Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 26 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Roxane van Iperen blaast Zomergasten-kijkers omver

Scherp, slim, betrokken, fantastisch: slechts enkele woorden die Zomergasten-kijkers over hebben voor Roxane van Iperen. De schrijver en jurist ging met Janine Abbring in gesprek over dingen die haar nauw aan het hart liggen. Consumentenkapitalisme, bijvoorbeeld, duurzaamheid, en het helpen van slachtoffers van huiselijk geweld of seksueel misbruik.

Nu denk je misschien ‘consumentenkapitalisme, wat is dat?’. Precies dat legt Van Iperen uit bij Zomergasten. Zij zegt namelijk dat je als individu het systeem niet kan veranderen. Geen rietjes meer gebruiken en netjes je plastic scheiden, het is allemaal heel goed. Maar het zijn de grote bedrijven, volgens Van Iperen, die het spreekwoordelijke bloed aan de handen hebben.

https://twitter.com/jelmerevers/status/1419376230776942593

Roxane van Iperen bij Zomergasten: ‘Eén persoon kan de wereld niet veranderen’

„Het meest gehoorde verwijt dat ik krijg”, zegt de schrijfster, „is dat mensen tegen mij zeggen ‘ik ben het systeem, en het systeem dat ben ik’. Dat is niet waar.” Aan Zomergasten-presentatrice Abbring legt ze uit hoe dat precies werkt. „Vroeger had je zo’n race van de cavia’s. Je hebt een stelsel met muurtjes, een soort doolhof, en uiteindelijk moet je ergens naartoe. De poppetjes zijn de cavia’s, en het systeem, dat is niet duizend cavia’s, maar een decennialang bouwwerk van wetgeving, subsidie, cultuur, marketing.” Volgens haar zet een aantal grote bedrijven die schotten in het doolhof neer, waardoor het „bijna niet anders kan dat een willekeurig mens, dat helemaal geen kwaad in de zin heeft en gewoon zijn leven leidt, daar uitkomt waar de meest ongezonde keuzes gemaakt worden.”

https://twitter.com/zomergasten/status/1419377729816997888

Lang verhaal kort: om een echte verandering in de wereld teweeg te brengen, moeten bedrijven een verandering doorvoeren. Minder vervuilen, minder plastic gebruiken, en consumenten helpen om betere keuzes te maken. Zomergasten-kijkers zijn diep onder de indruk van Van Iperen. Ze trekken naar social media om dat te laten blijken.

https://twitter.com/Jennekevanp/status/1419391480343445504

https://twitter.com/roosvonk/status/1419390099054374920

https://twitter.com/Ma24Kar/status/1419410301045415943

‘Slachtoffers medeplichtig gemaakt voor hun situatie’

Ook over (slachtoffers van) huiselijk geweld had Van Iperen een woordje klaar. Zo sprak ze over het incident tussen Jaimie Vaes en Lil Kleine, waarbij de rapper op Ibiza even in de cel zat. Vaes rende namelijk bebloed de lobby van het hotel in, na een mogelijke mishandeling door Lil Kleine. Volgens Van Iperen worden slachtoffers medeplichtig gemaakt aan de situatie waarin ze zitten. „Lil Kleine zou geweld hebben gepleegd. Wat je dan ziet, is dat mensen hun pijlen onmiddellijk op háár richten. ‘Waarom was zij bij hem?’, ‘het zal wel een gold digger zijn’, of ‘waarom ben je niet meteen vertrokken?’. Dat is een slachtoffer medeplichtig maken aan de situatie waarin hij of zij zit.”

https://twitter.com/zomergasten/status/1419556808587366402

Volgens haar is dat ook de reden waarom slachtoffers van seksueel misbruik vaak heel lang wachten om aangifte te doen. In veel gevallen doen ze helemaal geen aangifte. Dat zegt veel over machtsverhoudingen, en daar zit een deel van de oplossing.

Ook BN’ers, waaronder Claudia de Breij, uiten hun lof voor de uitzending. „Onwijs goed”, schrijft zij bijvoorbeeld. Iemand anders noemt Van Iperen zelfs een held.

https://twitter.com/claudiadebreij/status/1419389999930388485

https://twitter.com/AchterbergWim/status/1419409096357425157

Wil je Zomergasten terugkijken? Dat kan hier.

België zet zich weer schrap voor noodweer, code geel in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.