Erik Jonk
Erik Jonk Openbaar vervoer 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Kogel door de kerk: vrijdag nul treinen in heel Nederland

Je even schrap zetten en goed voorbereiden: vrijdag rijden er in ons hele land nul treinen.

Door de regionale staking bij NS-personeel rijden vrijdag helemaal geen treinen van het vervoersbedrijf. De NS ziet geen mogelijkheid om op een veilige manier een dienstregeling op te tuigen, omdat veel treinen dagelijks door meerdere regio’s rijden. Het bedrijf zegt dit „buitengewoon vervelend” te vinden voor reizigers.

Wel praten, toch geen treinen

De vakbonden FNV, VVMC en CNV hebben vrijdag stakingen gepland in de regio’s west en noordwest, waar de Randstad voor een groot deel onder valt. Ze zegden vandaag toe om opnieuw met de NS in gesprek te gaan over een nieuwe cao. Met die toezegging werden de acties echter niet opgeschort.

https://twitter.com/NS_online/status/1567484334935867392

NS-medewerkers leggen ook volgende week twee dagen het werk neer. Dat zijn acties die naar verwachting eveneens grote gevolgen gaan hebben voor het landelijke treinverkeer. Dinsdag zijn de regio’s oost, zuid en noord aan de beurt. Volgende week donderdag vinden stakingen plaats in de regio midden, waar Utrecht onder valt. Bij de vorige staking in Midden-Nederland lag nagenoeg al het NS-treinverkeer in het land stil.

NS is teleurgesteld

De NS is teleurgesteld dat de stakingen doorgaan. Toch vindt het ov-bedrijf het belangrijk om verder te gaan met de cao-gesprekken. „NS wil een goede cao overeenkomen. Goed voor collega’s die de kosten van het levensonderhoud en de werkdruk hebben zien stijgen. En goed voor NS, dat nog voor grote opgaven staat”, staat in een verklaring op de website. Met dat laatste verwijst de onderneming naar de financiële situatie. Zonder overheidssteun zou de NS over het eerste halfjaar 225 miljoen euro verlies hebben geleden.

https://twitter.com/janssensnuf/status/1567495308765954050

Meer loon personeel treinen

De bereidheid van vakbonden om weer te gaan onderhandelen over een nieuwe cao volgt op een nieuw bod van de NS. De lonen zouden daarin per 1 juli met terugwerkende kracht 5 procent omhoog aan. Met de jaarwisseling zou daar nog 2,5 procent bij komen. Daarnaast toont het bedrijf zich bereid een minimumloon van 14 euro vast te leggen in de cao. Ook wil de directie „afspraken maken hoe om te gaan met de onzekerheid van de inflatieontwikkeling”.

FNV zei dat de NS nog grote stappen moet zetten voordat de vakbond de achterban een goed onderhandelingsresultaat kan voorleggen. CNV liet weten dat kaderleden positief hebben gereageerd, maar dat vooral op het vlak van inflatie nog veel vragen blijven staan.

Bijzondere beelden: honderd bliksemflitsen per minuut, hoe kan dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.