Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 18 mrt 2018 / 08:39 uur

Agenten vol onbegrip om ramptoeristen

Agenten zien regelmatig dingen die ze liever niet hadden gezien. Dingen die je als mens graag weer zou willen vergeten. En toch gebeurt het vaak dat wanneer agenten dit soort onderwerpen onder ogen krijgen, ze tegelijkertijd iemand foto’s zien maken. Mensen die gruwelijkheden vastleggen op beeld.

Het is ook niet al te moeilijk. Als midden op straat een ongeluk gebeurt en jij toevallig langsfietst, is een foto met je telefoon zo genomen. Toch is dit ongelofelijk respectloos en onfatsoenlijk, zeggen agenten tegen het AD. Het gaat hier om de agenten die afgelopen donderdag een mannelijke fietser te hulp schoten. De man kwam in Den Haag in botsing met een vrachtwagen. De kwetsbare fietser overleefde dit niet.

Zwaar ongeluk

Als agenten in de meldkamer het bericht krijgen dat er een ongeluk is geweest met een fietser en een vrachtwagen, bereiden zij zich voor op het ergste. Een fietser is uiteraard erg kwetsbaar tegenover een enorm zware vrachtwagen. Dit soort ongelukken lopen over het algemeen niet goed af.

Op de plek van het ongeluk treffen de agenten een scène die niemand in zijn geheugen gegrift wil hebben. Direct doet de politie er alles aan om het slachtoffer te helpen, getuigen op te vangen en de chauffeur van de vrachtwagen te ondersteunen. De man is compleet in shock.

Foto’s en video’s

Terwijl de agenten zo druk bezig zijn, valt hun oog opeens op iets heel anders: „Tot onze grote verbazing zien wij meerdere passanten, waaronder zelfs een bestuurder, foto’s en video’s maken van het slachtoffer.” De hulpverleners noemen dit onfatsoenlijk en respectloos. Ze sturen de omstanders direct weg. Niet iedereen luistert daar naar.

Niet veel later lopen er namelijk mensen onder het afzetlint van de politie door. Zonder enige gêne besluiten zij dat ze gewoon op het plaats delict kunnen rondlopen. Het onderzoek was op dit moment nog in volle gang. Achteraf ontving de politie ook nog een klacht van een ontevreden belastingbetaler, die het recht zou moeten hebben om door te lopen.

De politie is vol ongeloof rondom het gedrag van sommige mensen. Het maken van foto’s of video’s van slachtoffers is enorm respectloos. Eén van de agenten zegt: „Het had je opa kunnen zijn." Bedenk je voortaan eerst of jij zou willen dat iemand foto’s maakt van jouw opa na zo’n heftig ongeval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Agenten vol onbegrip om ramptoeristen
Sluiten