Rosa Bertram
Rosa Bertram Openbaar vervoer 10 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

7 duurzame mondkapjes om verantwoord mee te reizen in het OV

Nu mondkapjes verplicht zijn in het openbaar vervoer, koopt iedereen massaal wegwerpvarianten van dubieuze kwaliteit. Er zijn ook duurzame mondkapjes, waarmee reizen in het OV niet alleen verantwoord is voor jezelf, maar ook voor het milieu.

Sinds 1 juni ben je verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Daar zijn behoorlijk wat regels voor, die je hier in een overzicht ziet. Over de mondkapjes zelf bestaan nauwelijks voorschriften. De onderstaande gezichtsmaskers zijn in ieder geval duurzaam, wat niet betekent dat ze direct ook meer kosten.

1. Armedangels

De duurzame mondkapjes van het eco & fair kledingmerk ARMEDANGELS zijn herbruikbaar (wasbaar), gemaakt van GOTS-gecertificeerd katoen en worden in een duurzame fabriek in Portugal geproduceerd. Het design is minimalistisch en beschikt over boodschappen als ‘I warmly smile under this mask’ of ‘I wear this mask for you’. Leuk voor je medereizigers in het openbaar vervoer.

Je betaalt 10 euro voor het mondkapje, waarvan 2 euro naar naar Artsen Zonder Grenzen gaat.

2. NHNCD

Ook het milieuvriendelijke modelabel NHNCD heeft duurzame mondkapjes te koop. Ze zijn gemaakt van stoffen die gerecyclede componenten bevatten. Om kwaliteit te waarborgen zijn de materialen gemixt. Gerecyclede vezels zijn namelijk zwakker dan ‘nieuwe’ vezels en je draagt de maskers nog altijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

https://www.instagram.com/p/CAhdwyjgilY/

Naast gerecycled katoen worden er ook gerecyclede PET-flessen, lyocell en organisch katoen gebruikt. De stoffen worden geweven in Enschede en hebben daardoor ook een lagere CO2-voetafdruk ten opzichte van materialen die uit andere landen moeten komen.

De mondkapjes kosten 14,95 euro en komen in allerlei kleuren en patronen.

3. Makers Unite x Blyde

De duurzame mondkapjes van Makers Unite worden gemaakt in de Amsterdamse Bijlmerbajes, door nieuwkomers die werken bij Makers Unite. Dit gebeurt in samenwerking met Blyde, een duurzaam pr-bureau met als missie ‘creating a positive footprint worldwide’.

De duurzame mondkapjes zijn gemaakt van reststoffen van het fairtrade denim-merk Kings of Indigo (KOI), geproduceerd volgens de richtlijnen van de overheid en kunnen worden voorzien van een filter. Met inkt op waterbasis zijn er teksten als ‘Creating a positive footprint worldwide’ en ‘Put your money where your mouth is‘ op het materiaal gedrukt.

De mondkapjes kosten 10,79 euro en dat geld wordt nuttig besteed. Lees hier meer over Makers Unite.

Meer duurzame mondkapjes

Andere bedrijven, merken en organisaties waar je duurzame mondkapjes kunt kopen zijn Reformation, GoodKarma, BeWooden x Carolien en Fraenck.

Lees ook: 9 fashionable mondkapjes voor als het straks nodig is in het ov

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.