Erik Jonk
Erik Jonk Onderweg 24 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Medewerkers in het ov: ‘Ophouden nu met dat mondkapje’

Het mondkapje in de trein, bus, tram en metro kunnen nu wel weg. Dat vindt een grote meerderheid (78 procent) van de werknemers in het openbaar vervoer. Morgen gaat een streep door de mondkapjes in Nederland als coronamaatregel, maar niet in het ov.

Ruim 86 procent van de werknemers in het openbaar vervoer vindt dat het kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid moet geven over het afschaffen van de plicht een mondkapje in treinen, bussen, metro’s en trams te dragen. Verreweg de meesten willen er zo snel mogelijk vanaf. Dat blijkt uit een enquête van vakbond CNV Vakmensen onder 738 leden die werken bij NS en in het stads- en streekvervoer.

‘Mondkapje in ov niet meer uit te leggen’

„Het is niet meer uit te leggen dat vanaf morgen vrijwel overal het mondkapje verdwijnt, behalve in het openbaar vervoer. Het is ook nauwelijks meer te handhaven”, constateert onderhandelaar Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen. Vorig jaar september klonk zo’n geluid ook al.

In de enquête zegt 36 procent van de OV-werknemers dat reizigers zich nu ‘matig tot slecht’ houden aan de mondkapjesplicht. En de bereidheid om een mondkapje te dragen neemt zienderogen af. „Vanaf morgen vervallen vrijwel alle corona-regels. Geen mondkapjes meer, geen anderhalve meter meer. Hoe zien we dat dan voor ons in het openbaar vervoer?”, vraagt Van de Mheen zich hardop af.

Een van de deelnemers aan de enquête: „Mensen staan straks met carnaval massaal in een volle kroeg en zodra ze het OV instappen moeten ze een mondkapje op. Heel bijzonder vind ik dat.”

Handhaving dragen mondkapje is een probleem

Bijna driekwart van de OV-werknemers verwacht komende tijd problemen rond de handhaving. „Buschauffeurs en conducteurs hebben er echt geen zin in om politieagent te spelen en alle shit over zich heen te krijgen”, zegt Van de Mheen. „We hebben in de praktijk dus te maken met een regel waar steeds minder mensen zich aan houden en waarop niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. Dat is niet houdbaar. Om nog meer agressie en conflicten te voorkomen moet het kabinet zich echt bezinnen hoelang we hier nog in het OV aan vast willen houden.’

‘Kabinet moet snel knoop doorhakken’

CNV Vakmensen pleit ervoor dat het kabinet snel een knoop doorhakt en de mondkapjesplicht ook in het openbaar vervoer afschaft. „Maak er dan gewoon een advies van en laat mensen hierin vrij. Dan ben je van het gedoe af.” Tegelijkertijd vindt de bond dat er ook aandacht moet blijven voor de (relatief kleine) groep werknemers die zich zorgen maakt over hun gezondheid. In de enquête is bijna 15 procent van de OV-werknemers tégen de afschaffing van de mondkapjesplicht. Van de Mheen: „Er zijn werknemers met een kwetsbare gezondheid, die terecht bang zijn om ziek worden. Ze moeten zich vrij voelen om dat bij hun werkgever aan te geven. In overleg met de werkgever moet dan gekeken worden hoe ze op een zo veilig mogelijke manier hun werk kunnen blijven doen.”

Een ov-medewerker die de enquête invulde, stelt: „Nu is het al een gedoe. Men provoceert als men je voertuig binnenkomt. Vraag je beleefd om een mondkapje, dan krijg je allerlei verhalen. En als ze hem al op doen, doen ze hem weer af zodra ze gaan zitten.” Een ander: „Het levert alleen maar gezeur op, het moet op vrijwillige basis worden.”

Reacties op binnenvallen Oekraïne: ‘Rusland gaat een zware prijs betalen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Medewerkers in het ov: ‘Ophouden nu met dat mondkapje’
Sluiten