Rosa Bertram
Rosa Bertram Openbaar vervoer 10 jun 2020 / 15:59 uur

7 duurzame mondkapjes om verantwoord mee te reizen in het OV

Nu mondkapjes verplicht zijn in het openbaar vervoer, koopt iedereen massaal wegwerpvarianten van dubieuze kwaliteit. Er zijn ook duurzame mondkapjes, waarmee reizen in het OV niet alleen verantwoord is voor jezelf, maar ook voor het milieu.

Sinds 1 juni ben je verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Daar zijn behoorlijk wat regels voor, die je hier in een overzicht ziet. Over de mondkapjes zelf bestaan nauwelijks voorschriften. De onderstaande gezichtsmaskers zijn in ieder geval duurzaam, wat niet betekent dat ze direct ook meer kosten.

1. Armedangels

De duurzame mondkapjes van het eco & fair kledingmerk ARMEDANGELS zijn herbruikbaar (wasbaar), gemaakt van GOTS-gecertificeerd katoen en worden in een duurzame fabriek in Portugal geproduceerd. Het design is minimalistisch en beschikt over boodschappen als ‘I warmly smile under this mask’ of ‘I wear this mask for you’. Leuk voor je medereizigers in het openbaar vervoer.

View this post on Instagram

More than 500,000€ for Doctors Without Borders already!​ Half a million! That’s crazy and something we never achieved before.​ We need to thank all of you for helping not only to protect each other in our home own countries but also for enabling us to make that significant donation – and to make a difference in more than 70 countries. What we like about MSF is that they also go to where camera eyes don’t go every day – and most importantly stay when the media have gone. One example would be Cox’s Bazar in Bangladesh, the world’s largest refugee camp, ‘home’ to 1m people threatened by COVID-19.​ We can continue making a difference: Help us raise 1 million Euro for Doctors Without Borders!​ Share this post and celebrate this amazing achievement with us. – #onemillioneuromask #smashthecurve #masktomakeadifference

A post shared by ARMEDANGELS (@armedangels) on

Je betaalt 10 euro voor het mondkapje, waarvan 2 euro naar naar Artsen Zonder Grenzen gaat.

2. NHNCD

Ook het milieuvriendelijke modelabel NHNCD heeft duurzame mondkapjes te koop. Ze zijn gemaakt van stoffen die gerecyclede componenten bevatten. Om kwaliteit te waarborgen zijn de materialen gemixt. Gerecyclede vezels zijn namelijk zwakker dan ‘nieuwe’ vezels en je draagt de maskers nog altijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

View this post on Instagram

MONDKAPJES | reversible: 5 combinaties beschikbaar | 2 pasvormen | wasbaar | duurzaam⁠: recycled & organic cotton | voor elk mondkapje doneren wij €1 aan het @longfonds ⁠ FACE MASKS | reversible: 5 combinations available | 2 fits | washable | sustainable: recycled & organic cotton ⁠| for each mask we donate €1 to @longfonds ⁠ ⁠Shop via www.nhncd.nl or link in bio!⁠ ⁠ #NHNCD #bethechange #sustainablefashion #duurzaam #mondkapjes #facemasks

A post shared by NHNCD (@nhncd.nl) on

Naast gerecycled katoen worden er ook gerecyclede PET-flessen, lyocell en organisch katoen gebruikt. De stoffen worden geweven in Enschede en hebben daardoor ook een lagere CO2-voetafdruk ten opzichte van materialen die uit andere landen moeten komen.

De mondkapjes kosten 14,95 euro en komen in allerlei kleuren en patronen.

3. Makers Unite x Blyde

De duurzame mondkapjes van Makers Unite worden gemaakt in de Amsterdamse Bijlmerbajes, door nieuwkomers die werken bij Makers Unite. Dit gebeurt in samenwerking met Blyde, een duurzaam pr-bureau met als missie ‘creating a positive footprint worldwide’.

View this post on Instagram

#positivefootprint | Sinds deze week moeten we eraan geloven: verplicht een mondkapje op in de trein, de tram, de bus en op de pont. Een nieuwe werkelijkheid. En bij Blyde geloven we dat jij zelf kiest hoe die nieuwe werkelijkheid eruit gaat zien. Om te beginnen met jouw keuze voor een duurzaam in plaats van een wegwerp mondkapje. Daarom hebben we in samenwerking met stichting @makersunite.eu een limited edition mondkapjeslijn uitgebracht van duurzame reststoffen van het denimmerk Kings of Indigo. Herbruikbaar, recyclebaar én aanzettend tot conversatie over de toekomst. Aan de mondkapjes, voor € 10,79 incl. btw (excl. verzendkosten) te bestellen via [email protected], wordt geen geld verdiend. Verzending gebeurt klimaatneutraal in een 100% composteerbare verpakking. 📷: @kenzosoza

A post shared by Blyde Amsterdam (@blyde_amsterdam) on

De duurzame mondkapjes zijn gemaakt van reststoffen van het fairtrade denim-merk Kings of Indigo (KOI), geproduceerd volgens de richtlijnen van de overheid en kunnen worden voorzien van een filter. Met inkt op waterbasis zijn er teksten als ‘Creating a positive footprint worldwide’ en ‘Put your money where your mouth is‘ op het materiaal gedrukt.

De mondkapjes kosten 10,79 euro en dat geld wordt nuttig besteed. Lees hier meer over Makers Unite.

Meer duurzame mondkapjes

Andere bedrijven, merken en organisaties waar je duurzame mondkapjes kunt kopen zijn Reformation, GoodKarma, BeWooden x Carolien en Fraenck.

Lees ook: 9 fashionable mondkapjes voor als het straks nodig is in het ov

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 duurzame mondkapjes om verantwoord mee te reizen in het OV
Sluiten