Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Sluiting Utrechts restaurant Waku Waku: regels zijn regels of discriminatie?

Het sit down-protest voor restaurant Waku Waku in Utrecht liep gisteravond nog vredelievend af. Maar vandaag besloot de gemeente dat het genoeg was en verving zij de sloten van de zaak. De eigenaar van de tent wil zijn bezoekers niet controleren op de coronapas en dat kwam hem duur te staan.

Vandaag zou het restaurant om 13.00 uur opengaan, maar daar stak de gemeente een stokje voor. Gisteravond demonstreerden verschillende mensen voor de deur van het restaurant dat moest sluiten op bevel van de burgemeester. Omdat de eigenaar weigerde mensen te controleren op hun coronabewijs moest de tent dicht, besloot burgemeester Sharon Dijksma. Uiteindelijk hoefde de politie gisteren niet in te grijpen en sloot de exploitant zelf om 23.00 uur de deur.

https://twitter.com/jooostdevries/status/1442584248041541635

Gasten Waku Waku hadden geen coronabewijs

Maar vanochtend was de maat, wat betreft de gemeente, echt vol en werden de sloten van de deur vervangen. Voor het restaurant staan nog steeds betrokkenen. Ook politie en handhaving zijn erbij. Waku Waku-eigenaar Floris Beukers wil geen onderscheid maken tussen zijn gasten. Zelf noemt hij het discriminatie.

En daarmee wilde Beukers een statement maken, zelfs nadat de gemeente hem dringend verzocht wel te controleren. Afgelopen zaterdag concludeerden handhavers dat de gasten van Waku Waku geen coronabewijs hadden. En moest de tent vandaag dicht. Op Twitter is #WAKUWAKU inmiddels trending en twitteraars discussiëren erop los over wat zich in Utrecht afspeelt. Waar sommigen vinden dat regels gewoon regels zijn en men zich daaraan dient te houden, gaat de sluiting voor anderen te ver.

https://twitter.com/EvaVlaar/status/1442786564749266951

‘Drastische maatregelen’ burgemeester of gemeente

Niet alleen Waku Waku, maar ook restaurant Moeke in Nijmegen moest gedwongen dicht. Na twee controles van de gemeente bleek dat klanten van Moeke niet gecontroleerd werden op een coronabewijs. De eigenaar van Moeke liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechtbank. Uiteindelijk besloot burgemeester Hubert Bruls het sluitingsbevel in te trekken. Maar wel moest Moeke een bord met de tekst ‘Voor Moeke hoef jij je niet te bewijzen’ weghalen. Ook wordt van hen verwacht dat zij gasten wel controleren op een coronabewijs.

De advocaat van Moeke eist meer duidelijkheid over „drastische maatregelen als directe sluiting”. Hij vraagt zich af of een burgemeester wel zo rigoureus mag reageren bij een overtreding van coronaregels. Daarom vraagt hij de voorzieningenrechter een oordeel te vellen over de de situatie in Nijmegen. De rechtbank maakt dat vonnis uiterlijk volgende week zondag bekend.

https://twitter.com/jpaternotte/status/1442781910221078536

Horeca (weer) boos bij Humberto, kijkers kwaad om iets heel anders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sluiting Utrechts restaurant Waku Waku: regels zijn regels of discriminatie?
Sluiten