Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Openbaar vervoer 8 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Mondkapjesplicht in ov ‘wordt lastig’ volgens NS, verzuim begint op te vallen

Waar in de meeste situaties de mondkapjesplicht niet langer meer geldt, is dit in het openbaar vervoer nog steeds wel het geval. In de bus, trein, tram of metro moet je gewoon een mondkapje dragen en ook op de stations en haltes. Volgens NS-topvrouw Marjan Rintel is de mondkapjesplicht in de trein misschien niet lang meer houdbaar.

In december vorig jaar werd de mondkapjesplicht ingevoerd in publieke binnenruimtes. In juni dit jaar verviel de mondkapjesplicht op veel plekken. In het ov moet het mondmasker echter nog worden gedragen. En dat leidt soms tot lastige situaties, zegt Rintel, president-directeur van de NS.

Mondkapjesplicht trein ‘lastig’

Volgens Rintel leiden de huidige coronaregels omtrent het mondkapje tot verwarring onder reizigers. „Ik zie natuurlijk wel dat het nu langzamerhand in de praktijk lastig wordt. Niemand begrijpt het meer.” De president-directeur stelt ook dat veel mensen er moeite mee hebben om een kapje te dragen. Dat leidt soms tot agressie tegen medewerkers of andere reizigers.

„Het probleem nu is de inconsistentie. Voor reizigers is het ingewikkeld aan het worden waar wel en waar niet een mondkapje moet worden gedragen”, zegt Rintel bij BNR Nieuwsradio. Ze hoopt dan ook dat er een eenduidig beleid komt.

NS vraagt kabinet om keuze

„Dan moet je zeggen: we doen het wel en dan handhaven we het ook en dan doen we het ook overal, of we doen het niet”, meent Rintel. „Nu is het een beetje half. Dus we moeten wel op een gegeven moment gaan kiezen.”

De voorlopige planning van het kabinet is om op 20 september zowel de anderhalvemeterregel als de mondkapjesplicht op te heffen. Maar als de cijfers tegenvallen, dan blijft de situatie voorlopig zoals die is. En dan zal de NS het dragen van een mondkapje blijven controleren en handhaven. „Maar dan moeten we er wel een beetje met elkaar op letten dat we het ook doen.”

Niet dragen mondkapje in ov ‘tikkeltje asociaal’

Ook veel frequente treinreizigers valt het op dat het mondkapje langzaam verdwijnt uit het ov. „Waarom zijn er ineens zoveel mensen zonder mondkapje in de bus/trein? Ik zou het graag willen, maar de regels zijn toch hetzelfde nog? Ik vind het best vreemd, misschien zelfs tikkeltje asociaal”, zegt Indy. Ook Roel valt het op.

Daarnaast wordt het ook steeds drukker in de trein, nu de scholen ook weer begonnen zijn. Daarom zet de NS vanaf nu als proef tienminutentreinen in. Dat is niet alleen voor corona, maar om ervoor te zorgen dat treinen in de spits niet uitpuilen. Ook is het bevorderlijk voor de reistijd en is het ook goed voor het milieu.

Nieuwe NS tienminutentreinen: ‘Eerst stonden we als sardientjes in de trein’

„Aan alle lieve medereizigers in de trein: als jullie dan ook gewoon even je mondkapje opzetten ipv niet, in de hand of onder je kin dan komen we met zijn allen een stukje dichter richting normaal. Want dat is toch wat jullie ook willen?”, roept een Twitteraar vandaag op.

Fianca heeft het zwaar met het mondkapje, maar blijft hem opzetten. „Ondertussen zit bijna de hele trein zonder mondkapje en ik probeer hem op te houden terwijl ik het gevoel heb dat ik weer flauw ga vallen.”

Oproep jongerenorganisatie: Niet meer roken bij de bushalte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mondkapjesplicht in ov ‘wordt lastig’ volgens NS, verzuim begint op te vallen
Sluiten