Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Verkeer 29 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Druk, drukker, drukst op wegen in Europa door zaterdags vakantieverkeer

Op meerdere wegen naar populaire vakantiebestemmingen in Europa is het vandaag erg druk. Metro voorspelde het deze week al. In Frankrijk stond op het hoogtepunt bijna 1100 kilometer file vanwege het vakantieverkeer, laat de ANWB weten. Dat is meer dan vorig weekend op het drukste moment.

De ANWB verwacht dat de piek in Frankrijk nu geweest is, maar voorziet ook voor de rest van de dag nog files vanwege het vakantieverkeer. Hoewel het pas volgende week pas officieel zwarte zaterdag is, spreekt een woordvoerder van een „hele drukke zaterdag in de zomervakantie”.

Files vanwege vakantieverkeer

Dat komt vooral door mensen die onderweg zijn naar een zuidelijke vakantiebestemming, maar volgens de ANWB is er ook al veel terugkerend vakantieverkeer op de weg. Maar wat zijn de beste tips om met zo’n ‘zwarte zaterdag’ om te gaan? Metro tipte twee jaar geleden al: ga niet…

In Frankrijk moeten automobilisten vooral rekening houden met vertraging rond Bordeaux en op het zuidelijkste stuk van de Route du Soleil, de bekende autoroute die naar het Zuid-Franse Marseille voert. Op de A7 tussen Lyon en Avignon stond rond 07.30 uur al anderhalf uur file en de drukte is daar volgens de ANWB nog niet afgenomen.

Vakantieverkeer Europa

De wachttijd voor vakantieverkeer voor de Zwitserse Gotthardtunnel in zuidelijke richting was rond het middaguur zo’n 2 uur, meldt de ANWB. Een woordvoerder vermoedt dat daar ook veel Nederlanders in de file staan, afgaand op de hoeveelheid berichten die de ANWB erover binnenkrijgt. De file zou al ontstaan zijn rond 06.00 uur. Ook de andere kant op staat file: automobilisten moeten daar ruim een half uur wachten. Voor de Mont Blanctunnel van Frankrijk naar Italië bedraagt de wachttijd ongeveer 1 uur.

In Duitsland is het druk rond de zuidelijke stad München, met name op de wegen richting het Oostenrijkse Salzburg en op die naar de Beierse grensplaats Füssen. Ook bij Hamburg in het noorden loopt het vast, op de wegen van en naar Denemarken.

Spanje en Italië

In het grensgebied tussen Spanje en Frankrijk staat het vast bij het Zuid-Franse Perpignan. Automobilisten op de kustwegen AP-7 en A9 moeten daar rekening houden met bijna een uur vertraging. In Italië is het vooral druk op de wegen van en naar Verona, Bologna en Florence. Je vervelen tijdens de autorit onderweg naar je zomer- (of winter-)vakantie is in ieder geval niet nodig.

Dit zijn de leukste vragen om te stellen tijdens een spelletje ‘doen, durf of de waarheid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.