Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 24 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Demonstraties voor Oekraïne en maximale sancties tegen Rusland

Nederland wil „maximale sancties” tegen Rusland. Dat zei premier Mark Rutte na het kabinetsberaad van vandaag. Hij noemde de Russische invasie van Oekraïne een „daad van ongekende agressie”.

Rutte wil niet zeggen hoe de sancties er precies uit komen te zien, aangezien de Europese Unie hier nog een consensus moet bereiken. Hij zei ook dat er de komende tijd in Nederland meer verplaatsingen van militairen en materieel te zien zullen zijn. Dat heeft te maken met de afspraken die binnen de NAVO gemaakt zijn.

Demonstraties

Op verschillende plaatsen in Den Haag wordt er vandaag gedemonstreerd. Met vlaggen en borden laten mensen weten dat ze achter Oekraïne staan na de Russische invasie. Ook op het stadhuis van Rotterdam wordt vandaag de vlag van Oekraïne gehesen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb voegt daar nog een nieuwe actie aan toe: de lichten van de Erasmusbrug gaan vandaag in het blauw en geel schijnen, de kleuren van de Oekraïense vlag.

Aanval komt als grote schok

Door de aanval van Rusland op Oekraïne voelen veel mensen zich angstig. Sommige in Nederland wonende Oekraïners zijn „zelfs in paniek”, vertelt een woordvoerder van de stichting Oekraïners in Nederland. De aanval komt als een grote schok, zegt hij. „Het is angstaanjagend. Niemand had verwacht dat het zo snel zo zou escaleren.”

De stichting Oekraïners in Nederland helpt Oekraïners onder meer met integreren. Met ingezameld geld steunen ze scholen in het land.

Nederlands in Oekraïne

Nederlanders in Oekraïne worden opgeroepen het land te verlaten „als dit veilig kan”, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een aangepast reisadvies voor het land. „In verschillende steden gaat het luchtalarm af en worden explosies gemeld. Het luchtruim is gesloten. De Nederlandse ambassade volgt de situatie op de voet.”

De geadviseerde evacuaties moeten Nederlanders wel zelf regelen, want van een evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake. Nederlanders die niet weg kunnen, wordt geadviseerd een veilige plaats te zoeken. Het ministerie wijst erop dat er een steunpunt is in Lviv, waar noodhulp kan worden gegeven aan Nederlanders en hun ‘kerngezin’. Een contactcentrum is 24 uur per dag bereikbaar.

Code rood

Nederlanders die in Oekraïne zijn, kunnen volgens het minsterie het beste aan hun familie en vrienden laten weten hoe het met ze gaat. Ook zeggen zij dat het belangrijk is om instructies te volgen van de lokale autoriteiten. De kleurcode voor Oekraïne werd afgelopen dinsdag al naar rood gezet. Ook toen al werd Nederlanders aangeraden het land te verlaten.

Reacties op binnenvallen Oekraïne: ‘Rusland gaat een zware prijs betalen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Demonstraties voor Oekraïne en maximale sancties tegen Rusland
Sluiten