Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Buitenland 28 feb 2021 / 09:50 uur

In de VS gaan ze een Nederlands coronavaccin gebruiken

In de Verenigde Staten gaan ze binnenkort een nieuw coronavaccin gebruiken: een uit Nederland. De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) adviseert namelijk het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen toe te laten op de Amerikaanse markt. Miljoenen mensen kunnen worden ingeënt met het middel.

En ze beginnen met een flink tempo: Janssen kan direct 4 miljoen doses leveren aan de Amerikanen. Dat komt omdat Johnson & Johnson, de Amerikaanse eigenaar van Janssen, meteen na het besluit begon met de distributie van de vaccins in de VS.

Eind maart moeten er volgens J&J 20 miljoen doses over heel de Verenigde Staten zijn toegediend. Voor eind juni willen de Amerikanen 100 miljoen vaccins toegediend hebben.

Wel adviseert de FDA om het vaccin alleen toe te dienen aan mensen van 18 jaar en ouder. Eerder had de FDA het middel al veilig genoemd en voor ongeveer 72 procent effectief. Een noodgoedkeuring stond daarmee niets meer in de weg.

Eén prik nodig van Janssen-vaccin

Een dag nadat een comité van onafhankelijke deskundige goedkeuring voor het vaccin had gegeven aan de FDA, gaven ook zij groen licht. De Amerikanen begonnen nogal traag met vaccineren, deze vaccins zouden de boel moeten versnellen.

Inmiddels hebben ongeveer 47,2 miljoen mensen ten minste één coronaprik ontvangen, meldt de Gezondheidsdienst CDC.

In tegenstelling tot andere vaccins, kan het Janssen-vaccin op koelkastttemperatuur worden bewaard. Veel andere vaccins moeten bij extreem lage temperaturen opgeslagen worden. En mensen hoeven maar één prik te krijgen, bij veel andere vaccins zijn twee vaccinaties nodig.

Ook wij kunnen het vaccin waarschijnlijk snel gebruiken. De Europees toezichthouder EMA wil het middel namelijk op 11 maart goedkeuren, zo is vernomen bij de EU. De Europese Commissie liet al weten dat het vaccin van Janssen vanaf april geleverd wordt in de EU. Brussel heeft een deal voor 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen.

Bram Krikke neemt het op tegen Willem Engel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
In de VS gaan ze een Nederlands coronavaccin gebruiken
Sluiten