Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Harbers: ‘Vluchten schrappen Schiphol is naar, maar anders dreigt zomerchaos’

Dat er deze zomer een flink aantal vluchten wordt geschrapt op Schiphol is „heel naar” en „wat je niet wil”. Dat laat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat weten. „Maar het is uiteindelijk de keuze tussen dit en een totaal onvoorspelbare operatie op Schiphol.” De chaos zou „twee of drie” keer zo groot zijn als in de meivakantie, vreest de bewindsman.

„Schiphol is van meet af aan duidelijk geweest: als andere maatregelen niet helpen, moet je hiertoe overgaan”, zegt Harbers. Hoewel de luchthaven nieuw personeel probeert aan te trekken, komen die mensen „niet morgen op Schiphol te werken”. De oplossing kwam voor de piekweken in de zomer niet op tijd.

Vluchten schrappen

Harbers spreekt van een „vreselijk afweging, wetende hoeveel het betekent voor mensen” die graag met het vliegtuig op vakantie willen, en nu in de onduidelijkheid zitten. Maar het alternatief was volgens hem een enorm drukke zomer, met lange rijen én risico’s voor de openbare orde.

Het kabinet zelf heeft ook gekeken hoe het Schiphol te hulp kan schieten. Zo is gevraagd of het leger of de beveiligingsdienst van de Rijksoverheid zelf kon bijspringen. Maar „ook daar liggen de mensen niet voor het oprapen”.

Niet alleen Schiphol, maar alles piept en kraakt

De bewindsman gaat de crisis op de luchthaven na de zomermaanden „nog eens goed evalueren met Schiphol”, maar hij zegt dat de animo om weer te vliegen na de coronacrisis „zelfs de meest ambitieuze verwachtingen nog overtreft”. Bovendien, benadrukt Harbers, zijn de problemen op vliegvelden in heel Europa zichtbaar, en niet alleen op Schiphol. „Overal piept en kraakt het.”

Ook al worden er op dit moment veel vluchten geschrapt, alsnog lijkt de chaos op Schiphol niet over te zijn. Zo bleven er begin juni tientallen koffers over in de bagagehal. Dat komt doordat veel vluchten zijn vertraagd. Een woordvoerder van KLM zei destijds dat „deze koffers zo snel mogelijk nagezonden worden aan onze klanten.”

René van der Gijp relativeerde de Schiphol-chaos gisteravond in talkshow Vandaag Inside behoorlijk. Dat wordt hem door kijkers niet in dank afgenomen. Wil je de actuele stand van zaken op de nationale luchthaven bekijken? Dat kan hier.

Schiphol geen visitekaartje voor Nederland: ‘Kom hier nooit meer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.