Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 20 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Op deze plekken voelen vrouwen zich het onveiligst

Vrouwen voelen zich het onveiligst in en rondom het openbaar vervoer. Dat blijkt een enquête van Pointer en het AD onder ruim 7400 vrouwen. 

Pointer maakt er de kanttekening bij dat de vrouwen zich zelf hebben gemeld. Het is dus niet representatief, maar geeft vooral stof tot nadenken.

Vrouwen voelen zich onveilig in en rondom het ov

De meest in het oog springende uitkomst van het onderzoek is hoe onveilig vrouwen zich voelen in en rondom het openbaar vervoer. Maar liefst 91 procent vindt trein-, metro- en busstations onveilig. Hiervan vermijdt 40 procent stations weleens. 82 procent van de deelnemers vindt het openbaar vervoer onprettig. Een derde van die groep vermijdt deze manier van reizen soms, bijvoorbeeld door de auto te pakken. 

Uit de verhalen van de deelnemers blijkt ook waarom ze zich hier zo onveilig voelen. Over stations klinkt bijvoorbeeld dat er ’s avonds weinig andere mensen zijn en er groepen ‘ongure’ types rondhangen. Ook zeggen de vrouwen dat er rondom het station weinig huizen zijn en dat er weinig overzicht is op het station, waardoor je iemand bijvoorbeeld niet kunt zien aankomen.

Ook een onveilig gevoel in parken, bossen en uitgaansgelegenheden

Parken en bossen blijken ook geen favoriet zijn: bijna 90 procent vindt deze plekken onveilig en twee derde vermijdt ze soms. Uitgaansgelegenheden scoren ook hoog. 74 procent van de ondervraagden vindt kroegen en clubs onveilig. Slechts een derde blijft hier ook echt weg. Volgens Pointer een opvallend, maar begrijpelijk verschil. „Een park kun je omzeilen, maar je sociale leven zet je minder makkelijk aan de kant.”

De onderzoekers vroegen vrouwen ook naar maatregelen die ze nemen om zich toch veilig te voelen. De grootste groep (40 procent) zegt simpelweg niet naar deze plek in het donker gaan. Bijna dertig procent loopt, fiets, of rijdt om. Daarnaast is de smartphone een hulpmiddel. Zo doet een kwart van de vrouwen alsof ze iemand belt. Iets meer dan een vijfde deelt haar live-locatie met vrienden of familie. Tot slot zegt een op vijf vrouwen een licht wapen te dragen, zoals pepperspray of sleutelhanger-wapens. 

Kamer legt Mona Keijzer vuur aan de schenen over protest tegen bouwplannen en opmerking over Jodenhaat

Hoeveel contant geld mag je belastingvrij in huis hebben? En is dat überhaupt een goed idee?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties