Metro
Metro Binnenland 3 mrt 2021 / 10:50 uur

Drank en drugs onder ‘verveelde’ studenten: juist wel of niet toegenomen?

Twee onderzoeken onder en door studenten, twee tegenstrijdige uitkomsten. Als je niet zoveel kunt en de verveling steeds meer toeslaat, lonken de drank en drugs meer dan ‘normaal’, stelt het ene onderzoek. Een ander onderzoek stelt juist dat studenten veel mínder zijn gaan drinken en gebruiken, afgezien van een kleine groep. „Die moeten we in de gaten houden.”

Vandaag zijn vlak na elkaar de resultaten van twee verschillende onderzoeken naar buiten gebracht, beide gedaan door en onder studenten.

Wel meer drank en drugs

Uit het onderzoek onder ruim 7000 studenten uitgevoerd door Lieve Mark, een initiatief van studenten uit Leiden, Delft en Utrecht blijkt dat het drank- en middelengebruik is toegenomen. Van de studenten die hun leven op dit moment een onvoldoende geven, gebruikt 50 procent meer drank of drugs. Bij de rest van de studenten is dit 31 procent. Zelda Geels, een van de onderzoekers: „Studenten lopen al zo lang op hun tenen dat zij drank of drugs als uitweg zijn gaan zien om zich toch iets beter te voelen. Dat is heel zorgelijk.”

Verveling

Verveling wordt genoemd als belangrijkste reden voor het toegenomen gebruik van verdovende middelen. Toch geeft meer dan een op de drie studenten aan dat zij ook meer gebruiken, omdat anderen om hen heen dat ook doen. „De keuze om wel of niet mee te drinken is er niet meer”, zegt mede-onderzoeker Chris Vellenga. „Als je huisgenoten besluiten om in de gemeenschappelijke ruimte te gaan drinken, doe je maar mee. Je kunt de sociale druk niet meer ontlopen zoals voorheen.”

De onderzoekers stellen voor meer Fieldlabs-experimenten op te zetten in de maatschappij. Op die manier kan onderzocht worden hoe bijvoorbeeld terrassen, sportclubs en verenigingen veilig open kunnen.

Nijmegen VOX

In Nijmegen drinken de studenten nu juist fors minder. Om uit te zoeken wat de invloed is van de coronacrisis op het alcohol- en drugsgebruik van studenten aan de Radboud Universiteit, benaderde universiteitsblad Vox tijdens de huidige lockdown 3.000 studenten met een online vragenlijst. 670 van hen reageerden en gaven een inkijkje in hun middelengebruik van vóór en tijdens de crisis.

Studenten tikken minder weg

Daaruit blijkt dat studenten tijdens de coronacrisis hun alcoholgebruik gemiddeld flink hebben teruggeschroefd. Mannelijke studenten gingen terug van gemiddeld tien glazen alcohol per week vóór corona, naar 5,6 glazen tijdens de huidige lockdown. Vrouwen tikken er nu nog maar ruim drie achterover, tegen bijna zes voorheen, schrijft Vox.

Die afname verrast Jacqueline Vink niet. Zij is hoogleraar Orthopedagogiek en gespecialiseerd in middelengebruik en verslaving. „Het laat zien dat drinken voor studenten vooral een sociale activiteit is”, zegt ze.

Alarmbellen

Zo brengt de coronacrisis toch nog iets goeds, zou je kunnen zeggen. Maar dat studenten door de band genomen minder drinken is niet het hele verhaal. Een op de zes studenten, met name mannen, drinkt juist méér tijdens de lockdown. Meer dan de helft van die groep zegt onder meer naar de drank te grijpen uit verveling. Maar ook eenzaamheid en het omgaan met de coronamaatregelen speelt bij ruim een kwart een rol.

Over deze subgroep maakt Vink zich meer zorgen dan over de sociale drinkers. Zeker omdat bijna de helft van deze groep zegt soms in hun eentje te drinken, tegen 16 procent van de overige respondenten. „Dan gaan er bij mij wel alarmbellen af. Veel van deze studenten lijken te drinken om met hun problemen om te gaan. Zij lopen daardoor risico om probleemdrinkers te worden.” De studenten die tijdens de coronacrisis meer zijn gaan drinken maken zich dan ook vaker zorgen over de gezondheidseffecten van hun alcoholgebruik. Dat is bij bijna een op de vijf van hen het geval, ten opzichte van een op de 22 bij de overige respondenten.

Drugs

Het effect van de coronacrisis op drugsgebruik is minder sterk dan bij alcohol, blijkt uit de resultaten van het Vox-onderzoek. Twee op de vijf drugsgebruikers is minder gaan gebruiken sinds het begin van de coronamaatregelen in maart vorig jaar. Een zesde is helemaal gestopt met wiet, xtc en andere drugs, naar eigen zeggen bij een gebrek aan feesten, festivals en sociale activiteiten.

Maar ook hier is weer een flinke subgroep te onderscheiden die tijdens de coronacrisis meer is gaan gebruiken. Dat geldt voor ruim een kwart van de studenten die weleens drugs heeft gebruikt. De groep dagelijkse gebruikers verdubbelde zelfs, van 2,2 naar 4,3 procent.

Hier lees je het hele onderzoek.

Al zijn er altijd mensen op social media die het daar hélemaal niet mee eens zijn.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Drank en drugs onder ‘verveelde’ studenten: juist wel of niet toegenomen?
Sluiten