Julia Osendarp
Julia Osendarp Health & mind 5 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Emotioneel stabiel? Hoeveel van deze 9 vragen beantwoord jij met ‘ja’?

Ze bestaan… emotioneel stabiele mensen. Van die mensen die zich niet snel van hun stuk laten brengen, zich niet laten leiden door emoties, oké zijn met zichzelf en vrij ontspannen door het leven gaan. Maar de vraag is nu: ben jij zo iemand?

Emotionele stabiliteit kan vrij prettig zijn in het leven. Emotioneel stabiele mensen voelen zich sterk, zelfverzekerd en veilig. Ze leven een leven zoals zij dat willen en houden zich vast aan hun eigen normen en waarden. Ongeacht wat een ander daarvan vindt. Wist je dat deze gewoonte funest is voor ons zelfvertrouwen en onze eigenwaarde?

Psycholoog over emotioneel stabiele mensen

Daarnaast benadrukt psycholoog Courtney Warren tegen het Amerikaanse CNBC dat emotioneel stabiele mensen dankbaarder, creatiever, spontaner en vrijer kunnen zijn.

Allemaal leuk en aardig, maar wanneer ben je eigenlijk emotioneel stabiel? Volgens Warren kunnen deze negen vragen je daarbij helpen. Als je een of meer van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, ben je waarschijnlijk emotioneel stabieler dan de meeste mensen.

Negen vragen over emotionele stabiliteit

1. Kun je luisteren naar visies waar je het niet mee eens bent? (zonder oordeel)

Emotioneel stabiele mensen kunnen andere visies of meningen aanhoren, zonder daardoor geraakt of getriggerd te worden. Je hoeft geen discussies aan te gaan of jouw standpunt of visie door te drukken. Deze mensen kunnen flexibel, empatisch en niet oordelend luisteren naar de realiteit van anderen. Ook tijdens onenigheid of een conflict.

2. Kun je gezonde grenzen stellen?

Emotioneel stabiele mensen kennen zichzelf goed en waken voor hun eigen grenzen. Mocht je overigens moeite hebben met ‘nee’ zeggen, wellicht heb je iets aan deze tips.

Deze mensen kunnen onder woorden brengen hoe ze behandeld willen worden en aangeven hoe zij zullen reageren als men over deze grenzen heen gaat.

3. Kun je toegeven dat je fout zat?

Iedereen heeft weleens ongelijk. Maar niet iedereen kan dat even makkelijk toegeven. Emotioneel stabiele mensen, kunnen dat wel. Een fout maken is niet erg. Maar verantwoordelijkheid nemen en daarvoor je excuses aanbieden, vergt meer van een mens.

4. Ken je jouw kernwaarden en overtuigingen?

Weet jij waar je voor staat? Jouw visie, mening en perspectief op het leven en kun je die op een respectvolle manier naar anderen communiceren? Emotioneel stabiele mensen kunnen dat, ook al zijn anderen het niet met hen eens. Deze mensen blijven bij zichzelf en handelen op een manier die daarmee consistent is in alle levenssituaties.

5. Kun jij negatieve emoties respectvol uiten?

Communicatie over gevoel en emoties op een respectvolle manier, past bij emotionele stabiliteit. Bij dit soort gesprekken gebruiken emotioneel stabiele mensen zinnen als: „Ik voel me…” of „Ik denk dat…” in plaats van dat ze anderen de schuld geven.

6. Kun je tegen kritiek?

Emotioneel stabiele mensen kunnen omgaan met constructieve feedback, zonder zich daartegen te verzetten of kritiek van tafel te vegen.

Je houdt dan rekening met de visie en meningen van anderen. Maar je hoeft dat natuurlijk niet persoonlijk op te vatten.

7. Streef je er voortdurend naar om te veranderen en te groeien?

Veranderen, groeien en ontwikkelen is iets wat nooit stopt in het leven. Emotioneel stabiele mensen begrijpen dat. Ze zijn niet bang om verandering te accepteren, halen plezier of voldoening uit dingen leren en zijn bereid de beste versie van zichzelf te worden.

8. Kun jij voorkomen dat je impulsief reageert?

Emotioneel stabiele mensen maken bewuste keuzes en reageren ook op die manier. Ook als de situatie moeilijk is.

Deze mensen hoeven niet impulsief te reageren in hun relaties. Zij kunnen zichzelf goed uitdrukken en bijvoorbeeld toelichten waarom ze boos of overstuur zijn.

9. Vertrouw je erop dat het goed komt, ongeacht welke uitdagingen je tegenkomt?

Het leven kan soms ingewikkeld of moeilijk zijn. Emotioneel stabiele mensen accepteren die moeilijkheden. Het hoort er nu eenmaal ook bij.

Dankbaarheid, een eigenschap die emotioneel stabiele mensen vaak beheersen, helpt bij moeilijke periodes.

Comfortabel met jezelf

Emotionele stabiliteit is volgens Warren niet alleen goed voor onze mentale gesteldheid, maar het geeft ons ook het zelfvertrouwen om nieuwe dingen te proberen en onszelf te zijn zonder angst voor afwijzing. Hoe comfortabeler we met onszelf zijn, hoe meer vrijheid we hebben om van ons leven te genieten terwijl we betekenisvolle, authentieke relaties opbouwen.

Vrijwillig vrijgezel? Onderzoek toont aan waarom men kiest voor vrijgezellenbestaan

Niet tevreden in huidige relatie en behoefte aan nieuwe liefde? Wellicht heb je iets aan deze psycholoog

Gebroken hart? Met deze drie manieren kom je er sneller bovenop

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties