Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 6 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

20 jaar na de moord op Pim Fortuyn: ‘Konden we hem nog maar even lenen’

Twee derde van de Nederlanders is, precies twintig jaar na zijn moord, positief over Pim Fortuyn en zijn ideeën. Een nog groter deel van de Nederlanders (72 procent) is het erover eens dat Fortuyn belangrijk is geweest voor ons land. Op sociale media klinkt Fortuyns naam veel. „Konden we hem nog maar even lenen.”

Dat concludeert EenVandaag vandaag na onderzoek onder bijna 30.000 leden van het Opiniepanel.

Hoewel de sympathisanten van Fortuyn vandaag de dag volgens EenVandaag vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum zitten, zijn ook kiezers van onder meer D66 (43 procent), de SP (50 procent) en de Partij voor de Dieren (44 procent) positief over de ideeën van de politicus die op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum door de nu 52-jarige milieuactivist Volkert van der G. werd doodgeschoten.

‘Fortuyn wakkerde ook tweedeling aan’

Een van de ondervraagden zegt dat Fortuyn „problemen uit een krampachtige taboesfeer trok”, een ander noemt „de politieke opschudding die hij veroorzaakte broodnodig”. Wel zegt bijna de helft (45 procent) van de ondervraagden dat Fortuyn een tweedeling in de maatschappij aanwakkerde. Wat dat betreft is Nederland niet echt veranderd, maar twitteraar Frans had Fortuyn toch graag nog een paar jaar ‘geleend’.

EenVandaag heeft de standpunten van Fortuyn van weleer voorgelegd aan het Opiniepanel. Slechts 4 procent van de ondervraagden noemt zijn ideeën nu nog extreemrechts. 71 procent van de mensen vindt de ideeën van de overleden politicus passen bij het midden of rechts van het politieke spectrum.

Meerderheid steunt opvattingen immigratiebeleid

De opvattingen die Fortuyn had over het Nederlandse immigratiebeleid kunnen tegenwoordig op steun van een meerderheid rekenen. Bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagden is het bijvoorbeeld eens met Fortuyns standpunt dat vluchtelingen beter opgevangen kunnen worden in hun eigen regio. Zo’n 60 procent van de ondervraagden is het volgens het onderzoek eens met het destijds omstreden idee van Fortuyn dat de normen en waarden van de islam niet passen in de Nederlandse samenleving.

Pim Fortuyn vandaag herdacht

Op meerdere plekken in het land wordt vandaag stilgestaan bij de moord op Pim Fortuyn, nu twintig jaar geleden. Onder meer Stichting Beeld van Pim en de politieke partij Leefbaar Rotterdam organiseren een herdenkingstocht en in Rotterdam wordt de oud-politicus herdacht met een symposium in het stadhuis.

De tour begint bij het voormalige huis van Fortuyn in Rotterdam en gaat naar begraafplaats Westerveld in Driehuis, waar de vermoorde politicus een aantal maanden lag begraven. Fortuyn is later herbegraven in het Italiaanse dorpje Provesano, waar hij een tweede huis had.

Op het Mediapark in Hilversum, waar Fortuyn werd doodgeschoten, spreekt onder anderen oud-politicus Hilbrand Nawijn van de partij Lijst Pim Fortuyn. Terug in Rotterdam spreekt in het stadhuis burgemeester Ahmed Aboutaleb en wordt de jaarlijkse Pim Fortuyn Prijs uitgereikt aan de opiniemaker, politicus of bestuurder die het gedachtegoed van Fortuyn het beste uitdraagt.

De herdenkingsdag eindigt met een stille tocht naar het standbeeld van Fortuyn op de Pim Fortuynplaats, waar twee minuten stilte wordt gehouden.

Een overzicht van een aantal reacties op het feit dat de moord op Pim Fortuyn al weer twintig jaar geleden is:

Veel kijkers smullen van Het jaar van Fortuyn, maar ‘Ad Melkert’ steelt de show

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
20 jaar na de moord op Pim Fortuyn: ‘Konden we hem nog maar even lenen’
Sluiten