Voor de sporters onder ons: train deze spiergroepen vooral samen
Sporten is gezond, een fijn tijdverdrijf, je wordt er gelukkiger van en dat niet alleen omdat je strakker in je vel zit. Ook mentaal biedt sporten allerlei voordelen. Maar wat nou als je net begint met bijvoorbeeld krachttraining, welke spiergroepen kun je het beste samen trainen?
Menig beginnend sporter loopt als kip zonder kop door de sportschool: squatje daar, bicep curl hier, dan nog even wat sit-ups en klaar is Kees. Maar zo train je je benen, armen Ă©n buikspieren. Een soort full-body workout dus. En alhoewel daar ook niks mis mee is, is dat minder makkelijk vol te houden als je vier keer per week sport.
Onlangs tipten we je al wat je het beste voor en na het sporten kunt eten en wat de gezondste en effectiefste sporten om te doen zijn.
Train deze spiergroepen samen
âNever skip leg dayâ, heb je misschien weleens gehoord. Dat is dus ook zoân spiergroep die je het best samen traint. Personal trainer Gavin Walsh laat aan Menâs Health weten dat twee grote spiergroepen tijdens Ă©Ă©n en dezelfde workout trainen een grote fout is in de sportschool. Liever verdeel je je lichaam in een paar kleinere groepen. Stel je gaat drie keer per week naar de sportschool om krachttraining te doen, train deze spiergroepen dan samen:
- Borst, schouders en triceps
- Rug, biceps en buikspieren
- Hamstrings, quadriceps (bovenbenen) en kuiten
Door spiergroepen apart te trainen, krijg je meer de kans spieren op te bouwen Ă©n te laten herstellen. Als je er een schema aan hangt â bijvoorbeeld samen met een personal trainer â gaat de opbouw nog sneller.
Je kunt hier nog een dag cardio aan toevoegen, bijvoorbeeld om je conditie naar een hoger niveau te tillen. Wel is zo nu en dan een rustdag ook belangrijk, zodat je spieren kunnen herstellen. Wist je trouwens dat er rond het eten van eiwitten een hoop misverstanden bestaan?
Dilemma: âMijn vriend gaat obsessief vaak naar de sportschoolâ
Waarschuwing voor âdiabetesgolfâ, zo herken je diabetes type 2