Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Health & mind 23 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Je bent niet de enige: de tijd lijkt écht langzamer te gaan tijdens sporten, ontdekten onderzoekers

Een rondje hardlopen waar maar gaan einde aan lijkt te komen of een yogales die voor je gevoel zeker een eeuw heeft geduurd. Herkenbaar? Je bent niet de enige die het gevoel heeft dat de tijd tergend langzaam gaat tijdens het sporten. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat onze perceptie van tijd beïnvloed wordt door lichaamsbeweging, waardoor het lijkt alsof de tijd langzamer gaat dan eigenlijk het geval is. 

Een internationaal team van onderzoekers verzamelde voor de studie een groep van 33 proefpersonen en onderzochten hoe hun perceptie van tijd voor, tijdens en na het sporten was. Wat blijkt? De meeste proefpersonen hadden tijdens het sporten het idee dat de tijd veel langzamer ging dan tijdens rustmomenten. Toegegeven: het onderzoek is enigszins aan de kleine kant, maar de uitkomsten zijn altijd leuk om te weten.

Fietsen op een hometrainer

Tijdens het experiment moesten de proefpersonen vier kilometer op een hometrainer fietsen. Dat gebeurde in een speciale ‘virtuele ruimte’ waarin ze soms alleen aan het fietsen waren en soms gezelschap kregen van een virtuele avatar, die rustig meefietste. Ook kregen sommige proefpersonen te maken met een avatar die de competitie aanging en dus veel actiever was. Deze proefpersonen kregen dan ook de opdracht om er alles aan te doen om te winnen.

Voorafgaand aan de training kregen proefpersonen het woord ‘start’ te horen. Vervolgens kregen ze de opdracht om ‘stop’ te roepen als ze dachten dat er dertig seconden of een minuut verstreken was.

Tijd lijkt tot wel 10 procent trager te gaan tijdens sporten

Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen tijdens het sporten dachten dat de tijd tot wel 10 procent langzamer ging. En ook als je met een maatje gaat sporten, geldt deze vreemde perceptie van tijd, ontdekten de onderzoekers. Proefpersonen die gezelschap kregen van een virtuele avatar bleken namelijk net zo goed een tragere perceptie van tijd te hebben. 

Dat geldt verrassend genoeg ook voor wanneer je het opneemt tegen een tegenstander. En dat is volgens de onderzoekers opvallend, omdat voorafgaand aan het experiment verwacht werd dat een competitie-element juist afleiding zou bieden, waardoor de tijd mogelijk sneller lijkt te gaan.

In deze steden betaal je het meest en het minst voor je studentenkamer

Eet jezelf slim: hoe je slimmer wordt van brood, vis en kauwgom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties