Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 5 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Duizenden hartpatiënten overleden door uitstel zorg tijdens coronapandemie

Duizenden mensen zijn tijdens de coronapandemie komen te overlijden aan hartklachten door de uitstel van zorg. Ongeveer de helft van hen had waarschijnlijk eerder gedotterd moeten worden, maar dat lukte niet doordat de reguliere zorg in die tijd vrijwel stillag. Dat constateert gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg.

De gezondheidseconoom bestudeerde de medische informatie van bijna 113.000 mensen die tussen 2018 en 2021 met hartklachten in een Nederlands ziekenhuis belandden. Bij een deel moest binnen een paar dagen ingegrepen worden. Anderen konden langer wachten op hulp. In de coronajaren 2020 en 2021 zijn in beide groepen meer mensen overleden dan in 2018 en 2019, de jaren voor de coronapandemie.

Het uitstellen van de dotterbehandelingen heeft met name tot sterfte geleid onder mensen die binnen een paar dagen na de diagnose geholpen hadden moeten worden. Maar ook onder mensen die langer konden wachten op een dotterbehandeling is sprake van een flinke oversterfte. Artsen beperkten zich tijdens de coronapandemie vooral tot mensen die mogelijk in levensgevaar waren en meteen hulp nodig hadden.

Nieuwe klachten door later dotteren

Het uitstellen van de behandelingen had ook nog een ander gevolg. Mensen die met vertraging werden gedotterd, kregen later vaak opnieuw klachten en moesten toen alsnog snel geholpen worden. Daardoor waren er in 2021 vrij veel acute ingrepen.

Door de oversterfte tijdens de coronapandemie stijgt het aantal mensen dat door hartproblemen overlijdt, na jaren van daling. „De totale hartsterfte nam af, maar de pandemie heeft die daling tenietgedaan”, aldus Van den Broek-Altenburg.

Van den Broek-Altenburg presenteerde haar conclusies vandaag op een congres van de organisatie ZonMw, die innovatie en onderzoek in de zorg financiert. De organisatie heeft de onderzoeken van Van den Broek-Altenburg en anderen subsidie gegeven na een aangenomen motie in de Tweede Kamer.

Onderzoek naar schade van coronapandemie op lange termijn

Van den Broek-Altenburg hoopt dat haar onderzoek door kan gaan. Ze wil bijvoorbeeld weten wat de schade van de coronapandemie op de lange termijn is. Ook wil ze weten of het aantal mensen dat aan hartklachten sterft weer daalt nu de pandemie achter de rug is.

Extra bedden voor mensen met acute hartproblemen

Hartpatiënten Nederland hoopt dat de overheid leert van de hoge sterfte onder mensen met hartklachten tijdens de coronapandemie. „Voor een volgende pandemie zouden er extra bedden moeten zijn voor acute hartproblemen”, stelt de organisatie. Daarvoor moet volgens de vereniging de capaciteit van hartbewaking op de intensive cares misschien worden uitgebreid.

Verder zegt de vereniging aan het begin van de coronapandemie te hebben gewaarschuwd dat ziekenhuizen extra ruimte moesten bieden aan hartpatiënten. „Het doet ons pijn te moeten constateren dat we gelijk hadden met het luiden van de noodklok indertijd. Een gelijk dat we liever niet hadden gekregen.”

Meer meldingen over seksueel wangedrag door zorgverleners: ‘Topje van de ijsberg komt steeds meer boven water’

Opgelet: teken zijn er ‘bizar vroeg’ dit jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties