Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 24 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Reacties op binnenvallen Oekraïne: ‘Rusland gaat een zware prijs betalen’

Van alle kanten wordt vanmorgen gereageerd op het binnenvallen van Rusland in Oekraïne. Joe Biden, de Eu, Boris Johnson premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra: overal ter wereld wordt de aanval van de Russen op Oekraïne scherp veroordeeld.

Een overzicht van de reacties, nadat president Poetin van Rusland een militaire operatie van zijn land in Oekraïne vannacht op de Russische staats-tv aankondigde. Van alle kanten worden zware sancties tegen Rusland aangekondigd. Het is nog afwachten wat die sancties letterlijk inhouden. Wopke Hoekstra heeft het namens Nederland over ‘een zware prijs’.

Zelenski, president van Oekraïne

De wereld moet de Russische president Vladimir Poetin „tot vrede dwingen”, zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski op Twitter. Hij vraagt andere landen onmiddellijk sancties tegen Rusland in te stellen. Zelenski ziet de Russische aanval op zijn land niet alleen als een oorlog tegen Oekraïne, maar als een oorlog „tegen de wereld”. Hij pleit voor de vorming van een “anti-Poetin-coalitie”.

Daarnaast verzoekt Zelenski bevriende landen om steun, zowel op defensiegebied als financieel. In zijn bericht verwijst de  president van Oekraïne naar gesprekken die hij over zijn boodschap heeft gevoerd met de Amerikaanse president Biden, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, EU-president Charles Michel, de Britse premier Boris Johnson en president van Polen Andrzej Duda.

Joe Biden: ‘Zware sancties tegen Rusland’

De Amerikaanse president Joe Biden kondigt zware sancties tegen Rusland aan vanwege de militaire inval in Oekraïne. In een korte verklaring die door het Witte Huis naar buiten is gebracht, veroordeelt Biden de „onrechtvaardige aanval” door het Russische leger. Hij heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski op de hoogte gebracht van de stappen die de Verenigde Staten nu gaan ondernemen.

Biden spreekt vandaag met leiders van de G7, de groep van zeven grote industrielanden. „De Verenigde Staten en onze bondgenoten en partners zullen Rusland zware sancties opleggen”, aldus de verklaring. „We zullen steun blijven verlenen aan Oekraïne en het Oekraïense volk.”

China: ‘Vreedzame oplossing kan nog’

China heeft via de staatsmedia opgeroepen tot hervatting van de diplomatie in het conflict over Oekraïne. „De deur naar een vreedzame oplossing is nog niet helemaal dicht en mag ook nooit gesloten worden”, vindt Beijing.

De Chinese VN-ambassadeur heeft in New York beklemtoond dat de situatie niet nog verder uit de hand mag lopen en dat zijn land daarom doorgaat gesprekken te voeren met de betrokken partijen. China noemt de toestand in Oekraïne kritiek en is bezorgd over het lot van landgenoten in dat land.

Ook EU kondigt zware sancties aan

De Europese Unie komt met nieuwe zware sancties voor Rusland. Die zullen „enorme en ernstige gevolgen hebben” voor het land, kondigen de voorzitters van de Europese Commissie en de raad van regeringsleiders van de EU-landen aan. De EU-landen keuren de strafmaatregelen volgens hen „snel goed”.

Met de „ongekende militaire agressie” van Rusland tegen Oekraïne schendt het land grof het internationaal recht en ondermijnt het de veiligheid en stabiliteit van Europa en de wereld, schrijven Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en raadsvoorzitter Charles Michel. Ze betreuren het verlies van mensenlevens en het menselijk leed.

De regeringsleiders van de EU-landen komen later vandaag bijeen voor een ingelaste top over de Russische inval. Dan bespreken premier Mark Rutte en zijn collega’s aanvullende strafmaatregelen. Die worden aangedragen door EU-buitenlandchef Josep Borrell en Von der Leyen, „in nauwe samenwerking met bondgenoten”. De EU-kopstukken verzekeren Oekraïne dat de unie krachtige politieke, financiële en humanitaire hulp zal blijven leveren.

Premier Mark Rutte veroordeelt Rusland ‘ten scherpste’

„Nederland veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste”, zegt premier Mark Rutte. „Onze gedachten zijn bij het Oekraïense volk”, nu Rusland de aanval op het buurland heeft ingezet.

De premier en de meest betrokken ministers komen in de ochtend bij elkaar voor spoedoverleg. „We staan in nauw overleg met EU/NAVO en andere bondgenoten”, twittert Rutte. Later op de dag reist hij af naar Brussel voor een eerder ingelaste EU-top over het conflict met Rusland. Ook de Tweede Kamer overlegt over de situatie in Oekraïne.

Boris Johnson, premier Groot-Brittannië

„Ik ben geschokt door de gruwelijke gebeurtenissen in Oekraïne en ik heb met president Zelenski gesproken om de volgende stappen te bespreken.” Dat zei premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk in reactie op de gebeurtenissen in Oekraïne.

Volgens Johnson heeft de Russische president Poetin „een pad van bloedvergieten en vernietiging gekozen door deze niet-uitgelokte aanval op Oekraïne te lanceren. Het VK en onze bondgenoten zullen resoluut reageren”.

Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken

Rusland zal een zware prijs betalen voor de inval in buurland Oekraïne. Dat laat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken weten.

Nederland veroordeelt de Russische aanval „ten scherpste”, aldus de bewindsman, net als zijn kabinetscollega Mark Rutte. „Nederland staat in nauw contact met EU en NAVO partners”, meldt hij op Twitter.

Kasja Ollongren, minister van Defensie

De Russische inval in het buurland Oekraïne is „een illegale daad van agressie met ernstige gevolgen”, aldus minister Kajsa Ollongren van Defensie in een eerste reactie.

„Ondanks onze herhaalde oproep tot diplomatie en de-escalatie heeft Rusland de aanval ingezet op Oekraïne”, laat de minister op Twitter weten. „We staan in nauw contact met onze bondgenoten in NAVO en EU.”

Geert Wilders (PVV): ‘Blunder over Oekraïne’

Volgens PVV-leider Geert Wilders heeft het Westen „enorm geblunderd door een NAVO-lidmaatschap van de Oekraïne niet uit te sluiten”. Maar voor de Russische inval in Oekraïne „is geen excuus te verzinnen”.

Wilders noemt de invasie van het Russische leger in het buurland op Twitter „een flagrante en te veroordelen schending van de Oekraïense soevereiniteit”. De PVV sprak zich eerder uit tegen militaire hulp aan Oekraïne en tegen sancties tegen Rusland.

Alle artikelen van Metro over de situatie in Oekraïne lees je hier.

Wat is er precies aan de hand? Vijf vragen en antwoorden over de Oekraïnecrisis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reacties op binnenvallen Oekraïne: ‘Rusland gaat een zware prijs betalen’
Sluiten