Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 15 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Racistische schietpartij in VS: man schiet tien zwarte mensen dood na ‘racistisch manifest’

Er heeft gisteren een tragedie plaatsgevonden in de Amerikaanse stad Buffalo, in de staat New York. Daar schoot een 18-jarige witte man namelijk tien mensen dood in een lokale supermarkt. Dat meldt Joseph Gramaglia, politiecommissaris. Drie anderen raakten gewond bij de schietpartij, de schutter gaf zichzelf uiteindelijk over. De schutter was racistisch en met die ‘motivatie’ bereidde hij zijn daad dan ook voor. Elf van de dertien slachtoffers zijn namelijk zwart en de schutter zou een racistisch manifest hebben geschreven.

De schutter, Payton Gendron, is gearresteerd. Hij streamde zijn daad overigens live via Twitch, een videosite bedoeld voor het streamen van games. Daarnaast droeg hij legerkleding en een zwarte helm. De FBI behandelt de aanslag als haatmisdrijf en als ‘gewelddadig extremisme met een racistisch motief’.

Tien zwarte mensen doodgeschoten door racistische schutter

De man liep rond 14.30 uur lokale tijd de supermarkt binnen, zwaar bewapend. Naast de militaire kleding, droeg hij ook een kogelvrij vest. Binnen schoot hij in het rond met een geweer. Een politieagent zei tegen de krant The Buffalo News dat toen hij de supermarkt binnenging, het was „alsof hij een horrorfilm inliep”.

Toen agenten ter plaatse kwamen, hield de verdachte een pistool tegen zijn eigen nek. Maar de politie wist hem over te halen het wapen te laten vallen en zich over te geven, aldus Gramaglia. Tijdens de schietpartij was de man volgens de commissaris verwikkeld in een vuurgevecht met een voormalig politieman die als bewaker in de winkel werkte. De beveiliger is daarbij omgekomen.

Racistisch manifest voorafgaand aan schietpartij

De beelden van de schietpartij waren dus live te volgen via Twitch en op social media circuleren berichten dat Gendron voorafgaand aan zijn daad een manifest heeft gepubliceerd. Daarin noemt hij zichzelf een racist en een antisemiet. De keuze voor specifiek deze supermarkt lijkt ook niet toevallig: in dat gebied wonen vooral zwarte Amerikanen.

Burgemeester Byron Brown zei tijdens een persconferentie dat de schutter niet uit Buffalo komt. De vermoedelijke dader zou uren hebben gereden voordat hij in de stad aankwam „om deze misdaad tegen de mensen van Buffalo te plegen”, aldus Brown. Hij sprak van „de ergste nachtmerrie die een gemeenschap kan tegenkomen.”

Zelenski wil Songfestival ‘in Marioepol’, regisseur denkt dat Rotterdam ook kan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Racistische schietpartij in VS: man schiet tien zwarte mensen dood na ‘racistisch manifest’
Sluiten