Dossier

Zing jezelf naar Pinkpop!

Zing jezelf naar Pinkpop!

Deze fans zongen vorig jaar op Pinkpop de longen uit het lijf, in dit geval bij Biffy Clyro. / Paul Bergen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

18 MEI 2018

De kaarten voor Pinkpop vliegen over de toonbank, maar Metro heeft er in elk geval nog 45 liggen. Zingen maar!

Voor wie zin heeft om van 15 tot en met 17 juni hard mee te zingen met tal van topacts op Pinkpop, maar nog geen kaart heeft kunnen bemachtigen: dit is je kans. Metro en Pinkpop hebben namelijk niet minder dan 45 dagtickets (15 per dag) achtergehouden voor de actie ‘Zing jezelf naar Pinkpop’. Je hoeft beslist geen nachtegaaltje te zijn om mee te doen, een leuke originele inzending maakt net zoveel kans. Want hier gaat het om: zing één van de zes door Metro uitgekozen refreinen (scroll even verder) van acts die dit jaar naar het Limburgse festival afreizen, neem dat uiteraard met je smartphone op en wie weet sta jij de volgende maand oog in oog met headliners als Foo Figthers, Bruno Mars of The Script. Of luister je naar de Nederlandse acts Bløf, Maan, Blaudzun en Lil’ Kleine.

Wat moet je doen?

• Zing de tekst die je hebt uitgekozen – alleen of met anderen – en neem dit stukje zang op met je smartphone.

• Stuur je inzending naar Metro’s whatsappnummer 06-8352 1671.

• App onder je filmpje gelijk even je naam, emailadres en of je kaarten voor vrijdag, zaterdag of zondag wilt winnen.

• Wie alleen of met z’n tweeën zingt en wint, ontvangt twee dagkaarten voor Pinkpop 2018.

• Zing je met meer dan twee personen en win je, dan ontvang je zoveel dagkaarten als personen in je filmpje.

• Je kunt meedoen tot en met donderdag 24 mei. Metro stelt de winnaars vervolgens op de hoogte.

• Deelnemers aan ‘Zing jezelf naar Pinkpop’ gaan akkoord met eventueel gebruik van de inzending in een compilatievideo.

Uit de volgende zes acts en teksten kun je kiezen:

Pearl Jam – Alive

Sorry you didn't see him
But I'm glad we talked

Oh I, oh, I'm still alive
Hey, hey, I, oh, I'm still alive
Hey I, oh, I'm still alive, yeah oh

Bruno Mars – Uptown Funk

Girls hit your hallelujah (whoo)
Girls hit your hallelujah (whoo)
Girls hit your hallelujah (whoo)
'Cause uptown funk gon' give it to you
'Cause uptown funk gon' give it to you
'Cause uptown funk gon' give it to you
Saturday night and we in the spot
Don't believe me just watch

Lil’ Kleine – Krantenwijk

Ik ging slapen met een doezoe, werd wakker met een ton
En vaak denk ik aan vroeger, ik weet waar het begon
Nu denk ik aan miljoenen, nee vraag me niet waarom
Ik ging slapen met een doezoe, werd wakker met een ton

Bløf – Zoutelande

En dan zitten we hier in het oude strandhuis
Wat je vertelt houdt me nuchter en warm
Boven m’n hoofd zie ik de grijze wolken
Ik ben blij dat je hier bent, blij dat je hier bent

Nothing But Thieves – Amsterdam

So I hit my head up against the wall
Over and over and over and over again, and again
'Cause I don't wanna be like them
I hit my head up against the wall
Over and over and over and over again, and again, and again

Jessie J - Bang bang

Bang bang into the room (I know you want it)
Bang bang all over you (I’ll let you have it)
Wait a minute let me take you there (ah)
Wait a minute 'til you (ah, hey!)

BEKIJK OOK


Views

67k+

Opblaasbaar geluk en ontelbare confettisnippers

Gegarandeerd nog wat confetti in je onderbroek als je thuiskomt!

Foto van 'Iris Hermans'

18 MEI 2018

Achter de geliefde feesten van elrow schuilt een hecht familiebedrijf, waarin alle mannen Juan heten, iedereen van opblaasbeesten houdt en ‘fun’ het sleutelwoord is. Op 8 september strijkt elrow Town neer op de NDSM, het allereerste festival van de Spanjaarden in Nederland.

Uitbundig

Als je thuiskomt van een feest van elrow, hoogstwaarschijnlijk met nog steeds een dikke lach op je gezicht en wat doordenderende baslijnen in je oor, dan is de kans groot dat je ook nog wat verdwaalde confetti in je onderbroek vindt. Want spuiten met confettikanons, daar zijn ze goed in bij elrow, de Spaanse feestorganisatie die wereldwijd bekendstaat om zijn uitbundige feesten, waarbij niet alleen lekkere elektronische muziek, maar vooral ook entertainment en ‘heel veel fun’ als rode draad door de middag/avond/nacht/ochtend lopen. En alles wat je maar kunt bedenken in opblaasvorm, van Iberische hammen tot megajoints en flamingo’s, en alles ertussenin.

Familia Arnau

Waar elke week nieuwe feestjes in het uitgaansleven oppoppen met als afzender jonge organisaties die het vaak niet lang volhouden, daar gaat elrow, dat je zonder hoofdletter schrijft, al even mee. Een understatement, want de organisatie erachter is al anderhalve eeuw lang een echt familiebedrijf dat het feesten organiseren generatie op generatie -intussen is de zevende net geboren- doorgeeft. Met verve, want de feesten zijn anno 2018 populairder dan ooit en feestgangers blijven terugkomen, als ze eenmaal de gekleurde snippers in het haar hebben gehad. Afzender: familia Arnau. Tijdens een van hun feesten in Barcelona afgelopen maand, vertellen vader Juan en zoon Juan in een kantoortje, op nog geen tien danspassen van het feest over de geschiedenis, die te veelomvattend is om het in een verhaal te beschrijven, maar zich perfect zou lenen voor elrow, la pelicula. 

Deel van La Familia

Fraga

Instagram elrowofficial

Het begon in elk geval allemaal in een Spaans plattelandsdorpje met de optimistische naam Fraga. Hier werd in 1845 Josepet geboren. Ondanks dat zijn voorvaderen allemaal boer waren, had hij een andere droom en in 1870 opende hij zijn eigen café. Al gauw werd het de hotspot van die tijd, want behalve cervezaen vino, serveerde hij ook entertainment en zocht hij allerlei variété om de gasten te vermaken. Juans overgrootvader Juan Arnau Irbaz transformeerde het in 1942 tot Club Florida 135, de eerste club van Spanje en Europa en nog altijd een goedlopende club, waar zowel een bioscoop als café en dikke ravezaal in zit en Juan, die al meer dan 300 uitgaansspots heeft aangetikt, vindt Florida 135 nog altijd ‘de meest indrukwekkende’. Deze overgrootvader was gek op techno, een muziekstroming die zijn kleinzoon introduceerde en hij werd liefkozend de techno-opa van Spanje genoemd, vertelt zijn achterkleinzoon niet zonder trots, ,,iedereen wilde altijd met hem op de foto.”

Raven doet leven

Raven doet leven, blijkt wel als je vader Juan (61) met z’n jongensachtige lach ziet. Samen met zijn vrouw bezocht hij in de jaren tachtig en negentig raves over de hele wereld en legde er contacten en sloot vriendschappen die nog tot op de dag van vandaag duren. Zo draaiden technohelden Ben Sims en Carl Cox als eerbetoon toen techno-opa overleed in 2012.

Zondagochtend

De familie! / Instagram elrowofficial

Begin deze eeuw zocht hij jarenlang naar de perfecte locatie voor een nieuwe club en vond hem op veertien kilometer van Barcelona. Row14 heette het nieuwe kindje van de Arnaus en het feest kon nu écht beginnen. Maar het succes bleef uit en ze gingen bijna failliet: ,,De markt leek verzadigd, mensen wilden geen geld meer betalen voor het zoveelste technofeest.” Vader, zoon en dochter Cruz staken de hoofden bij elkaar en op een goeie nacht was daar het eurekamoment, of momento de elrow, want zo luidde vanaf toen hun naam: we gaan feesten geven op de zondagochtend! Niet voor de ‘fucked up afterparty people’, maar juist voor de uitgeslapen mensen, met de funfactor als leidraad. En zo geschiedde.

Ibiza en de rest van de wereld

Instagram elrowofficial

Zoals het vaker gaat met mooie dingen, verspreidde het vrolijke vuurtje zich en een paar jaar later gaven ze feesten op Ibiza en weer niet heel veel later begonnen ze met de elrow-tour door heel Europa, Amerika en Zuid-Amerika. ,,We gebruiken het geld dat we verdienen telkens voor nieuwe investeringen om ons merk nog beter en leuker te maken.” Iedereen in de familie, zowel die met bloedband als de andere medewerkers -,,iedereen is lid van onze familie”- is een echte pleaser waarbij de gasten voorop staan. ,,Het gaat ons niet om dikke winst, maar om het mensen naar de zin te maken.” Waarom ze goed zijn in wat ze doen, is waarschijnlijk omdat dit het enige is wat ze kunnen, knipoogt jonge Juan. ,,We hebben verder geen hobby’s, we houden niet van voetbal of Formule 1, we praten altijd alleen maar over hoe we de feesten nog vetter kunnen maken.”

Doos van Confetti

Eigen warehouse

Jaarlijkse kosten van de versieringen: 1,7 miljoen. Mucho dinero, beaamt de elrow-telg. ,,Maar we onderscheiden ons zo wel van andere feesten.” Waar ze vroeger nog de toys en opblaasbeesten in ‘van die Chinese winkeltjes’ kochten, werkt nu zo’n 35 man in hun warehouse in Barcelona om de meest originele decoraties te maken en per feest loopt een voltallige Deco Crew rond met een uiterst belangrijke taak: de confettikanons bijvullen en besturen en ervoor zorgen dat de opblaasbare Iberische hammen goed blijven hangen.

He has one job...

Vamos!

Vamos a la fiesta? roepen beide Juans na ruim een uur. Nu we er toch zijn. Waar je op veel feesten voornamelijk mensen in ‘ravebaar zwart’ gekleed ziet, is dat hier helemaal anders en is roze/rood/paars de voerkleur. Danseressen met extreem goede achterkanten vermaken het publiek, dat al door het dolle heen is door de opzwepende beats van de dj’s en behalve veel plastic beesten ook menig opblaaslip en -borst, waar de kleurplaten en hipstermannen gretig naar kijken en een verhitte versierpoging op ondernemen, dat hier betekent: zo soepel mogelijk dansen.

Caliente...

Is het nou een acteur of gewoon een enthousiaste bezoeker?, vraag je jezelf meermaals af wanneer een bont verklede boy met plastic knuppel breed grijnzend een vrouw in flamencojurkje al dansend in een hoek drijft, waarna ze samen een manzanilla-shotje (het elrow-drankje) adten. Si, elrow is muy caliente en komt op 8 september naar het Barcelona van Nederland. Vamos a la fiesta, Amsterdam! 

BEKIJK OOK


Views

2k+

5 goede redenen voor Reggae Rotterdam

5 goede redenen voor Reggae Rotterdam

Vrolijker wordt het in Rotterdam niet.

Foto van 'Erik Jonk'

18 MEI 2018

Reggae Rotterdam keert deze zomer terug met het – volgens de organisatie - grootste open air Reggae Festival van Nederland. Metro zocht redenen om op zondag 22 juli naar de Maasstad af te reizen.

Nieuwe plek

Dit jaar is Reggae Rotterdam niet in het Euromastpark, maar in het Kralingse Bos dat ruimte biedt aan 15.000 mensen. Deze locatie biedt meer mogelijkheden en ruimte. De organisatie: „We hebben veel geleerd van de eerste editie vorig jaar. Dit jaar pakken we een aantal dingen heel anders aan: zo is het eet- en drinkaanbod veel groter dan vorig jaar en zijn er meer punten om eten en drinken te halen. Ook hebben we dit keer een Reggae Beach in plaats van een brug en een bredere programmering dan de vorige editie.

Het programma

Verwacht meerdere internationale en nationale artiesten, zo wordt ons beloofd. „Reggae Rotterdam staat voor een unieke mix van muziek, cultuur, entertainment en beleving waarmee heel Nederland op een vernieuwende manier kennismaakt met het reggae genre.” Black Uhuru, Yellowman, Collie Budzz, Richie Spice, Chaka Demus & Pliers, Mr Vegas, Dj Moortje & mc Pester, Ir-Sias zijn er op 22 juli onder meer bij.

5 goede redenen voor Reggae Rotterdam

Reggae Rotterdam 2017.

Bereikbaarheid en locatie

Naast dat het Kralingse Bos goed bereikbaar is vanuit het centrum van Rotterdam met het OV, auto en fiets, zorgen de natuurlijke omgeving en het gevoel van ruimte dat het Kralingse Bos de ultieme locatie is voor Reggae Rotterdam.

Podia

Het muziekprogramma deze zal worden verspreid over drie podia die verschillende stromingen binnen het reggaegenre omarmen. „Van relaxte roots-reggae naar energieke dancehall- tot en met het nieuwe podium waar we ons zullen richten op verbasteringen van het reggaegenre en meer tropische en Caribische invloeden. Alles komt voorbij.”

One Love

De welbekende kreet ‘One Love’ is het uitgangspunt van het festival, wat bijdraagt aan de toegankelijke sfeer en samenstroom van culturen. Het evenement verwelkomt mensen van alle leeftijden, afkomst, culturen en achtergronden. Zo is het terrein toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Kinderen tot en met 10 jaar mogen gratis naar binnen.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

VANDAAG, 05:30

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

500+

8 x de vetste festivals in het buitenland

Deze festivals zijn sowieso de moeite waard om een aantal vakantiedagen voor op te nemen. Foto: Neversea Festival, Calin Ilea

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 MEI 2018

Het beste van de zomer? Zon, vakantie en festivals! Nog geen plannen deze zomer? Ga dan naar een festival in het buitenland. We hebben de acht leukste internationale festivals voor je op een rij gezet!

Lollapalooza Berlin - Berlijn
Lollapalooza is van oorsprong een Amerikaans festival en werd in 1991 bedacht. Sinds 2015 is Lollapalooza overgewaaid naar Berlijn. Het tweedaagse festival wordt gekenmerkt door de diversiteit van acts. Zo staan The Weekend, London Grammar, Scooter, Liam Gallagher, Kygo, Ben Howard en Jorja Smith op het programma. Naast muziek is er ook genoeg aandacht voor dans, workshops en comedy. Omdat het festival maar twee dagen duurt is het perfect te combineren met een tripje naar Berlijn. 8 & 9 september, Berlijn, Duitsland. 

Boom Festival - Portugal
Boom festival wordt gehouden in een natuurgebied in Portugal, op een paar kilometer van de Spaanse grens in het plaatse Idanha a Nova. Wij adviseren je om een (goedkoop) ticket naar Lissabon te boeken en vanaf daar gaan er pendelbussen.  Het eigenzinnige festival wordt om de twee jaar gehouden tijdens volle maan en is gewijd aan cultuur, natuur, kunst en natuurlijk muziek. De organisatie heeft een ecologisch doel en werkt aan duurzame projecten. Top-40 artiesten zul je niet vinden op Boom festival. De eerste jaren stond Boom festival vooral bekend om de psytrance, maar de laatste jaren zijn er verschillende muziekgenres te vinden van wereldmuziek tot aan diverse soorten elektronische muziek.  22-29 juli Idanha a Nova, Portugal

London Grammar staat dit jaar op veel grote Europese festivals. Foto: ANP

Neversea festival
Roemenië staat misschien niet direct bovenaan je reislijstje, zonde want het is een heel mooi land. En Roemenië wordt steeds populairder bij internationale dj’s. Het festival wordt gehouden op het ‘Neversea’ strand in Constanta beach (sowieso al een bezoek waard). De Line Up is zeker de moeite waard om een aantal vakantiedagen voor op te nemen, want onder andere The Script, Steve Aoki, Armin van Buuren, Yellow Claw, Nina Kraviz en John Newman komen langs voor een optreden. 5-8 juli, Neversea Beach, Roemenië.

Neversea festival in Roemenië Foto: Calin Ilea

GEM Fest - Georgië
Grote kans dat jij na het zien van Wie is de Mol? ook naar Georgië wilt. Mocht je ook nog van house en techno houden, dan is GEM festival in Anaklia de plek waar je deze zomer moet zijn. Het festival vindt plaats in Anaklia, een klein plaatsje aan de Zwarte Zee in Georgië. Vorig jaar konden festivalgangers een hele maand (!) feesten, dit jaar heeft de organisatie de duur van het festival ingekort naar 4 dagen. Maar er zijn wel stages te vinden waar 24 uur lang muziek gedraaid wordt.  Je moet wel een beetje moeite doen om er te komen, maar wij adviseren je om een ticket te boeken naar Kutaisi of Tbilisi, vanaf daar gaan er speciale partybussen. GEM festival. 9-12 augustus, Anaklia, Georgië

Sziget Festival
Sziget Festival in Boedapest is in Nederland inmiddels een begrip geworden. Een keer per jaar wordt het Obuda-eiland midden in Boedapest omgetoverd tot één groot festivalterrein. Vanuit Nederland gaan er speciale bussen en treinen rechtstreeks naar het festival terrein. Het festival is niet voor niets al jarenlang populair, de line-up is elk jaar ijzersterk en divers. Als je wilt kun je 24/7 feesten, maar als je toe bent aan wat rust kun je lekker tot rust komen aan het water bij het Balatonmeer. Ook is er veel ruimte voor theater, dans en sport. Slapen doe je op een van de acht verschillende campings. Extra tip: na het festival zin om bij te komen? Ga dan relaxen in een van de vele badhuizen in Boedapest. 8-15 augustus, Boedapest, Hongarije

Sziget Festival in Boedapest. Foto: ANP

DGTL Barcelona
Barcelona staat sowieso al garant voor veel fiesta’s en mooi weer! Maar wil je zeker zijn van een vet feest? Ga dan naar DGTL in Barcelona. Bij DGTL draait het vooral om goede muziek, artistieke stages met bijzondere creaties, maar daarnaast is het festival ook uniek op het gebied van duurzaamheid. Op 10 en 11 augustus zullen kun je in Parc del Fòrum op de lekkerste house en techno beats. Onder andere Adriatique, Maceo Plex, Hot Since 82, Solomun en Speedy J staan klaar om hun beste sets voor je te draaien. 10 en 11 augustus, Barcelona Spanje.

DGTL in Barcelona = Fiesta Fiesta. Foto: Charlene-Clair de Rechts

Roskilde Festival
Zoals de naam al doet vermoeden wordt het festival gehouden in Roskilde, dat op zo’n 30 km ligt van Kopenhagen. In Scandinavie weten ze wel hoe je een feestje moet bouwen want het festival duurt maar liefst 8 hele dagen en trekt jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers. Qua muziek kun je vooral hip hop, pop, rock en electro muziek verwachten en artiesten als Eminem, Cardi B, Gorillaz en Bruno Mars staan voor je klaar om een show te geven. 30 juni -7 augustus, Roskilde, Denemarken

Heb jij je festival-outfits al ready? Foto: ANP

Parklife Festival
Een van de meest bekende festivals van het Verenigd Koninkrijk. Met een uurtje vliegen ben je in Manchester, vanaf daar kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar Heaton Park waar het festival plaats vindt. Headliners zijn The XX, N.E.R.D., Bonobo, Lorde en Liam Gallagher. Na het festival kun je nog een paar dagen rondstruinen door Manchester of neem de trein naar Liverpool en/of Londen. 9 en 10 juni, Manchester, Engeland.

Waar ga jij deze zomer heen? Foto: Pexels

BEKIJK OOK


Views

1k+

De heupen los op Antilliaanse Feesten

De heupen los op Antilliaanse Feesten

Een eerdere editie van Antilliaanse Feesten.

Foto van 'Erik Jonk'

18 MEI 2018

Voor een beetje Caribische en Zuidamerikaanse popmuziek en je laten onderdompelen in een feestelijke atmosfeer moet je deze zomer een stukje de grens over. In het Belgische Hoogstraten staat Antilliaanse Feesten weer op het programma.

Klanken en kleuren

Antilliaanse Feesten is het grootste caribbean festival ter wereld, zo meldt de organisatie. En: „In een fabelachtig festivaldecor word je op elke hoek verrast door prachtige klanken en kleuren.” Dat belooft wat voor festivalgangers die er nog nooit zijn geweest.

Tot in de vroege uurtjes wordt er gedanst in verschillende grote tenten en op een gigantische openluchtdansvloer. Daddy Yankee (de grote ster van editie 2018), Grupo Niche, Broederliefde, Tabou Combo en Descemer Bueno staan onder meer op het drukbezette programma.

De heupen los op Antilliaanse Feesten

Daddy Yankee.

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus zakken grote salsa-, merengue-, bachata-, soca- en latinsterren af naar het festivalterrein in de Blauwbossen. Daar mag je een grote muzikale ontdekkingstocht verwachten die je via de compas van de Haïtiaanse band Kaï, naar de small island soca van Original Burning Flames en van de populaire kizomba van Nelson Freitas naar de dancehall princes Ce’Cile brengt. Onvermijdelijk natuurlijk: culinaire verwennerij, met smaakvolle cocktails en een uitgebreid aanbod aan exotische snacks.

Je hart verwarmen

Traditioneel opent de festivalcamping al op de donderdag (9 augustus), met livemuziek in de campingtent. „Je komt ogen tekort om de grote verbroederende gemeenschap te zien genieten van de geweldige Antilliaanse sfeer. Geen festival verwarmt je hart meer dan de Antilliaanse Feesten!”, is de stellige overtuiging van de organisatie. Misschien maar eens gaan kijken om die Hollandse heupen los te krijgen?

De heupen los op Antilliaanse Feesten

Een eerdere editie van Antilliaanse Feesten.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Joris Voorn: World domination was nooit het doel

Joris Voorn tijdens Tomorrowland 2017. / Frank Emous

Foto van 'Daisy Heyer'

18 MEI 2018

Joris Voorn behoort al jaren tot de crème de la crème binnen de internationale dancescène en is misschien wel de grootste techno-dj die wij in Nederland hebben. De 41-jarige dj heeft deze zomer een eigen stage op het bekendste festival ter wereld: Tomorrowland. En daarmee is hij als Nederlandse dj de eerste Nederlander op het festival met een eigen technostage.

Doe je goed, als eerste Nederlandse techno-dj een compleet eigen stage op Tomorrowland. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Ik draai al een tijdje mee en heb denk ik in totaal al zo’n twaalf keer op Tomorrowland gedraaid, maar een eigen stage op het festival is wel een ander verhaal. Twee jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen concept, Spectrum. Het was de bedoeling om dat concept wereldwijd op de kaart te zetten door op verschillende plekken feesten te geven. Vorig jaar begonnen we op Awakenings, maar mijn management en agency zijn altijd in gesprek met partijen. Zo is het idee geopperd om het op Tomorrowland ook neer te zetten. Wie de eerste stap gezet heeft weet ik niet precies, maar als beide partijen er zin in hebben dan is de deal snel gemaakt.

Je hebt al zo vaak eigen avonden gehad, is het dan nog wel vet voor jou?

Natuurlijk! Ik ben met Spectrum begonnen omdat ik het wereldwijd op de kaart wilde zetten, dan is Tomorrowland absoluut een hele mooie, volgende stap. We proberen het langzaam op te bouwen en niet meteen de hele zomer vol te stouwen met Spectrum-avonden. Het moet nog speciaal zijn. Dan heb je aan Tomorrowland wel een goede natuurlijk: een professionele partner die heel erg inspeelt op de visuele kanten van het geheel. En atmosfeer en beleving is bij Spectrum een heel belangrijk onderdeel. Al vind ik dit nog best spannend hoor: we hebben tot nu toe voor Spectrum alles ’s nachts gedaan, dan heb je een totaal andere beleving dan overdag met een festival. Maar we zijn vol in overleg en ik weet zeker dat er iets moois uitkomt.

Qua line-up ben je behoorlijk gevarieerd. Hoe zou je de stijl van Spectrum omschrijven?

Eigenlijk is het hele ding dat ik bij Spectrum niet in hokjes wil denken. Het is een tegenbeweging, waarbij de muren om die hokjes heen wegvallen en stijlen lekker door elkaar gemixt worden. Dat is veel belangrijker. Ik wil een muzikale reis van zo’n dertien uur lang creëren waarin lekker veel diversiteit te horen is. Daarom is de line-up zo gevarieerd en hebben de artiesten wat langer de tijd om hun geluid ten gehore te brengen.

Die artiesten, hoe kies je die eigenlijk?

Dat is nog zo’n proces waar ik samen met mijn management uit kom. Met veel artiesten die draaien op Spectrum ben ik persoonlijk ook bevriend. Zoals Patrice Bäumel, waar ik jarenlang mee heb samengewerkt en die recent als een speer gaat. Naar een club om dj’s te horen? Dat doe ik niet meer hoor. De laatste keer dat ik ben ‘uit geweest’ is denk ik zo’n twee jaar geleden.

Hoe ziet het dagelijks leven van Joris Voorn er dan uit?

Soms sta ik vijf keer per week in een club of op een festival. Doordeweeks ben ik meer in de studio te vinden. Remixen maken, nieuwe muziek uitzoeken en kopen, ik werk aan mijn radioshow... Vaak luister ik tijdens het vliegen goed naar wat ik allemaal heb. En de laatste tijd probeer ik ook iets meer te relaxen. Als je altijd maar ‘aan’ moet staan, gaat het een keertje verkeerd. In de ochtenden probeer ik dus altijd even tijd voor mezelf te maken. Dan ga ik bijvoorbeeld skateboarden in het zonnetje. En ik ben recentelijk pianolessen gaan volgen, al heeft dat natuurlijk ook weer met muziek te maken…

Meer relaxen, lag er een burn-out op de loer?

Dat heb ik zelf gelukkig nooit gehad, maar ik merk wel dat je soms in zo’n flow komt van altijd maar doorgaan. Als je daar te lang in zit en geen stap terug neemt, verlies je een beetje je relatie met de werkelijkheid. Elke avond weinig slapen, een bepaald soort mensen om je heen hebben en alleen maar op feestjes zijn is niet goed voor een mens. En ja, het gebeurt ook wel eens dat ik van tevoren geen zin heb in een optreden. Als iedereen op vrijdagmiddag het terras op duikt en ik moet weer een vliegtuig in, voelt dat niet altijd ideaal. Maar op het moment dat iedereen in pak naar kantoor fietst begint mijn weekend weer. Zo heeft alles zijn voor- en nadelen.

Joris Voorn. / Jos Kottmann

Is dat ook de reden dat je zo’n grootheid in onze scene bent, omdat je je verder ‘koest’ houdt?

Hoe dat komt weet ik niet, maar ik denk niet dat het daaraan ligt. Ik denk eerder dat het komt omdat ik als een van de weinige Nederlandse dj’s iets meer diversiteit durf te tonen. Nederland heeft veel betere feesten dan bijvoorbeeld Duitsland, maar Nederlandse dj’s blijven wel heel dichtbij wat ze altijd al deden, wat onze collega-dj’s doen en wat onze vrienden cool vinden. Dat kan heel beperkend zijn. Als je groter wilt groeien moet je diversiteit kunnen en durven tonen. Ik ben divers. Dat is overigens geen commercieel plan ofzo, dat is hoe ik zelf ben. Ik zou het doodsaai vinden om altijd maar hetzelfde te doen.

En is het doel dan om nog groter te groeien?

Die groei tot nu toe is heel organisch gegaan. Wél gaan we met Spectrum verder de wereld in, maar ook binnen Nederland blijven we toffe dingen doen. Amerika is zeker een land waar ik mij meer op wil focussen; daar kom ik heel vaak, maar er zit nog meer in. Zo komt er in september een hele Spectrum-tour in dat land. Maar world domination? Dat is nooit mijn doel geweest. Als ik maar met muziek bezig kan blijven, dat is het belangrijkste.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Likeability of 5

Magie van Mysteryland!

25 en 26 augustus staat in vele agenda's al geblokt, met een hartje eromheen / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

18 MEI 2018

ID&T’s Mysteryland barst dit jaar zowel op 25 als 26 augustus los in Haarlemmermeer, en voor de campinggasten begint het de 24e al, op de camping. Met ruim 300 artiesten, 17 stages en ontelbaar veel verrassingen, is het een jaarlijks hoogtepunt voor zowel prille als ervaren liefhebbers. Hij noemt het de moeder der festivals, zij hoopt dat er Mojito’s zijn. Sietse gaat al vanaf het begin en voor Jara wordt het een firsttimer!

Da Mouth

De eerste keer herinnert hij zich niet meer zo goed. Niet omdat hij helemaal naar de haaien was, ,,maar het is al weer even geleden, snap je?!” Maar hij was erbij, die allereerste in 1993. Mysteryland 1996 herinnert Sietse van Daalen (43) zich nog als de dag van gisteren. Of nacht, want waar het nu een dagfestival is, was het toen een nachtelijk feest. Sietse, ook wel bekend als ‘s lands bekendste hardcore MC Da Mouth of Madness, trad die editie op, samen met dj Uzi. ,,Het was toen nog gabber wat de klok sloeg. We stonden op een buitenpodium en gaven met onze stevige muziek wat tegenwicht aan de happy hardcore die toen populair was.” Op een gegeven moment ging een van de twee draaitafels kapot, wat inhield dat de plaat telkens moest worden omgedraaid, waardoor een oorverdovende stilte viel. Maar Da Mouth zou Da Mouth niet zijn, als hij niet wist hoe die op te vullen...

Sietse aka Da Mouth of Madness

'Always hardcore'

,,Ik ging lekker zingen en binnen de kortste keren zong het hele publiek van zo’n 15.000 man uit volle borst mee.” Nog nooit klonk Always Hardcorezo prachtig als die ene keer en hij krijgt weer kippenvel als hij eraan denkt. Hij had geen stem meer over toen de zon opkwam. „Ik was toen nog iets minder geoefend.” De saamhorigheid van een van die eerste Mysterylands vergeet hij nooit meer. Begin 2000 maakte hardcore plaats voor andere stromingen, al was er officieus nog altijd een kleine stage, maar in 2012 was er eenmalig een groot Thunderdome-podium, daar bovenop die berg.

Kippenvel

Weer kippenvel. „Het regende als een malle, maar de hele toko stond vol en iedereen zong weer die twee mooie woorden mee.” 2017 was het jaar dat de Thunderdome-stage opnieuw zijn intrede deed en Sietse was er natuurlijk bij, als liefhebber en als MC. Dit jaar zijn de stage en hij er ook weer en daenthousiaste Mouthnodigt iedereen uit. ,,Kom even gedag zeggen, ik durf te wedden dat je niet meer weggaat!” De magie van Mysteryland? ,,Het biedt een platform voor iedereen, van goa tot urban en techno, voor elk wat wils, de bezoeker staat hier echt centraal.” „De moeder der festivals”, zo besluit hij, ,,waar de saamhorigheid nog altijd van afspat.”

Je komt er de leukste supermannen tegen

Jara Jane's eerste keer!

Het wordt de eerste Mysteryland voor Jara Jane Luneberg (24) uit Ridderkerk. Wat een geluksvogel, want de meeste eerste keren zijn gewoon altijd het lekkerst. Eerder ging ze al een keer naar Flying Dutch (‘maar dat was bij lange na niet zo groot als Mysteryland’) en naar Amsterdam Music Festival. Dit jaar wordt dus haar Mysteryland-debuut en ze staat te trappelen. „Ik heb zoveel goeie verhalen gehoord!” Zo weet Jara nu al dat het heel groot is -zet die stappenteller maar aan-, dat je op de heuvels kunt uitkijken over het terrein -zet je camera maar aan- en dat het jaarlijkse vuurwerk als klap op de vuurpijl komt. ,,En de sfeer schijnt ook echt supergoed te zijn.”

Jara en vriend Lesley met haar lievelingsdj Armin, op wie ze nogal lekker stofzuigt

Vier ML-musketiers

Samen met vriend Lesley en hun vrienden Deboyah en Bert gaat ze op pad en dat het een mooie festivaldag wordt, dat kan bijna niet anders. ,,We zijn alle vier gek op feesten en nu maar hopen dat de zon schijnt, want dat maakt het allemaal nog net wat leuker.” Eerst wilde Jara, die in de kinderopvang werkt, wachten tot het vakantiegeld kwam, maar toch besloten ze het kaartje al eerder te kopen. Een heel goede beslissing: ,,Diezelfde avond was de zaterdag ineens uitverkocht.” Behalve de zon om nóg meer te stralen, hoopt ze op een goed gemixte Mojito, en anders Jillz. „Géén wijn”, lacht ze, ,,de meeste festivalwijn is niet echt goed te drinken en ik heb geen zin in een kloppend hoofd de day after!” Als vier Mysteryland-musketiers gaan ze het festival onveilig maken en ze zijn die dag vooral bij de trance-stage te vinden, verwacht ze. ,,Ik houd heel erg van Armin en hij komt ook, dus dat wordt sowieso lekker dansen. Ik zet hem ook altijd op als ik aan het stofzuigen ben, het geeft gewoon zo veel energie.”

BEKIJK OOK


love
user_27214bae5832cf44dbea05bc0094d29dd496da9c_avatar

Views

1k+