Dossier

'Respect voor God vond ik cool'

Foto van 'Lisa Vermeij'

31 MRT 2018

Op latere leeftijd in God geloven? Sommige jongeren breken juist met het geloof, andere starten met geloven. Zoals de 31-jarige Rena en 28-jarige Sam, beide niet gelovig opgevoed, maar in hun tienerjaren kwamen ze in aanraking met de islam en inmiddels zijn ze bekeerd tot moslim.

Niet gelovig opgevoed

De 28-jarige Sam is niet gelovig opgevoed. Zijn vader is Joods (maar niet gelovig) en zijn moeder komt uit Brabant en is wel streng katholiek opgevoed, maar had er zelf weinig mee. Tijdens zijn jeugd kwamen er eigenlijk allerlei 'knipogen' naar religieuze rituelen voorbij. Op zijn 16e koos hij voor de islam.

Sam. Foto door Olivier S. Garcia

Ook de Nederlandse Rena is niet gelovig opgevoed. De 31-jarig Rena is geboren in Amsterdam en verhuisde op haar tweede met haar ouders naar Diemen. Ze groeide op in een Hollands gezin, waar niet per se over het geloof werd gesproken. Als kind ging de Nederlandse Rena weleens met haar opa en oma mee naar de protestante kerk. Op haar 15e maakte ze kennis met de islam. Ze was onder indruk van het geloof en sinds haar 15e is ze moslim. ,,De islam is niet alleen een geloof, het is een levenswijze en het geeft mij rust en voldoening.”

Sam groeide op in de Amsterdamse Pijp en ging naar school in Amsterdam-Oost en een aantal van zijn vrienden waren moslim. Op zijn 14e leerde hij een islamitisch Turks meisje kennen. De manier waarop zij tegen het leven aan keek sprak hem erg aan. Gaandeweg ging hij zich steeds meer verdiepen in de islam. Ook werd hij verliefd op het Turkse meisje.

Ingrijpende gebeurtenissen

Als kind was Rena wel altijd het waarom-meisje. Rena wilde altijd weten waarom dingen gaan zoals ze gaan en ze was altijd op zoek naar antwoorden: hoe zit de wereld in elkaar? Waar gaan we naar toe als we dood zijn? Op haar negende zijn haar ouders gescheiden. Haar vader hertrouwde en Rena had een goede band met haar stiefmoeder. Helaas hield de relatie tussen haar vader en stiefmoeder geen stand. Rena was een tiener toen de relatie verbrak en onbewust was ze juist in die periode op zoek naar houvast en een bepaald soort liefde.

,,We vieren Pesach in plaats van Pasen, maar we vieren ook gewoon Kerst.” Sam’s ouders wilde hem geen geloof opleggen, maar gaven hem wel mee dat hij over alles mag nadenken. Als kind dacht hij al over alles na: ,,er moest iets zijn dat alles kon verklaren.” Op zijn dertiende overleed zijn grote broer, een zeer ingrijpende gebeurtenis. ,,Door mijn broers dood kreeg ik een waardering voor het leven en vond ik het belangrijk er zorgvuldig mee om te gaan en alles er uit te halen. Bijna een soort verantwoordelijkheidsgevoel naar mijn broer toe, omdat hij dat niet meer kon." Achteraf was dit voor Sam misschien een reden om zich te verdiepen in het geloof.

Meer respect voor de wereld

Sam bracht vele uurtjes door in de bibliotheek om meer te lezen over de islam. ,,Het sprak mij aan dat er veel vanuit respect werd gesproken, respect voor God, voor de medemens, dieren, planten, dat vond ik cool.” Op zijn 16e bekeerde hij zich tot de islam. Zijn relatie met het Turkse meisje hield nog steeds stand.

Liefde gevonden in de Islam

De liefde vond ze in de Islam. Waar veel tieners zich vooral druk maken om uitgaan, muziek en school, zat Rena met grote levensvragen. Rena had veel filosofische vragen als: wat is ons doel in het leven? Wie ben ik? Waarom zijn we hier op aarde? In haar vriendenkring waren een aantal mensen moslim en ze hoorde wel eens wat over het geloof. ,,Ik ben vrij nuchter en ik hou van feiten. Ik ging me steeds meer verdiepen in de islam en daar vond ik echt antwoorden.” Op haar 15e bekeerde ze zich tot de islam. Dat ging destijds best makkelijk. ,,Ik heb een wassing verricht en de geloofsovertuiging uitgesproken.”

Liefde bracht Islam op mijn pad

Als we Sam vragen of hij zich voor de liefde heeft laten bekeren, heeft hij een stelling antwoord: ,,Nee, ik ben misschien geïnspireerd door haar, maar ik geloof oprecht in de islam. Dit kwam op mijn pad. Als je naar het grotere geheel kijkt zijn alle religies hetzelfde, het gaat er om dat je je ego los laat voor het grote geheel, je kiest een bepaald pad.”

Zijn relatie is lang geheim geweest, maar na 14 jaar zijn Sam en zijn geliefde nog steeds samen, recent zijn ze in het huwelijksbootje gestapt. Of dat makkelijk ging? ,,Haar familie had er in het begin wel moeite mee, ze wilden er niets van weten. Wij hebben het gewoon doorgezet en op een gegeven moment waren ze om en kregen we hun zegen. Nu ben ik beste vrienden met haar familie.”

Omgeving moest wennen

Voor Rena's omgeving was het even wennen. Haar protestantse opa en oma hadden er eerst een beetje moeite mee, maar later hadden ze er wel begrip voor, omdat ik ook een geloof heb aangenomen en je daarom veel overeenkomsten hebt. Rena is inmiddels getrouwd met een Marokkaanse man en is moeder van vijf kinderen. Rena doet mee aan de ramadan en ze bidt vijf keer per dag. Ook draagt ze een hoofddoek. ,,Ik loop er vol trots mee en laat aan de buitenwereld zien dat ik een moslim ben. Het is fijn omdat ik mij beschermd voel.”

Het gaat niet over één waarheid

Wat Sam het mooiste vind aan de islam? ,,De basis van de islam is dat je respect moet hebben voor alles wat leeft. Het zijn allemaal lessen die ik mee krijg, het gaat niet over de directe waarheid, het gaat om het leren van lessen. Als je iets leest uit de Koran dan kun je dat op je eigen manier interpreteren en het zelf een plekje geven, alleen dan heeft het waarde.”

Volgens Sam kan je je hele leven blijven zoeken naar dingen. ,,Iedereen is op zoek naar zingeving. Ik heb op een gegeven moment gekozen voor de islam, maar een ander kiest voor het boeddhisme, een ander doet aan yoga en een ander gelooft niet. Ik wil mijn geloof ook niet aan andere opdringen, maar voor mij past de Islam het beste bij mij.

Sam heeft door de islam een kader gekregen, hij is anders naar dingen gaan kijken. ,,Als je er over nadenkt is ‘het leven’ best wel een gek ding toch? Door de islam accepteer ik dingen beter. Je doet het ter ere van allah, of van god, je hebt een soort doel.” Sam heeft door de islam het gevoel als hij het leven beter kent. ,,Dat ik meer begrip kan hebben voor anderen, omdat iedereen gewoon leeft vanuit waar die in gelooft. Ook geeft het een verbroederd gevoel."

Veel rust gekregen

Rena heeft door de islam veel rust gekregen. De islam biedt Rena antwoorden op haar vragen. Ze ziet dat leeftijdsgenoten worstelen met allerlei vragen en soms gefrustreerd zijn omdat ze geen berusting kunnen vinden. Rena’s moeder is een aantal jaar geleden overleden. Een verdrietige periode, maar de islam hielp haar hier door heen. ,,Ik geloof dat alles met een reden gebeurt. Wij weten niet altijd wat goed voor ons is. Misschien gaan dingen niet zoals je hoopt, maar vaak zit daar een reden achter. Ik vertrouw op mijn Heer en dat geeft me veel rust en houvast.”

Islam en negativiteit

In de Westerse media wordt de islam vaak als iets slechts neergezet. ,,In het begin ben ik weleens uit gemaakt voor landverrader. Daar doe je niets tegen,” zegt Rena. Ze vindt het jammer dat de islam altijd onder een vergrootglas wordt gelegd. Ze legt uit dat er altijd mensen zijn die gekke dingen doen, maar dat heeft niets met het geloof te maken. ,,De mensen die nare dingen zeggen zijn juist heel onwetend, ze hebben geen idee waar ze het over hebben.” Zonde vindt Rena, want ze hoopt juist dat mensen vragen stellen en zich open durven te stellen. ,,We zijn allemaal mensen en iedereen probeert er het beste van te maken, dus respecteer elkaars keuzes en als je iets niet begrijpt dan vraag je het toch gewoon.”

'Heel veel dingen die in de koran staan, een boek van 1400 jaar oud, worden nu pas bewezen door de wetenschap' Foto: Colourbox

,,Er zijn mensen die één ding horen over de islam en volledig doorslaan in hun beeld over religie. Dat gebeurt niet alleen bij de islam, maar bij alle religies of overtuigingen." Mensen doen te weinig moeite om te begrijpen hoe dingen in elkaar zitten,” laat Sam weten. Volgens hem. zijn er geen goede en geen slechte volken. Hij hoopt dat andere mensen meer open staan om te leren. Niemand weet hoe het leven in elkaar zit, maar door er over te praten leer je van elkaar.

Hoe Sam's dagen er uit zien? Hij doet al tien jaar mee aan de ramadan en probeert elke dag vijf keer te bidden. Door zijn werk schiet dat er nog wel eens bij in, maar dan haalt hij het later in. Roken en drinken doet hij niet. ,,Nooit echt behoefte aan gehad, ik ben er nooit echt mee begonnen, dus ik heb ook niet het gevoel dat ik iets moet laten."

Nuchter maar toch gelovig

Rena blijft een nuchtere Hollandse en juist daarom is de islam voor haar een mooi geloof. ,,Ik neem nooit zo maar dingen aan. De islam is heel logisch, alles heeft een reden. Heel veel dingen die in de koran staan, een boek van 1400 jaar oud, worden nu pas bewezen door de wetenschap. Bijvoorbeeld hoe een vrucht in de buik groeit. ,,Kijk maar eens op YouTube, daar wordt ook veel uitgelegd. Ze noemen het daar de wonderen van de koran”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Deze week: Het geloof in Nederland. Hoeveel mensen geloven er nog? Hoe is het om je op latere leeftijd nog bij een geloof te gaan? En hoe is het als je na jaren streng geloven eindelijk van 'god los bent'?


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!