Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 18 feb 2021 / 09:11 uur

Dan maar les in theater, bios of hotel, roepen middelbare scholen op

Of het nou in een klaslokaal, theaterzaal  of hotel is, middelbare scholieren moeten in elk geval een keer per week samen les hebben. Dat is hard nodig, nu ze zo onder mentale druk staan, zeggen middelbare scholen.

Elke week minimaal weer een keer les, desnoods in een theater of hotel, met van te voren een sneltest. Daar pleit de VO-raad voor, de vertegenwoordiger van middelbare schoolbesturen, aan de vooravond van een hernieuwd OMT-advies over hoe het verder moet met het voortgezet onderwijs, meldt het AD. Dinsdag beslist het kabinet over een eventuele heropening op 1 maart.

Middelbare scholen

Sinds half december volgen de leerlingen thuis. En van het staren naar alleen maar die iPad of laptop in plaats van door de schoolgangen lopen en bijkletsen op het plein, worden veel leerlingen heel erg moe. Vorige week startte dan ook de #lievehugo-actie op Instagram. „We zijn op”, klonk het als rode draad, en „help ons, luister naar ons.”

Alleen examenkandidaten, kwetsbare leerlingen en scholieren met praktijkvakken mogen nu naar school. Schoolleiders zien hun leerlingen afglijden. „Ze zitten straks al tien weken thuis. Hun motivatie is weg, ze zijn er klaar mee, er zijn veel zorgen over het mentale welbevinden. Het kabinet kijkt nu naar wat er nog kan op school. Wij vinden dat er een andere vraag gesteld moet worden: wat is ervoor nodig om de scholen te openen?”, zegt voorzitter Paul Rosenmöller tegen het AD.

Leerlingen

Vorige maand verplichtte het kabinet weer 1,5 meter afstand tussen de leerlingen. Niet ideaal, erkent Rosenmöller, want sommige examenklassen volgen nu verspreid over drie lokalen les. Maar wat moet dat moet. „Als scholen niet genoeg ruimte hebben, kunnen ze zich de vraag stellen hoe ze het wél kunnen regelen. Ze kunnen extern zalen huren, er staat zoveel leeg.” Theaters, bioscopen, hotels; er zijn al enkele middelbare scholen die hun leerlingen buiten de school lesgeven. Een college in Noordwijkerhout bijvoorbeeld maakte al afspraken met een naastgelegen hotel en een lyceum in Zoetermeer met een partycentrum.

De VO-raad vindt dat het kabinet geld voor onderwijs op dergelijke plekken moet vrijmaken. Het geld zou eventueel kunnen komen uit het Nationaal Programma Onderwijs, waarvoor woensdag 8,5 miljard euro is uitgetrokken, zegt de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs.

Niet nieuw

De gedachte aan onder meer leegstaande theaters als lesruimten is niet nieuw. De Landelijke Studentenvakbond LSVb en de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU vroegen vorig jaar september ook al geld voor universiteiten om theaters, concertzalen en evenementlocaties te kunnen huren voor coronaproof fysiek onderwijs. „Een win-winactie, omdat zowel de culturele als de evenementensector hiermee ondersteund kan worden”, zeiden ze toen.

Kinderombudsvrouw roept Rutte op om middelbare scholen te openen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dan maar les in theater, bios of hotel, roepen middelbare scholen op
Sluiten