Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvoeding 13 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Ik bespioneer mijn dochters op social media’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Nathalie (45), die haar dochters in de gaten houdt op social media.

„Ik heb twee prachtige dochters. De oudste is 14 en de jongste is 12. En die twee zitten inmiddels helemaal in hun puberale fase. Hoewel het nog steeds mijn twee kleine meisjes zijn, zie ik dat ze veranderen. En op zoek zijn naar hun identiteit.

Dochters op social media

Heel normaal allemaal. Maar deze moderne tijd brengt als ouder een nieuwe uitdaging met zich mee. Namelijk social media. Allebei mijn dochters ‘moesten per se’ een telefoon en begeven zich op Snapchat, TikTok en de oudste ook op Instagram. Iets dat al hun klasgenootjes nu eenmaal doen.

In mijn jeugd bestond social media niet. En ik ben zelf nu ook niet echt actief op de socials. TikTok, WhatsApp, Snapchat, Instagram, er zijn inmiddels zoveel verschillende communicatiemiddelen. Maar naast dat het allemaal gemakkelijk en leuk is, heb ik ook zo mijn zorgen. Ik lees en hoor regelmatig over de gevaren van social media op kinderbreinen, het lekken en verspreiden van naaktfoto’s, groomers, online pesterijen en schokkende en beïnvloedende beelden die voorbij komen.

Angst voor gevaar

En ik kan daar soms echt wakker van liggen. Mijn moederhart vreest dat mijn dochters iets naars of gevaarlijks tegenkomen online en wellicht iets zien of doen waar ze achteraf spijt van krijgen.

Nu houd ik al een tijdje hun communicatievormen in de gaten. Zo volg ik ze allebei met een nep-account op hun social media-kanalen, check ik zo nu en dan hun telefoons (als ze het niet doorhebben) en overwoog ik al meermaals om een app te installeren om het social media-gedrag te monitoren. Maar dat laatste is er nog niet van gekomen.

Maar het knaagt aan mijn geweten. Ergens voelt het alsof ik mijn kinderen niet vertrouw en hen bespioneer, maar daarnaast ben ik bang voor de zaken waaraan ze worden blootgesteld. Zelf zie ik ook de meest bizarre dingen op het internet voorbij komen en vraag ik me echt af wat mijn dochters allemaal te zien krijgen.

Dilemma: ‘Hoe ga je om met het social media-gedrag van kinderen?’

Hoe doen andere ouders dit? Het allerliefst zou ik ze al die apps en social media-kanalen verbieden, maar ik weet dat dat onhaalbaar is. Hun generatie leeft nu eenmaal via deze communicatievorm en ik weet ook dat als ik ze dat afneem, ze daarin buiten de groep vallen. Maar toch vind ik het spannend dat zij als 12- en 14-jarige meisjes op al die social media-kanalen begeven. Door een oogje in het zeil te houden, hoop ik tenminste dat ik ze vervelende of nare ervaringen kan besparen. Maar ik blijf het een lastige situatie vinden.”

Wat vind jij dat Nathalie moet doen? Reageer op onze Facebook-pagina of via Instagram! De reacties worden dan volgende week gepubliceerd.

Dilemma van vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies over het dilemma van Ruben (33), die erachter is gekomen dat zijn vader zijn broer onterfd heeft.

„Dit is heel simpel: als vader ooit het kind erkend heeft, heeft het kind altijd recht op zijn deel. Of vader dat nu wil of niet”, schrijft Joëlle.

Nicole adviseert: „Je broer heeft nog wel recht op zijn wettelijke kindsdeel. Verder is het niet aan jou. Je vader bepaalt dat zelf. Je broer heeft ook geen contact met je vader en het is ook logisch dat hij niet wil dat het geld opgaat aan drank en drugs. Eventueel kun je met je zus afspreken dat jullie van jullie deel van de erfenis, je broer een deel van het geld geven. Bijvoorbeeld in etappes, zodat hij niet alles in één keer op kan maken. Of via een budgetcoach, of gewoon het hem zelf laten bepalen.”

Wendy schrijft: „Met de erfenis weigeren schiet je niets op. Je kunt een gedeelte van jouw erfenis alsnog aan je broer schenken(daar moet dan wel belasting over worden betaald). Daar kan je vader niets tegen doen.”

„De broer is verslaafd dus ik begrijp die vader ergens wel. Ik zou zelf om die reden over een curatele-constructie en begeleiding gaan praten. Zo kan de broer niet zomaar alles oproken, -drinken of -snuiven en zichzelf en anderen verder in de problemen brengen, want daar zijn hij en anderen uiteindelijk ook niet mee geholpen. Maar je krijgt ook geen scheve gezichten als de vader overlijdt. Het geld is dan wel van hem voor als hij er dingen mee wil doen die geen risico voor zijn gezondheid vormen, maar hij kan er dan niet bij om het achter elkaar op te drinken, roken en snuiven. Belangrijk ook dat dit niet door een familielid gebeurt om ruzie te voorkomen”, stelt Nico.

    Ook jouw dilemma delen? Meld je aan!

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Dilemma: ‘Mijn ouders keuren mijn relatie af’

    Dilemma: ‘Ik blijf mijn toxic ex missen’

    Dilemma: ‘Mijn 16-jarige dochter weigert haar vader te zien, hoe ga ik hiermee om?’

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Het beste van Metro in je inbox 🌐

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

    Reacties