem veel kracht kostte. Dan kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment zegt: liever even wat anders.” 

Sander Lantinga: ‘HLF8 was zijn kindje’

Radio-dj Sander Lantinga sluit zich bij de woorden van Van Gelder aan. „Het is diep triest voor hem dat dit zijn kindje was. Een diep gekoesterde droom. En dat je na anderhalf seizoen moet stoppen. Niet omdat het niet goed gaat, maar omdat er zeer zware externe factoren aan ten grondslag liggen. Die nog zo lang resoneren, dat hij nog zo lang zijn tijd nodig heeft om bij te komen”, reageert hij. „Dat vind ik überhaupt een maatschappelijke discussie waard, maar goed, die voeren we al deels. Maar het is voor hem denk ik heel jammer dat hij zijn droom niet lang heeft kunnen doorzetten.”

Van Gelder: „Maar zeg nooit nooit hè, als hij een jaar of vier, vijf verder is. Ook in zijn verdere ontwikkeling. Dan kan het best.” Lantinga zegt daarop grappend: „Hij gaat op Veronica kwart voor acht presenteren.” 

Ook voormalig wielrenster Leontien van Moorsel heeft begrip voor de beslissing van de Mol. „Ik vind het wel goed dat hij naar zijn eigen lijf luistert. Dat hij zegt: ‘Ik voel gewoon dat ik extra tijd nodig heb voor mezelf, voor mijn gezin.’ Dat doet hij heel goed.” Ze prijst zijn vervangsters. „Ik wil jullie complimenteren, want jullie hebben hem super vervangen de afgelopen periode.”

‘Jasje geestelijk uitgedaan en een jasje lichamelijk aangedaan’

Zanger Nick Schilder is het met de rest eens. „Ik sluit me aan bij wat er hiervoor gezegd is. Hij zet even een punt duidelijk, ik denk dat dat heel gezond is. Er is een hoop op hem afgekomen. Daar moet hij van bijkomen en herstellen. Ik denk zeker een goede beslissing.” 

„Het kost kracht hoor, vijf dagen achter elkaar bezig zijn, wat hij heeft gedaan”, zegt Van Gelder. Ter Braak erkent dit. „Hélène en ik doen het samen hè. We wisselen elkaar af, dat scheelt een hoop.” Van Gelder: „Vijf dagen is een hele hoop. Hij heeft een jasje geestelijk uitgedaan en een jasje lichamelijk aangedaan begreep ik, want hij is wat zwaarder geworden. Dus hij moet gewoon weer een beetje balans vinden in zijn leven.” Ter Braak sluit af met sterktewensen voor De Mol.

Je kunt de aflevering van HLF8 hieronder terugkijken of via KIJK

Lijst Quote 500 bekendgemaakt met de jongste BN’er ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.