Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 3 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

GGD’en helemaal gestopt met AstraZeneca om verspilling tegen te gaan

De GGD’en zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van AstraZeneca om verspilling tegen te gaan. Die stap is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM genomen. Dat laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR weten.

Gisteren werd er al besloten om tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren nadat er in Nederland voor het eerst iemand overleed aan gezondheidsklachten die een bijwerking van het vaccin kunnen zijn. De overleden vrouw kreeg last van de vaker genoemde combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De bloedprop kwam bij de longen terecht, en die longembolie is fataal geworden. Ook kwamen er vijf nieuwe melding over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en de 65 jaar. In de periode waarin de mogelijke bijwerkingen werden gemeld, zijn er zo’n 400.000 mensen gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin.

Niets op de plank

Er stonden in de leeftijdsgroep boven de 60 jaar nog 700 mensen ingepland, maar die zijn afgezegd om verspilling van vaccins tegen te gaan. „Die mensen zouden de komende dagen verspreid over 70 tot 80 locaties langskomen. Dat betekent 1 tot 5 per plek per dag. Aangezien we 10, 11 of 12 prikken uit een flesje halen zou dat tot verspilling leiden en hebben we ze per sms afgezegd”, zegt de woordvoerster. Volgens haar is er geen voorraad aanwezig en krijgen de GGD’en alleen aangeleverd wat nodig is. „Er blijft bij ons dus niets op de plank liggen.”

Geen bewezen verband

Er is nog geen bewezen verband tussen het AstraZeneca-vaccin en de bloedstollingen. Het Europees Geneesmiddelen bureau (EMA) sprak woensdag over meldingen van trombose en een tekort aan bloedplaatjes bij een heel klein deel van de mensen die een prik hebben gekregen. Deskundigen zien tot nu toe dan ook geen oorzakelijk verband, maar houden het wel voor mogelijk. De EMA verwacht eind volgende week met nieuwe conclusies en aanbevelingen te komen.

Halsema wil dat overheid terrassen opent vanwege drukte in parken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GGD’en helemaal gestopt met AstraZeneca om verspilling tegen te gaan
Sluiten