Redactie Metro
Redactie Metro Tech 18 feb 2021

Facebook bant Australische nieuwsberichten uit protest tegen mediawet

Een nieuwe Australische mediawet verplicht bedrijven als Google en Facebook te betalen voor nieuwsberichten. Facebook weigert en haalt uit protest alle links naar nieuwsberichten van Australische media, van het platform af.

De News Media Bargaining Code (NMBC) verplicht sociale media om geld te betalen voor de nieuwsvoorzienning. Momenteel wordt veel content via Facebook kosteloos gedeeld en dat moet volgens de Australische overheid anders. Social media-platform Facebook ziet het alleen niet zitten om flink in de buidel te tasten.

Facebook voor abonnementen

Ook voor mediabedrijf Google geldt de maatregel, maar zij reageerden net even anders dan Facebook. Het bedrijf sloot een akkoord met uitgever NewsCorp om zo de wet te hanteren. NewsCorp is een mediagroep onder het management van mediamagnaat Rupert Murdoch. Facebook ziet een soortgelijke samenwerking niet zitten. Het social media-platform claimt namelijk dat nieuwswebsites juist artikelen delen om meer abonnementen te verkopen. Het platform vindt het belachelijk dat het moet betalen telkens als een krant een eigen verhaal op Facebook publiceert.

De Australische overheid probeert met deze nieuwe wet de machtspositie van Google en Facebook te doorbreken. Beide zijn verantwoordelijk voor 81 procent van de nieuwsvoorziening in Australië. De nieuwe wet zorgt ervoor dat er voor die nieuwsvoorziening betaald wordt. Daarnaast wil de overheid meer openheid over de algoritmes voor nieuwsplatformen.

Australische gebruikers

Facebook boycot de mediawet en blokkeert momenteel alle nieuwslinks op het platform. Dat betekent dat geen enkel nieuwsverhaal van Australische media gedeeld kan worden door Australische gebruikers. Ook uitgevers mogen geen artikelen meer posten op hun eigen pagina.

De protestactie van Facebook zorgt ook dat berichtgeving van de nationale weerdienst, reddingsdiensten en pagina’s van politici momenteel geblokkeerd zijn. Wel brengt Facebook berichtgeving van de Australische brandweer en politie weer naar buiten. Het bedrijf zou overheidspagina’s niet willen blokkeren.

Donderdag extra debat over vonnis avondklok en de spoedwet

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Facebook bant Australische nieuwsberichten uit protest tegen mediawet
Sluiten