Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 15 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Lale Gül prijst Pim Fortuyn bij WNL Op Zondag: ‘Missen hem in de politiek’

Auteur Lale Gül, van het boek Ik ga leven, schoof vanochtend aan bij WNL Op Zondag, waar ze bijna alleen maar goede woorden over had voor Pim Fortuyn. De islamkritische politicus werd begin mei precies twintig jaar geleden doodgeschoten. Volgens Gül mist Nederland een persoon als hij in de politiek. Zij kreeg overigens de Pim Fortuynprijs overhandigd, vorige week. Die prijs gaat altijd naar de meest ‘Fortuynistische’ persoon: „Een onafhankelijke geest, gebruikt heldere taal, is taboedoorbrekend, is dapper en durft stelling te nemen in het maatschappelijke debat.”

Gül uit in haar boek ook kritiek op de islam. Zo zegt ze dat meisjes en vrouwen worden onderdrukt. Dat kwam haar op veel kritiek en zelfs doodsbedreigingen te staan, waarna ze overwoog te verhuizen naar het buitenland, voor haar eigen veiligheid. De verontwaardiging daarover was eveneens groot. „Een schande“, vonden veel mensen.

Lale Gül over Pim Fortuyn: ‘Enorm eerlijke, geestige man’

Aan het begin van de uitzending van WNL Op Zondag feliciteert presentator Rick Nieman Gül en noemt hij nog eens de criteria op voor het winnen van de Pim Fortuynprijs: „Dat is volgens mij op je lijf geschreven.” Wel benadrukt Gül dat deze prijs niet te maken heeft met het gedachtegoed van Fortuyn, omdat ook bijvoorbeeld John van den Heuvel eens heeft gewonnen. Gül: „Ik kreeg veel kritiek op Twitter, dat ik de prijs zou moeten weigeren vanwege de associatie met Fourtyn. Ik denk alleen maar: ‘Hoezo? Waarom zou ik?'”

Volgens haar is het „enorm merkwaardig” dat Fortuyn tegenwoordig nog een „controversieel figuur” is. „Dat vind ik niet.” Volgens Nieman sluiten sommige quotes van Fortuyn naadloos aan op wat Gül in haar boek schrijft. Ze was 4 toen Fortuyn werd vermoord, dus ze heeft hem „niet bewust meegemaakt. Het is allemaal met terugwerkende kracht gebeurd.”

„Ik vind het een enorm eerlijke, geestige, intrigerende man. Ik denk dat we dat nu missen in de politiek, iemand die zich niet ingraaft in de eigen echokamer”, is de mening van Gül over Fortuyn. „Hij was iemand die altijd de dialoog aangaat, overal gaat zitten, met iedereen in gesprek gaat, zelfs met een radicale imam.” Volgens haar is er in de twintig jaar dat Fortuyn dood is ook weinig veranderd. Zijn gedachtegoed, zegt ze, bevat nog steeds waarheid.

WNL Op Zondag

Ook vertelt Lale Gül bij WNL Op Zondag dat er bij vrijheidscolleges soms huilende Marokkaanse meisjes naar haar toe komen. „Ze zeggen dan: ‘Help mij alsjeblieft, ik word thuis enorm onderdrukt en jij bent de enige die mijn stem, mijn geluid, vertolkt in het publieke debat’.” Volgens Gül raakt haar boek over onderdrukking binnen de islam niet alleen jonge vrouwen, maar ook homoseksuelen die niet uit de kast durven te komen. „Het gaat voor de meisjes dan om bijvoorbeeld partnerkeuze, maar ook om naar het strand gaan in de kleding die je wil. Mannen beslissen zelfs over je edele delen, wat je daarmee doet en hoe lang je wat bewaart voor wie.”

Haar eigen familie spreekt ze niet meer. Dat scheelt haar „een hoop hoofdpijn en oorlog” thuis, maar doet haar ook pijn. „Je familie is je basis, dat zijn de enige mensen die je onvoorwaardelijke liefde kunnen geven”, vertelt Gül. „Als dat wegvalt moet je dat bij anderen zoeken, wat niet per se altijd lukt. Maar als die liefde voorwaardelijk is en je dus je hele leven moet acteren als iemand die je niet bent en bepaalde dingen niet mag schrijven, dan is de keuze voor mij wel snel gemaakt.”

Wil je WNL Op Zondag terugkijken? Dat kan hier.

Kamerleden woedend op Bouchallikht (GL) na Fortuyn-tweet: ‘Schandvlek van parlement’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lale Gül prijst Pim Fortuyn bij WNL Op Zondag: ‘Missen hem in de politiek’
Sluiten