Pim Pauwels
Pim Pauwels Openbaar vervoer 12 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit vinden treinreizigers veruit het meest deprimerende station (4,6) van Nederland

Het meest deprimerende treinstation? Dat vind je in Brabant. Met een keiharde onvoldoende van 4,6 zijn reizigers ondanks de verbeteringen nog altijd niet te spreken over het station. Opvallend: vorig jaar werd het treinstation door reizigers nog beoordeeld met een 5,2.

Om welk treinstation het gaat? Lage Zwaluwe. „Ondanks verbeteringen, zoals vernieuwing van het perron en de verlichting, blijven reizigers het station sfeerloos vinden”, aldus de NS. Het station ligt op afstand van het dorp en naast de snelweg. NS en ProRail doen onderzoek hoe ze het station verder kunnen verbeteren.

Eén ander treinstation kreeg óók een onvoldoende, al lag het cijfer een stuk hoger dan Lage Zwaluwe. Den Helder Zuid werd met een 5,4 beoordeeld.

Overigens gaat de dienstregeling van NS volgend jaar op de schop. Metro zette eind vorige week op een rijtje wat je daarover moet weten.

Van het slechtste treinstation naar de allerbeste: een 8,7!

De algemene waardering van reizigers voor de Nederlandse treinstations is vorig jaar iets gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. De stations werden door de ruim 83.000 deelnemers beoordeeld met gemiddeld een 7,2. Dat is een tiende lager dan in 2022, melden ProRail en NS in de jaarlijkse stationsranglijst.

Het Limburgse treinstation Klimmen-Ransdaal staat net als vorig jaar op nummer 1. Klimmen-Ransdaal, op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn, kreeg een 8,7, het hoogste cijfer dat een station ooit haalde. Het werd vorig jaar, in 2019 én in 2020 ook al als beste beoordeeld.

„Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en door het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron”, aldus de NS. Aan dezelfde lijn is ook de nummer 2 Schin op Geul (8,2) op de stationslijst te vinden. Station Mantgum in Friesland is op nummer 3 geëindigd (8,2).

NS station Station Klimmen-Ransdaal (Limburg)
Station Klimmen-Ransdaal (Limburg). Bron: NS

Lichte daling in gemiddelde cijfers voor stations door drukte

Na zeven jaar van geleidelijke stijging is er voor het eerst een lichte daling te zien in de algemene beoordeling. Reizigers gaven stations in 2022 een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94.

De daling van 2023 ten opzichte van 2022 is volgens de vervoerder te verklaren door het toenemende aantal reizigers na corona. „Stations werden drukker, wat invloed heeft op de waardering, terwijl het tijdens de coronajaren met weinig reizigers juist rustig was op het station.”

Ook de terugkeer van de forens na veel thuiswerken heeft invloed op de score. „Die is doorgaans kritischer op zijn station dan reizigers die een dagje uit zijn”, zeggen ProRail en de NS.

Dienstregeling NS flink op de schop en dat is goed nieuws voor reizigers: dit moet je weten

Treinen NS zijn smeriger dan eerst, hoe komt dat zo?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties