Fleur Broeders
Fleur Broeders Televisie 12 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

Een nieuw personage en geen Borsato-muziek: dit weten we tot nu over The Passion 2022

Nog even wachten en dan kijken we op donderdagavond traditiegetrouw weer naar The Passion. In Doetinchem (Gelderland) dit keer. Het paasverhaal heeft weer een nieuwe cast en zelfs een nieuw personage. Dit is wat we al weten én wat we kunnen verwachten van de twaalfde editie van The Passion.

Dit jaar is The Passion opnieuw zonder publiek. KRO-NCRV liet eerder weten dat het ondanks de versoepelingen niet haalbaar was om toeschouwers toe te laten bij het paasspektakel. Bekende artiesten vertolken het eeuwenoude verhaal over het lijden, sterven en opstaan van Jezus. Dat doen ze in een modern jasje, met Nederlandse popnummers.

Sterrencast voor The Passion

The Passion staat natuurlijk ook bekend om de sterrencast die samenkomt. Dit jaar is dat niet anders. Veel BN’ers zijn weer betrokken bij de productie en er is zelfs een nieuw personage toegevoegd aan de line-up. Hier een klein overzicht:

Soy Kroon als Jezus

De hoofdrol gaat naar Soy Kroon: de jongste Jezus van The Passion ooit. De acteur zou in 2020 al in The Passion hebben gespeeld, als Judas, maar deze editie werd geannuleerd door de uitbraak van het coronavirus. Kroon wil dit jaar een jonge en brutale versie van Jezus neerzetten. Metro sprak vorig jaar met Freek Bartels, toen hij Jezus speelde.

Noortje Herlaar als Maria

Noortje Herlaar mag de rol van Maria op zich nemen. Ze treedt in de voetsporen van onder anderen Edsilia Rombley, Trijntje Oosterhuis en Glennis Grace als de moeder van Jezus. De actrice zou je kunnen kennen van Kapsalon Romy, met haar rol als Margot won ze in 2020 nog een Gouden Kalf.

Thomas Cammaert als Petrus

Thomas Cammaert, bekend van verschillende theater- en televisieproducties, mag de rol van Petrus vervullen. Petrus is de beste vriend van Jezus, maar op het einde zal hij drie keer zeggen dat hij hem niet kent. Cammaert was ook in 2017 de mol in Wie is de Mol?.

Dennis Weening als Judas

Judas, de verrader van het verhaal én van Jezus. Dit keer gespeeld door Dennis Weening, die we natuurlijk kennen van zijn presentatiewerk, maar van zijn ‘zangtalent’ hebben we nog niks gehoord. In The Passion krijgen we dus een nieuwe kant van hem te zien.

Kim-Lian van der Meij als Maria Magdalena

Kim-Lian van der Meij ken je waarschijnlijk wel, maar Maria Magdalena als onderdeel van The Passion niet. Het is de eerste keer dat dit Bijbelse figuur ook te zien is in The Passion. Magdalena werd vaak weggezet als prostituee en de vrouw die de voeten en het hoofd van Jezus zalfde om zo van haar zonden af te komen. We weten niet veel over haar. Van der Meij voelt zich vereerd om haar gestalte te geven: „Ik hoop kijkers te inspireren met deze krachtige vrouw en dat ze zich in haar zullen herkennen.”

Ruud de Wild als verteller

En dan tot slot: de verteller. Zonder deze persoon is het verhaal niet compleet en dit jaar neemt Ruud de Wild die eer op zich. Hij kent het paasverhaal al sinds zijn jeugd. „Als verteller in The Passion wil ik mij net zo onderzoekend opstellen als in mijn podcasts”, vertelt hij over zijn nieuwe rol.

Benieuwd wat we eigenlijk vieren met Pasen? Metro schreef daar al eerder over.

Geen muziek van Marco Borsato

Sinds 2011 is het bijna elke keer vaste prik: muziek van Marco Borsato tijdens The Passion. Maar dit jaar is dat anders en is er geen muziek van Borsato te horen. KRO-NCRV laat weten dat deze keuze genomen werd vóórdat er enige beschuldiging bekend werd over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Bij de selectie van de muziek voor The Passion wordt er gekeken naar welke muziek past bij de artiesten die gecast zijn. Ook is een groot kritiekpunt of de liedjes passen in het verhaal dat wordt verteld. De keuze is daarom op andere nummers gevallen, van dus andere artiesten dan Borsato, stelt een woordvoerder van KRO-NCRV.

Alle nummers voor donderdagavond zijn nog niet bekend. We weten er al wel een aantal. Soy Kroon zingt een versie van Alles Komt Goed van Jaap Reesema; Noortje Herlaar zingt het nummer Avond van Suzan en Freek en het nummer Geloven in het Leven van de 3JS is een groepsnummer voor Thomas Cammaert, Kim-Lian van der Meij en Soy Kroon.

The Passion zonder publiek 

Dit jaar is The Passion dus nog zonder publiek, ondanks de verdwijning van de meeste coronaregels. Dat komt omdat het niet meer haalbaar was om dingen te regelen voor een editie mét publiek. Om een evenement als The Passion voor veel mensen toegankelijk te maken, zijn maanden van voorbereidingen nodig. De NS zou bijvoorbeeld extra treinen moeten regelen.

Dit jaar is het dus nog even thuis voor de buis meekijken. Mensen mogen uiteraard wel nog meelopen met het kruis. Jongeren gaan dit doen; zij staan centraal in deze editie van The Passion. „Zij hebben door de coronamaatregelen, meer dan andere leeftijdsgroepen, te maken gehad met eenzaamheid, somberheid en angst”, zegt een woordvoerder.

Oekraïense vluchtelingen zijn ook van harte welkom om mee te lopen. Er wordt donderdag ook zeker aandacht besteed aan de oorlog in Oekraïne. Met het thema ‘Alles komt goed?!’ wil de KRO-NCRV ze een boodschap van hoop meegeven aan alle mensen.

The Passion 2022 wordt live vanuit Doetinchem uitgezonden op Witte Donderdag, 14 april, om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Ondanks kritiek van media-collega’s blijft Johnny de Mol HLF8 presenteren, maar waar is Fidan Ekiz?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een nieuw personage en geen Borsato-muziek: dit weten we tot nu over The Passion 2022
Sluiten