Julia Osendarp
Julia Osendarp Metro-panel 21 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Metro-stelling: ‘Het lief en leed van André Hazes gaat ons geen klap aan’

‘André Hazes terug uit verslavingskliniek‘ of  ‘André Hazes dumpt Monique voor Sarah‘. De volkszanger is wellicht de meest besproken BN’er van het afgelopen jaar en zijn volledige privéleven ligt op straat. Nederland smult van de perikelen rondom de Hazes-soap. Maar waarom gaan we zo ‘lekker’ op roddels en schandalen over BN’ers? En waar ligt de grens… Daar gaat het Metro-panel deze week dieper op in.

Het Metro-panel bestaat dit keer uit Privé-hoofdredacteur en roddeljournalist Evert Santegoeds, media-ethicus en docent Journalistiek Huub Evers en advocaat Maral van Brandwijk. De stelling die Metro aan hen voorlegt is: ‘Het lief en leed van André Hazes gaat ons geen klap aan’.

De experts uit het Metro-panel

'Wie zijn lief deelt, deelt ook zijn leed'

Evert Santegoeds

Evert Santegoeds

Hoofdredacteur Privé

„Deze stelling zul je uit mijn mond niet horen natuurlijk. Het lief en leed van André Hazes en de showbizzdynastie waaruit hij stamt is al beschreven in een film, een musical en in, inmiddels, talloze boeken. Waaronder zelfs een van Rachel Hazes en een betere van voormalig bodyguard Jos van Zoelen. Moeders wil echter het laatste woord en is al jaren bezig aan die kleine ‘bieb’, natuurlijk wéér ‘uit respect voor Dré’, nog een pikant werkje toe te voegen. Misschien onthult ze daarin wellicht hoe oud ze echt was toen ze voor het eerst met ‘Dré’ in bed belandde. En we weten al zoveel! Over André sr.’s drankgebruik, zijn woedeaanvallen, zijn frustraties en zijn as in de armen van de weduwe en haar kinderen.

Wie zijn lief deelt, deelt ook zijn leed. En dat heeft jonge André in navolging van zijn vader zelf ook altijd gedaan. Zijn nieuwe liefde, zijn oude, zijn oude nieuwe, de verloving en weer een nieuwe. Het werd gepost, gedeeld en geliket. Daarmee prikkel je je publiek en wordt je privéleven deel van je imago als ster. Want dat is hij grotendeels op eigen kracht geworden. Hem even met rust laten valt te billijken als hij er zo zwaar aan toe is als nu. Maar zeggen dat het nu moet stoppen gaat wat ver, en verlangt hij ook niet. Dan had hij dan ook zeker een privévlucht terug naar huis genomen en niet een met nog honderd landgenoten, waarvan velen met de Privé in hun handbagage.” 

'Privacybescherming kun je claimen wanneer je privé buiten de schijnwerpers houdt'

Huub Evers

Huub Evers

Media-ethicus

„Achter de vraag of wij als publiek iets te maken hebben met het lief en leed van André Hazes zit de fundamentelere vraag of iedereen recht heeft op privacybescherming door de media en of dat voor alle mensen in gelijke mate het geval is. Of heb je minder privacy wanneer je een publiek figuur bent? En wanneer ben je dat eigenlijk? Kun je dat ook tegen je zin zijn? En ben je dat voor altijd of (soms) maar even?

Het is duidelijk dat mensen die vanwege hun functie (politicus) of beroep (artiest) in de belangstelling van het grote publiek staan, zich meer aandacht moeten laten welgevallen dan anderen. Het is ook mogelijk dat iemand zelf op zoek gaat naar publiciteit door bepaalde acties te ondernemen en dat te laten lekken naar de pers. Waarom stonden cameraploegen op Schiphol te wachten op André Hazes? Waren de media ingeseind door zijn management?”

‘Niet piepen wanneer publiciteit minder gunstig uitpakt’

„Anderzijds mag iemand die zorgvuldig probeert zijn familie buiten de aandacht van de media te houden, terecht bezwaar maken tegen de aanwezigheid van opdringerige cameraploegen. Maar wie zelf niet vies is van publiciteit, moet niet piepen wanneer dat op bepaalde momenten minder gunstig uitpakt. Iemand, van de media, zei dat ooit zo: ‘Wie ons op zijn bruiloft uitnodigt, moet niet raar kijken wanneer we bij de scheiding ook even langs komen.’

Algemene stelregel in de journalistiek is dat je meer privacybescherming mag claimen wanneer je ook zelf probeert je privéleven buiten de schijnwerpers te houden. Je moet je meer laten welgevallen wanneer je de publiciteit niet schuwt op momenten dat je dat beter uitkomt. 

Gaat het lief en leed van André Hazes ons dus geen klap aan? Hangt er van af of hij dat zelf afschermt en om welke intieme details het eventueel gaat. Wekt hij zelf de indruk de publiciteit niet te schuwen, dan kunnen media zich vrij voelen over zijn privéleven te berichten.” 

‘Hoge bomen vangen veel wind’

Maral van Brandwijk

Maral van Brandwijk

Advocaat

„Hier speelt de klassieke juridische botsing tussen enerzijds het recht op ‘eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer’ (artikel 10 grondwet) en anderzijds het recht op de ‘vrijheid van meningsuiting’ (artikel 7 grondwet). Oftewel, het recht op privacy van André Hazes tegenover de persvrijheid van de (roddel)journalistiek.

Welke van deze rechten zwaarder weegt, hangt af van de concrete omstandigheden van het geval. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de bekendheid van de persoon, hoe hij/zij zelf met de media omgaat, naar de actualiteit en juistheid van de publicatie en naar de gevolgen die de publicatie voor de persoon heeft.

André Hazes is een zeer bekende Nederlander, die regelmatig zelf de media opzoekt. Niet alleen voor zakelijke successen, maar ook voor zijn privé-ontwikkelingen. Daarmee heeft hij zichzelf tot een publiek figuur gemaakt, die volop in de publieke belangstelling staat en daarmee ook vol in het vizier van de media. Dergelijke publieke figuren dienen veel meer van de media te accepteren dan onbekende burgers: hoge bomen vangen veel wind.”

‘Beginnen met zelf de media mijden’

„Wanneer je als bekende Nederlander in goede tijden de media opzoekt, loop je dus het risico dat de media in slechte tijden (als je er niet op zit te wachten) jou opzoeken. Daar zitten grenzen aan, zo mogen er geen aantoonbare leugens worden verspreid, maar uit mijn eigen praktijk weet ik dat de grenzen ruim zijn en publieke figuren doorgaans veel moeten toestaan. Naar mijn mening soms te veel.

Om deze reden houden diverse bekende Nederlanders hun kinderen bewust volledig uit de (social) media. Hierdoor zijn zij geen publieke figuren en worden ze juridisch veel meer tegen de media beschermd.

Dus: zolang André Hazes de media zelf op blijft zoeken, mag de media intensief over hem blijven berichten. Als hij dat niet langer wil, zal hij moeten beginnen met zelf de media meer te gaan mijden.”

Elke week leggen we een breed scala aan panelleden uit het Metro-panel een stelling voor die inhaakt op de actualiteit. Iedere keer kun je uiteenlopende meningen, interessante quotes en onderbouwde standpunten vinden op metronieuws.nl/metro-panel.

Metro-stelling: ‘Nederland is verplicht alle Afghaanse families op te vangen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.