Dossier

Rundfunk-duo droomt van annexeren Liechtenstein

De jongens van Rundfunk voldoen aan hun democratische plicht ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

18 MRT 2018

Wie moeten ervoor zorgen dat de jeugd aanstaande woensdag een bolletje rood kleurt op een stembiljet? De NPO weet het zeker: Yannick van de Velde (28) en Tom van Kalmthout (27). Wie? De jongens van Rundfunk! „Jongeren zijn met teringveel en daarom kan de stem van deze groep van grote invloed zijn.”

Vorig jaar vertelde het duo jou waarom je moest gaan stemmen, dit jaar leggen ze in een nieuwe serie uitzendingen zo'n beetje alles uit wat je eigenlijk zou moeten willen weten over de grondwet. Metro reisde af naar het sfeervolle Amphiontheater in Doetinchem om hen te vragen wat zij met democratie, de gemeenteraad en de grondwet hebben.

Politiek hip maken

„Voor we hieraan begonnen, wisten we beide geen flikker van de grondwet”, geeft Van de Velde toe, „maar toen we ons erin gingen verdiepen kwamen we erachter dat dit toch best een belangrijk ding is.” „Het is toch wel belangrijk voor wat Nederland nou is”, vult Van Kalmthout aan. Jongeren stemmen te weinig, dat is een feit. „Ja of ouderen stemmen te veel”, stelt Van de Velde.

Wat zou de verklaring kunnen zijn voor het feit jongeren het zo laten afweten bij verkiezingen? „Ze denken in hapklare brokken en alles moet snel. Als er iets niet snel en hapklaar is, dan is het wel de politiek. Het is niet hip. En het wordt nog pijnlijker wanneer politici hip proberen te doen”, aldus Van de Velde.

„Wat boeit het jou als je 18 bent of Schiphol zich uitbreidt, je denkt dat het je niet boeit omdat het je pet te boven gaat. Het gaat ons wel degelijk allemaal aan. Soms moet je even een stapje verder denken. Jongeren zijn met teringveel en daarom kan de stem van deze groep van grote invloed zijn. Je bepaalt nu het beleid van de komende jaren met je stem. Zaken als studentenhuisvesting, sluitingstijden van de horeca, cultuur- en festivalbeleid en de mate van toerisme worden allemaal door de gemeenteraad beslist.”

Een bekend beeld in de Amsterdamse binnenstad ©ANP

Amsterdamse toeristentsunami

Van de Velde en Van Kalmthout wonen nu zo’n tien jaar in Amsterdam en de belangrijkste thema’s in hun stad zijn voor hen meer dan duidelijk: de uitbreiding van Schiphol, toeristenbeleid en de woningmarkt. „Toerisme en expats maken de Amsterdamse woningmarkt kapot. Het slaat helemaal nergens meer op met die toeristen. Ik snap dat je een wereldstad wil zijn, maar als je in een gemiddeld café Engels moet praten en als je met de fiets door de stad rijdt echt de hele tijd een bijna aanrijding hebt met een dronken Engelsman die niet begrijpt wat een fietspad is, dan is er echt iets mis.”

Van Kalmthout is het hiermee eens en vult aan: „Alles is gericht op toeristen, het centrum is niet leuk meer. Overal souvenirwinkels met van die kruizen, Nutella- of kaaswinkels. Je hebt bijvoorbeeld Chinezen die een pand op de Prinsengracht gekocht hebben, puur en alleen maar omdat ze zes keer per jaar naar het Concertgebouw gaan. Ze verhuren het niet en het pand staat de rest van het jaar leeg. Straks bestaat de hele binnenstad uit Airbnb-accommodaties en lege panden van Chinezen.” Van de Velde knikt instemmend. „Ze noemen Amsterdam in Rotterdam weleens gekscherend het openluchtmuseum en dat begint het ook echt wel te worden. Dat vinden wij jammer.”

Dolfijnen

„Als jij in de toekomst lekker wil wonen in Amsterdam, dan zou ik maar gaan stemmen. Als er een ding is waar je tegenaan zult lopen, is het dat wonen teringduur is en dat alles vol zit met toeristen. Dus als jij niet ergens in Hoofddorp wil eindigen, dan is het belangrijk dat je je laat horen aankomende woensdag.”

Zou de gemeente trouwens grenzen kunnen stellen aan al die toeristen? „Zeker weten!”, zegt Van de Velde. ,,De grenzen rond Amsterdam moeten dicht en moet een hoog hek omheen. Je krijgt alleen nog maar toegang na een irisscan. Oh, en als je niet voor Ajax bent, dan kom je de stad sowieso niet meer in.” Hoe maken we onze hoofdstad nog beter? „Iedereen transgender! Iedereen moet zich laten ombouwen, dit hoeft niet per se een menselijke transformatie te zijn. Het mag ook naar een andere diersoort zoals een dolfijn. Dolfijnen en transgenders, dat is wat Amsterdam meer nodig heeft....”

Bek houden

Goed, weer even serieus nu. Betaalbaar wonen is natuurlijk niet de enige reden om te gaan stemmen. Jongeren hebben een unieke kijk op de wereld, meent Van Kalmthout. „Ouderen hebben conservatievere ideeën dan jongeren, ik denk dat jongeren een progressieve en moderne stempel op het beleid kunnen drukken. Vernieuwing begint bij jongeren.”

Yannick van de Velde vindt niet stemmen dom. „Met jouw stem bepaal jij wat er gaat gebeuren in dit land. Als je niet stemt, dan laat je deze kans liggen en moet je ook je bek houden als er dingen gebeuren die jij niet leuk vindt.” De jongens van Rundfunk klagen bovendien zelf graag over politieke besluitvorming en beleid van de overheid. „Ja, dat is ook een hele belangrijke reden om te stemmen”, aldus Van Kalmthout. „Precies, op deze manier kan ik politici wantrouwen en zeggen dat het zakkenvullers zijn. Dit mag ik dan zeggen omdat ik gestemd hebt. Als je niet gestemd hebt, mag je dit ook niet zeggen. Dan ben je af en doe je niet meer mee”, vult Van de Velde aan.

'Wij maken de grondwet weer sexy door onze looks' ©Jelmer Visser

Geile grondwet

Maar waarom is dit duo nou zo geschikt om jongeren naar de stembus te krijgen? „Onze looks”, concludeert Van Kalmthout resoluut. „Als ze bij de NPO iets geil willen maken, dan weten ze dat ze bij ons moeten zijn. Wij maken de grondwet sexy. Bovendien levert het ons tonnen op en weten ze daar in Hilversum van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten. Hier profiteren wij natuurlijk graag van!”

Het is niet de eerste keer dat Van de Velde en Van Kalmthout ervoor moeten zorgen dat er meer jongeren gaan stemmen. „Toen wij vorig jaar die filmpjes maakten, is er een historisch dieptepunt geweest in de opkomst onder jongeren. De video's werden wel goed bekeken, maar jongeren gingen niet stemmen. In zekere zin zijn we ze dankbaar. Want wij krijgen betaald van het belastinggeld dat een 18-jarige bij zijn vakantiebaantje moet inleveren. Als je ons nou echt goed wil naaien, dan zou je eigenlijk wél moeten gaan stemmen, dan zijn die filmpjes niet meer nodig en moeten wij weer de straat op”, aldus Van de Velde.

Wordt Vaduz een overdekt zwembad? ©ANP

Politieke ambities

De vraag of het Rundfunk-duo zelf politieke ambities heeft, wordt beantwoord met een overtuigend ‘nee. „Wij maken kunst en met onze kunst maken wij mensen bewust. Wij maken 'gigantisch' geëngageerd theater en willen stiekem de macht grijpen in Nederland. Ja, echt waar! We hebben ook een snood plan voor de toekomst. Er zitten subliminale boodschappen in onze filmpjes. Wij zijn een hele generatie aan het hersenspoelen en aan het trainen.

En over vijf jaar zeggen wij een codewoord en dan gaat er in Nederland een soort alarm af. Dan hebben wij ineens een leger van 400.000 schuimbekkende jongeren die alles doen wat wij van ze vragen. Op deze wijze verkrijgen wij de macht en dan gaan we een land annexeren. Dit moet een land zijn dat het echt niet verwacht, een lief land dat niemand kwaad doet. Liechtenstein. Dat gaan wij annexeren en daar maken wij dan een groot overdekt binnenzwembad van. En het is dan zes uur per dag discozwemmen in het golfslagbad van 4:00 ’s nachts tot 10:00 ’s ochtends”, aldus het absurdistische tweetal.

Wie zijn die gasten?

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout hebben beiden een lange carrière als acteur achter de rug. Van de Velde speelde in keurige familieflims als Kruimeltje, In Oranje en Brief aan de Koning. Van Kalmthout speelde een hoofdrol in Snuf de Hond en acteert al jaren in theatervoorstellingen. Ze waren klasgenoten op de Amsterdamse toneelschool en maakten een shift van 180 graden toen ze samen een cabaretduo vormden.

Ze begonnen op het toneel maar het grote succes kwam met de absurdistische televisieserie over de bizarre middelbare school. Deze serie werd uitgezonden op de NPO en had onder meer rollen voor Pierre Bokma als Duitse leraar, Kees Hulst als schoolhoofd. Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout speelden middelbare scholieren. Rundfunk was een grote hit op tv en werd ook online honderdduizenden keren werd bekeken. „Het grote verschil met vroeger is dat er nu wel mensen naar onze theatervoorstellingen komen, dit is absoluut te danken aan het grote succes van Rundfunk.”

Nu is het tweetal weer terug naar waar het allemaal begon; het theater. Met hun voorstelling Wachstumsschmerzen toeren ze door Nederland. En dit gaat zeker niet onverdienstelijk, alle shows zijn uitverkocht en de recensies zijn lovend. Wat kan je verwachten? Een bizarre rollercoaster van gestoorde grappen, idiote situaties en bijtende satire waarin heilige huisjes tot op het fundament worden gesloopt en de jongens zich tegelijkertijd ook kwetsbaar opstellen door zich bloot te geven; figuurlijk én letterlijk. Aanstaand najaar gaan ze opnieuw toeren langs de theaters van Nederland.

OVER METRO'S DOSSIERS

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!


Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.