Amarins de Boer
Amarins de Boer Reizen 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Schending quarantaineplicht? Kabinet wil dat je dít bedrag gaat betalen

Als het aan het kabinet ligt, wordt het schenden van de quarantaineplicht door reizigers uit zeer hoogrisicogebieden, zwaar beboet. Wie uit zo’n gebied naar Nederland reist en zich niet houdt aan de quarantaineregels, kan straks een rekening krijgen van 435 euro.

Dat staat in een wetsvoorstel van het kabinet dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het bedrag ligt flink hoger dan de boete van 95 euro die voor de meeste corona-overtredingen geldt. De plicht is volgens het kabinet nodig omdat reizigers zich momenteel slecht aan de regels houden. De wet moet „zo snel mogelijk” ingaan.

Quarantaineplicht

Reizigers die uit een hoogrisicogebied komen, moeten ten minste vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze eventueel met een bewijs van een negatieve coronatest weer naar buiten. Zonder zo’n bewijs, moeten ze tien dagen in quarantaine blijven. Als mensen zich bij herhaling niet aan de regels houden, kan een burgemeester ook een sanctie opleggen; een zogenoemde last onder dwangsom.

In de wet is ook geregeld wat reizigers bij zich moeten hebben als ze uit hoogrisicogebied komen. Ze moeten een verklaring meenemen waarin informatie staat over hun reis, en hoe ze te bereiken zijn. Ook moeten ze een negatief testbewijs meenemen. De quarantaineplicht geldt alleen na reizen vanuit landen met een „zeer” hoog risico. Welke landen in die groep worden ingedeeld, is aan het RIVM.

Verspreiding mutaties tegengaan

De hoge boete is een reactie op de opkomst van gevaarlijke mutaties, zoals de Braziliaanse variant. De Braziliaanse variant (P1) van het coronavirus verspreidt zich volgens een schatting van het Outbreak Management Team (OMT) bijna de helft sneller dan de ‘klassieke’ versie van het virus. Met de strenge quarantaineplicht hoopt het kabinet de verspreiding van zulke mutaties tegen te gaan.

Het kabinet wil de nieuwe wet zo snel mogelijk invoeren, maar dat kan pas als de Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn. Gisteren werd bekend dat het kabinet mikt op 15 mei.

Kaartjes 538 Oranjedag voor tienduizenden euro’s geveild: ‘Belachelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schending quarantaineplicht? Kabinet wil dat je dít bedrag gaat betalen
Sluiten