Iza de Bruin
Iza de Bruin Geld & Carrière 1 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Lijst Quote 500 bekendgemaakt met de jongste BN’er ooit

De jaarlijkse Quote 500 is vandaag bekendgemaakt. Opvallend is dat de rijken nóg rijker zijn geworden. Op de lijst, waar de 500 rijkste Nederlanders op een rij zijn gezet, is te zien hoe hun totale vermogen met 4,7 procent groeide naar bijna 230 miljard euro.

Max Verstappen scoort ook buiten de racebaan en is met zijn 25 jaar de jongste persoon ooit op de lijst.

Quote 500

De koploper is nog altijd Charlene de Carvalho-Heineken, met een vermogen van maar liefst 12,8 miljard euro. Dat is wel enkele honderden miljoenen minder dan vorig jaar, maar zij is nog altijd overduidelijk de rijkste. De nummer twee heeft ook zeker niets te klagen. Voormalig Hunter Douglas-topman Ralph Sonnenberg, moet het met minder dan de helft doen (6,2 miljard euro). Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad, maakt de top drie compleet.

Ondernemers met een beursgenoteerd bedrijf hebben dit jaar financiële tegenslagen achter de rug. Althans, ze hebben procentueel gezien veel verloren. Thuisbezorgd-oprichter Jitse Groen verloor bijvoorbeeld 285 miljoen euro, wat drie kwart van zijn vermogen was. Wie in het vastgoed of de olie zit, deed het veelal prima. Zo kwam prins Bernhard van Oranje-Nassau de Quote 500 binnen met een totaalvermogen van 125 miljoen euro. Dat verwierf hij in het vastgoed.

Bekende Nederlanders

De lijst wordt afgesloten door Formule 1-coureur Max Verstappen. Hij racete in een paar jaar tijd een vermogen van 120 miljoen euro bij elkaar. Wie minder dan dat bedrag heeft, staat dus niet op de lijst. Het is de eerste keer dat de ondergrens zo hoog ligt.

Verstappen is niet de enige bekende kop op de lijst. Zo verloren mediaondernemers John de Mol en Joop van den Ende beiden ongeveer 5 procent van hun vermogen. De twee mannen kunnen dat echter best hebben met vermogens van respectievelijk 1 en 1,6 miljard euro.

Wie een prima financieel jaar had is Tijs Verwest, beter bekend als dj Tiësto. Zijn vemogen steeg met bijna 6 procent naar 180 miljoen euro.

Tragisch verlies voor de familie Meiland: ‘Allemaal janken…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.