Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Onderweg 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuw leven voor e-bikemaker VanMoof: ‘Zo heb je ineens McLaren’s in de schuur staan’

De kogel is door de kerk: e-bikemaker VanMoof wordt overgenomen. En wel door een e-stepproducent van het Britse McLaren, waarvan laatstgenoemde gespecialiseerd is in het maken van auto’s gebaseerd op Formule 1-technologie.

Bij het faillissement van het hippe e-bike merk, kwamen veel boze klanten kijken. Want hun fiets, waar vaak al het een en ander aan mankeerde, kon zo moeilijk gerepareerd worden.

Nog geen duidelijkheid voor eigenaren van VanMoof-fiets

De definitieve afronding van de overname staat gepland voor maandag. Daarna zal meer bekend worden over wat de deal betekent voor klanten van VanMoof, aldus de curatoren.

E-bikemaker VanMoof wordt overgenomen door e-stepfabrikant Lavoie van het Britse McLaren. Lavoie is van plan verder te groeien door de overname en de activiteiten van VanMoof verder te ontwikkelen, meldt het bedrijf in een verklaring. Lavoie maakt elektrische steps die ingeklapt kunnen worden.

‘Op de weg houden’

Het bedrijf heeft volgens de curatoren ingestemd met de aankoop van onder meer de bedrijfsinventaris en de voorraad. Hoeveel geld met de deal gemoeid is, is echter niet bekendgemaakt. „Met zijn volgende generatie e-bikes, slimme technologie, innovatief design en loyale klantenkring passen VanMoof en Lavoie perfect bij elkaar”, vindt topman Eliott Wertheimer van Lavoie. Hij spreekt de ambitie uit om de 190.000 klanten die VanMoof wereldwijd heeft „op de weg te houden terwijl we de VanMoof business stabiliseren en efficiënt laten groeien”.

VanMoof werd dik een maand geleden failliet verklaard. Het bedrijf kwam in de problemen doordat er grote investeringen nodig waren. De schuldenlast ten tijde van het bankroet bedroeg bijna 144 miljoen euro.

‘Ineens staan er McLaren’s in de schuur’

Een van de curatoren vreesde eerder nog dat veel schuldeisers hun geld niet meer terug zouden zien. Voor consumenten die bijvoorbeeld al een aanbetaling voor een fiets hadden gedaan en dat geld nu kwijt zijn, zou een overname dus wel uitkomst kunnen bieden, was de verwachting.

Sociale media stroomt snel vol met gevatte reacties op de overname. „Ik heb voor niks taart gegeten”, schrijft iemand op X.

Veel meer overlast op het spoor, ook overdag: hoe zit dat en waar precies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties