Erik Jonk
Erik Jonk Geld & Carrière 29 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Angst onder werknemers dat de baas op afstand meekijkt bij thuiswerken

15 procent van de Nederlanders is bang dat hun baas hen op afstand controleert. Twee vijfde vindt het niet erg als een werkgever hier bij thuiswerken goede reden voor heeft.

Okay, 85 procent is dus niet zo bang dat the boss meekijkt als we moeten thuiswerken. Maar dan nog: zo’n een op de zes werkenden zit toch met samengeknepen billen dat de werkgever op afstand laptops en telefoons van werknemers in de gaten houdt.

Onderzoek over meekijken baas bij thuiswerken

Dat blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder precies 1.106 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door PanelWizard. Ondanks genoemde angst heeft 40 procent er geen problemen mee als blijkt dat de controle van de werkgever noodzakelijk is.

thuiswerken baas meekijken
Figuur: VPNDiensten.nl

Vooral jongeren vrezen digitale controle thuiswerken

Vooral jongeren vrezen voor digitale controle door hun werkgever. Zo denkt 20 procent van hen dat hun werkgever bijhoudt wat medewerkers op hun laptop of telefoon doen als zij thuiswerken. Van de zestigplussers is 5 procent hier bang voor. „Door thuiswerken hebben managers deels de controle over hun personeel verloren”, zegt Abel Baas – zo heet hij toevallig – van VPNdiensten.

„Sommigen proberen die controle terug te krijgen door middel van spionagesoftware of ze eisen van hun medewerkers dat zij altijd hun camera aan laten staan. Niet alleen doet dat afbreuk aan hun privacy, maar als manager geef je daarmee ook het signaal af dat je je werknemers niet vertrouwt. Ik kan me voorstellen dat werknemers zich daar ontzettend oncomfortabel en gecontroleerd door voelen.”

controleren thuiswerken
Figuur: VPNDiensten.nl

Schuldig voelen bij vroeg stoppen met thuiswerken

Niet alleen zijn werknemers bang dat hun werkgever controleert wat ze doen, maar ook hoe veel uren per dag ze online zijn. Een derde voelt zich dan ook bezwaard als ze hun werkdag bij thuiswerken weleens eerder afsluiten dan normaal. Vrouwen (35 procent) voelen zich hier schuldiger over dan mannen (30 procent). Ondanks dat mannen daar minder moeite mee hebben, laat 20 procent van hen zijn laptop langer aan staan, zodat anderen denken dat zij nog aan het werk zijn. Onder vrouwen bedraagt dit percentage 14 procent.

Baas: „Je kan natuurlijk verschillende trucjes bedenken waardoor het lijkt dat je gewoon aan het werk bent. Veel mensen voelen zich waarschijnlijk erg gebonden aan het aantal uren dat ze per dag moeten werken. Uiteindelijk gaat het er ook om wat je in die uren gedaan krijgt. Je kan je laptop de hele dag aan laten staan maar als het resultaat er niet naar is, prikt je werkgever daar zo doorheen.”

thuiswerken baan baas
Figuur: VPNDiensten.nl

Thuis minder lang pauze en een snelle hap

Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de zeven werkende Nederlanders bij het thuiswerken minder lang pauze houdt dan op kantoor. Ook nu keren vrouwen (16 procent) na de lunch of middagsnack sneller terug naar hun thuiswerkplek dan mannen (12 procent). Toch blijkt een stressvrije pauze niet veel waard, want 97 procent van de ondervraagden wil geen salaris inleveren voor de garantie dat hun werkgever niet ziet hoe lang ze achter hun laptop zitten.

Abel Baas sluit af: „Ik kan me voorstellen dat thuiswerkers tijdens een pauze niet het risico willen lopen dat mensen zich afvragen waar ze zijn. Maar ook op kantoor loopt een gezellige lunch ook weleens uit. Dat hoort er nou eenmaal erbij. Werknemers hoeven zich niet altijd te verantwoorden waar ze zijn. Ik begrijp dus volledig dat zij hiervoor geen loon willen inleveren.”

Vorige maand bracht Metro ook een onderzoek over thuiswerken. Toen bleek dat we wat minder loyaal richting de werkgever zijn, dan voor corona in ons leven kwam.

Zittend beroep? Zo blijf je fit tijdens je (thuis)werkdag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.