Shazney Redan
Shazney Redan Buitenland 8 jan 2021 / 13:19 uur

Britse coronavirusvariant slaat toe, derde stad in Australië op slot 

De Australische miljoenenstad Brisbane gaat in lockdown. Dat is de derde stad in Australië die eraan moet geloven. De autoriteiten grijpen in nadat een schoonmaker besmet raakte met de zogenoemde Britse coronavirusvariant, die extra besmettelijk zou zijn. De besmette persoon werkt in een hotel waar mensen in quarantaine zitten, en heeft het virus vermoedelijk daar opgelopen.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat de nieuwe virusvariant wordt vastgesteld bij iemand die niet in quarantaine zit.

Lange winkelrijen

„Als we de verspreiding van deze besmettelijke virusstam, deze Britse stam, willen stoppen, moeten we direct optreden”, zegt premier Annastacia Palaszczuk van de deelstaat Queensland. De ruim 2 miljoen inwoners van het gebied Greater Brisbane krijgen vanaf vanavond te maken met een lockdown van drie dagen. Mensen moeten dan een goede reden hebben om hun huis te verlaten.

Hamsteren is iets wat vaker voorkomt bij het aankondigen van een lockdown. En dat was ook het geval in de Australische stad. De autoriteiten benadrukken dat hamsteren onnodig is, omdat supermarkten en andere essentiële winkels openblijven. Wel zijn de burgers verplicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte.

Britse coronavirusvariant slaat toe, derde stad Australië op slot 
Brisbane heeft meer dan 2 miljoen inwoners. Foto: Getty Images.

Nieuwe landelijke maatregelen

Ook de landelijke regering neemt nieuwe maatregelen om de virusvariant buiten de deur te houden. Reizigers die het land in willen komen, moeten aantonen dat ze negatief zijn getest op het besmettelijke virus. Australië voerde vorig jaar al een inreisverbod in voor veel reizigers. Inwoners komen het land nog wel in, maar moeten dan verplicht in quarantaine in een hotel.

Geen normaal geval

„Ik weet dat sommige mensen in Brisbane zich vandaag de vraag zullen stellen: ‘waarom is dit noodzakelijk? Het is maar één besmetting'”, reageerde de Australische minister-president Scott Morrison. „Maar dit is geen normaal geval. Dit is een heel speciaal geval en daardoor zijn we genoodzaakt om voor een heel andere aanpak te kiezen.”

Lees ook: Woede Australiërs om feestende backpackers tijdens corona-uitbraak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Britse coronavirusvariant slaat toe, derde stad in Australië op slot 
Sluiten