Redactie Metro
Redactie Metro Openbaar vervoer 25 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Minder treinen tussen Amsterdam-Rotterdam door snelheidsbeperking

Op het traject Amsterdam-Rotterdam rijden er vanaf donderdag minder treinen. Dit komt doordat er op meerdere punten een snelheidsbeperking is opgelegd omdat het daar niet veilig genoeg is om met hoge snelheid te rijden, zoals op enkele viaducten en bruggen.

Door deze maatregel lopen treinen, intercity’s en internationale treinen veel vertraging op en is het niet mogelijk de volledige dienstregeling te kunnen blijven rijden, aldus ProRail. Daarom vallen verschillende treinen op het hogesnelheidstraject uit, aldus de spoorbeheerder.

Volgens een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail wordt ongeveer een derde van de dienstregeling op het traject geraakt. De internationale treinen blijven wel rijden, maar doen langer over de reis. Een woordvoerder van NS was donderdag niet bereikbaar voor commentaar over de ontstane situatie.

Kunstwerken

Er wordt onderzocht of er maatregelen genomen kunnen worden om de snelheid weer te kunnen verhogen. Maar het is niet duidelijk hoelang de situatie duurt. Een woordvoerster van ProRail durft hierover ook geen schatting te geven.

Op een punt op het traject werd er al langzamer gereden. Als gevolg van constructiefouten in een viaduct is „beginnende scheurvorming” ontstaan. Een analyse heeft uitgewezen dat dit ook blijkt te gelden voor meerdere van negen zogenoemde kunstwerken op het traject, zoals viaducten en bruggen. Zij blijken een vergelijkbaar ontwerp te hebben.

Normaal gesproken kan op de spoorlijn 300 kilometer per uur worden gereden, maar dat is nu op meerdere punten verlaagd naar in één geval 80 kilometer per uur en bij de andere kunstwerken 120 kilometer per uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties