Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 31 mrt 2018 / 10:04 uur

Rusland zet nog eens 50 Britse diplomaten uit

Ruim vijftig Britse diplomaten moeten vertrekken uit Rusland. Dat heeft Rusland aan Groot-Brittannië laten weten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde aan het staatspersbureau Sputnik dat het tot dit besluit is gekomen omdat Moskou streeft naar ‘gelijkheid’ bij diplomatieke uitwisseling.

De tijd tikt

Al eerder zette Moskou 23 Britse diplomaten uit als vergelding voor de uitzetting van de 23 Russische diplomaten uit het Verenigd Koninkrijk. Londen krijgt nu een maand de tijd om ervoor te zorgen dat er net zoveel Russische diplomaten in Groot-Brittannië zijn als Britse diplomaten in Rusland.

De Britse premier Theresa May gaf eerder deze week 23 Russische diplomaten het bevel uit Groot-Brittannië te vertrekken. De aanleiding voor het diplomatieke conflict is de vergiftiging van voormalig dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter. Veertien EU-landen, waaronder Nederland, volgden May door ook de Russische diplomaten hun land uit te zetten.

Beschuldigingen

Skripal en zijn dochter werden begin maart bewusteloos aangetroffen op een bank in de Engelse stad Salisbury. Al snel bleek dat het om een aanslag ging en er zenuwgas was gebruikt. Londen beschuldigt Rusland van betrokkenheid, maar Moskou ontkent.

Het ziekenhuis waar de twee liggen meldde een aantal dagen geleden dat de toestand van dochter Joelia snel verbetert. The Times meldde zaterdag dat Rusland aan de Britten heeft laten weten recht te hebben op een bezoek aan Joelia Skripal. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wil eerst polsen hoe Joelia over het verzoek denkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rusland zet nog eens 50 Britse diplomaten uit
Sluiten