Erik Jonk
Erik Jonk Health & mind 16 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Katja Schuurman staat achter aanprijzen psychedelica, verslavingszorg is allesbehalve blij

Katja Schuurman vindt het waardevol en zelfs „noodzakelijk” om open te staan voor nieuwe kennis op het gebied van het gebruik van psychedelica. Op Instagram had de actrice kritiek gekregen op het aanprijzen van het gebruik van truffels, de lichtere variant van paddo’s. Daarin zit de hallucinogene stof psilocybine.

Verschillende instanties in de verslavingszorg waarschuwen voor dat waarover Katja Schuurman heeft gesproken. Zij vinden het gevaarlijk om psychedelische truffels zó te promoten, meldden organisaties als Jellinek, Trimbos en Novadic-Kentron vanmiddag op NPO Radio 1. Zij vinden dat truffels de gezondheid van mensen in gevaar kan brengen.

Katja Schuurman: ‘Veelbelovend’

„THC werd ook lang verboden en wordt na veel wetenschappelijk onderzoek nu door veel artsen ingezet bij de behandeling van uiteenlopende fysieke en psychische aandoeningen”, zegt Katja Schuurman vandaag tegen persbureau ANP. „Onderzoeken naar de positieve werking van psychedelica met hetzelfde doel is gaande en de resultaten zijn op zijn minst veelbelovend te noemen. Juist ook bij angststoornissen, depressie en zelfs bij verslaving. Wat niet betekent dat dit voor iedereen zal werken. En wat wel betekent dat het onder goede begeleiding moet, van een op dit gebied goed onderlegde arts.”

Katja Schuurman heeft al eerder over ‘middelen’ gesproken, in 2022 over paddo’s bijvoorbeeld. In tv-programma Boerderij Van Dorst noemde zij het „iets geniaals“. Een fantastische uitvinding ook. „Niet van God, maar van Moeder Natuur.”

Kleine doseringen truffels aangeprezen

Een video die Schuurman nu plaatste, prees het gebruik van kleine doseringen truffels aan, wat haar in het Algemeen Dagblad op kritiek van drie grote verslavingszorginstanties kwam te staan. „Onder haar volgers zitten mensen die kampen met depressie of andere psychische problemen. Voor hen helpt dit promotiepraatje echt niet”, zegt Floor van Bakkum namens Jellinek. „Microdosing staat echt nog in de kinderschoenen. Er is nog heel veel onduidelijk. Mensen die dit proberen zijn écht hun eigen proefkonijn.”

Op Instagram kondigt Katja Schuurman vandaag aan ‘haar hele verhaal’ morgen te delen.

Katja Schuurman: ‘En alcohol dan?’

Katja Schuurman noemt het op haar beurt „opvallend dat deze heftige reacties vanuit deze instanties uitblijven als het gaat over het alom promoten en stimuleren van alcoholgebruik”. Maar ze geeft in het AD aan dat ze snapt waar die reactie vandaan komt. „Dat is hun taak en ik heb daar begrip voor.” Toch haalde ze de video offline, omdat die „nog geen half verhaal” zou vertellen. Er volgt dus nog een nieuwe video, „vergezeld van een groot aantal wetenschappelijke artikelen, ook de kritische”.

Overigens zegt ze „geen enkel financieel belang” te hebben bij de verkoop van microdosingproducten, die in het geval van truffels legaal zijn in Nederland. Onder haar bericht op Instagram werd verwezen naar een microdosingstarterbox die via haar website te vinden is. Die deelt ze naar eigen zeggen „vanuit het verlangen meer mensen in aanraking te brengen met de vele positieve effecten die het gebruik van plantmedicijnen kunnen hebben”.

Vorig jaar sprak ook voormalig wielrenner Thomas Dekker over truffels. Hij zei in talkshow Op1: „Truffels zijn geen wondermiddel. Maar het heeft meerdere dingen voor me gedaan en me enorm geholpen.”

Akwasi ‘beetje perplex’ na steun van koning Willem-Alexander

Nieuwe Big Brother start met oude liedje: ‘Oh my God, what the fuck, it’s happening’

Magtel de Laat een stoere Maria Magdalena in Jesus Christ Superstar: ‘Minder afhankelijk van de man’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties