Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 3 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hugo de Jonge in Op1: ‘Begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn’

Nog een paar maanden, en dan zijn alle Nederlanders (die dat willen) ten minste één keer geprikt. Volgens coronaminister Hugo de Jonge is het mogelijk om alle Nederlanders begin juli ten minste één keer gevaccineerd te hebben. Mits de nu verwachte leveringen doorgaan, dan. En daar zijn in het verleden wel eens problemen mee geweest.

Musicus zo door het dolle heen na prik, dat hij concert geeft op priklocatie

De Jonge: ‘Gaan een leuke zomer tegemoet’

Toch denkt De Jonge, zo zei hij gisteravond bij Op1, dat we „gewoon een hele leuke zomer tegemoet gaan”. Ook verwacht hij dat twee derde van de mensen tegen die tijd volledig is beschermd. De andere derde heeft dan de eerste prik gehad. „De tweede helft van het tweede kwartaal zullen we al behoorlijk kunnen afschalen in maatregelen”, zei de minister.

Nog even volhouden dus, maar rond juli kan het zijn dat we lockdown-vrij zijn.

Eén prik van Janssen

Op dit moment zijn er een paar soorten vaccins beschikbaar – van Pfizer en AstraZeneca bijvoorbeeld – en daar heb je twee prikken van nodig. Maar bij het vaccin van farmaceut Janssen is één prik voldoende. Naar verwachting keurt het Europees Geneesmiddelenbureau dat middel volgende week goed.

Het vaccinatietempo is ook flink opgeschaald: eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn. Maar nu is minister De Jonge dus een stuk optimistischer. Dat komt door onder meer ervaringen van de afgelopen tijd, met het prikken en de leveringen van de vaccins.

Ook zijn veel mensen, een ruime meerderheid, bereid zich te laten vaccineren. Wel 85 procent, gaat het kabinet van uit.

Maar alles hangt af van de leveringen van de verschillende farmaceuten, benadrukt De Jonge. Mochten die leveringen te laat zijn, kan het alsnog langer duren voordat iedereen gevaccineerd is.

‘Hoog tijd’

Op sociale media kunnen mensen hun oren bijna niet geloven. Het lijkt zo dichtbij, een normale zomer, bijna iedereen gevaccineerd begin juli. Voor veel mensen heerst er dan ook een jubelstemming.

De Jonge zei ook dat over een maand de meest kwetsbare mensen – en de mensen die voor hen zorgen – gevaccineerd zijn. Twitteraars vragen zich dan ook af of de samenleving dan niet al open kan.

Veel mensen zijn in ieder geval blij met dit nieuws: „Gewoon weer een sociaal leven voor iedereen wordt hoog tijd zeker voor de jongeren.”

Wil je de gehele uitzending van Op1 terugkijken? Dat kan hier.

Kappers, schoonheidsspecialisten en winkels (op afspraak) vanaf vandaag weer open

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.