Julia Onclin
Julia Onclin Buitenland 3 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Dertig Britten met tromboseklachten waarvan zeven overleden na inenting AstraZeneca

In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe zeven mensen overleden aan bloedstolsels. Deze stolsels kregen ze nadat ze het AstraZeneca-vaccin toegediend hadden gekregen, zo meldt de Britse medische toezichthouder MHRA. In hoeverre het vaccin de oorzaak van de sterfgevallen is, is nog niet bekend. Van de ruim 18,1 miljoen Britten die het AstraZeneca-vaccin toegediend hebben gekregen, kregen dertig mensen tromboseklachten.

Volgens de MHRA is het nog niet duidelijk of deze tromboseklachten puur toeval zijn, of dat ze ook echt terug te linken zijn aan het vaccin. „De voordelen bij het voorkomen van een Covid-19 infectie en de complicaties daarvan blijven opwegen tegen de risico’s. Het publiek moet doorgaan met zich laten inenten wanneer zij daarvoor uitgenodigd wordt”, stelt June Raine, hoofd van de MHRA, tegenover BBC.

Stopzetten gebruik AstraZeneca

Verschillende Europese landen hebben inmiddels het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stopgezet. Ook Nederland besloot hiertoe nadat vijf vrouwen een trombose kregen en er één vrouw overleed als gevolg van een longembolie. In Duitsland krijgen mensen jonger dan 60 jaar het vaccin niet meer toegediend. Bij onze oosterburen zijn er tot nu toe 31 tromboses vastgesteld, met 9 doden als gevolg. Bij jonge vrouwen en vrouwen van middelbare leeftijd kwamen de tromboses het vaakste voor.

vaccin,coronaprikken,medische indicatie, vaccinatie,vaccineren
Naar verwachting komt het EMA rond 7 april met een nieuw advies over het vaccin. Foto: ANP

Eerder al lieten het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie weten dat het AstraZeneca-vaccin veilig is. Afgelopen week stelde het EMA nog dat het vaccin veilig is en dat deskundigen geen specifieke risicofactoren hadden gevonden. Naar verwachting komt het EMA rond 7 april met een nieuw advies over het vaccin.

Volgens de BBC zijn er twee aspecten in relatie tot de bloedstolsels die verdacht zijn. Ten eerste de ongebruikelijke aard van de stolsels met onder andere een laag aantal bloedplaatjes en zeldzame antilichamen in het bloed. Deze kenmerken van de bloedstolsels kunnen in verband worden gebracht met andere stollingsstoornissen.

Verschil AstraZeneca en Pfizer

„Dit verhoogt de mogelijkheid dat het vaccin een oorzakelijke factor zou kunnen zijn in deze zeldzame en ongebruikelijke gevallen van bloedstolsels. We weten dit nog niet zeker, dus meer onderzoek is nodig”, verklaarde David Werring, professor aan het UCL Insitute of Neurology.

omikronJanssen, vaccin, Denemarken, vaccinatie
Het tweede aspect heeft te maken met het verschil tussen het AstraZeneca-vaccin en het Pfizer-vaccin.

Het tweede aspect heeft te maken met het verschil tussen het AstraZeneca-vaccin en het Pfizer-vaccin. In het Verenigd Koninkrijk zijn er op dit moment twee gevallen bekend van mensen die een bloedstolsel kregen na inenting met het Pfizer-vaccin. In totaal hebben al meer dan 10 miljoen Britten het Pfizer-vaccin toegediend gekregen. De mensen die een bloedstolsel kregen na inenting met het Pfizer-vaccin hadden echter geen laag aantal bloedplaatjes.

Relatie vaccin en bloedstolsels

De vraag hoe ‘gewoon’ deze stolsels zijn blijft echter onbeantwoord. Het coronavirus wordt al in verband gebracht met abnormale stollingen van bloed, waardoor bloedstolsels mogelijk vaker voorkomen. Volgens Paul Hunter, medisch microbioloog aan de University of East Anglia, is het niet ongewoon om louter per toeval clusters van zeldzame gebeurtenissen te krijgen.

„Op het moment dat je zo’n cluster in de ene populatie vindt en deze vervolgens ook plots opduikt in een andere populatie, zoals voorheen in Duitsland en nu in Engeland, denk ik dat de kans op een willekeurige associatie erg laag is”, stelt Hunter. Extra onderzoek is volgens hem nodig. „Ik denk dat het bewijs op dit momenten meer naar een causaal verband schuift (dan naar toeval red.).”

Honderden mensen bewijzen overleden snowboardkampioene Bibian Mentel laatste eer

Burgemeesters steunen oproep Halsema openen buitenruimtes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.