Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Gezondheid 3 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Tips tegen spierpijn: zo kom je van dat nare gevoel af

Een flink potje sporten, sommige mensen kunnen zich er enorm op verheugen, anderen gaan het koste wat kost uit de weg. En de gedachte die bij velen leeft: heb je na afloop geen spierpijn, dan heb je eigenlijk niks gedaan. Maar die zeurende spieren de dagen na je workout kunnen wel erg vervelend zijn. Dit zijn tips tegen spierpijn.

Eerder vertelden we je al welke dingen je beter niet eet voordat je gaat sporten, wat hardlopen doet met je lichaam en hoe vaak het ‘moet’ én welke lichaamshouding het meest ongezond is.

Wat is spierpijn?

Spierpijn voel je niet direct na het sporten, maar vaak pas 24 tot 48 uur daarna. Volgens veel mensen is de pijn op de tweede dag het ergst. Wanneer je sport, en dus goed je best doet, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren die na een tijdje spierpijn veroorzaken. Dat klinkt best eng, maar kan geen kwaad. Sterker nog, die scheurtjes, en dus de spierpijn, zorgen ervoor dat je spieren groeien. No pain no gain lijkt dus toch ergens op te slaan.

Té veel spierpijn is echter ook weer niet goed, en het is belangrijk dat je je lichaam ook rust gunt. Trainingen zeker 24 uur uit elkaar plannen is beter voor je lichaam en spieren. Spierpijn kan ook ontstaan door een ophoping van afvalstoffen, en dan vooral melkzuur, in je spieren (dit voel je als verzuring). En daarnaast ontstaat dat gevoel lang niet altijd door een workout, maar kan het ook al gebeuren als je iets zwaars hebt getild.

Tips tegen spierpijn

Gelukkig kun je een aantal dingen doen om van spierpijn af te komen, of het in ieder geval te verzachten. We zetten ze voor je op een rijtje.

Blijf bewegen

Alhoewel je door spierpijn misschien geneigd bent om op de bank te gaan liggen en niks meer te doen, is dat niet wat je moet doen. Rustig aan blijven bewegen is beter voor je spieren, dan worden ze niet stijf. Let wel op je eigen grenzen en probeer niet meteen te veel te doen, dat kan averechts werken.

Een warm bad

Een warm bad, warme douche of een bezoek aan de sauna kan verzachtend werken voor je spierpijn na een intense workout. Het helpt je ontspannen, net als een warme kruik bij bijvoorbeeld buikpijn. Daarnaast stimuleert warmte de doorbloeding – dit kun je ook bereiken door middel van een warmtecompres op de pijnlijke plek – waardoor afvalstoffen sneller je lichaam verlaten.

Pijnstilling

Open deur, maar toch: is de spierpijn erg heftig, neem dan wat pijnstilling. Niet te veel en niet te vaak, maar twee paracetamols zo nu en dan kan voor veel mensen geen kwaad.

Zo kom je van spierpijn af

Goed eten en voldoende water drinken

Je spieren bestaan voor het grootste deel uit water, en water is heel belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen, dus drink genoeg. Hier lees je hoeveel water je op een dag zou moeten drinken.

Eiwitrijke voeding kan ook helpen, aangezien eiwitten fungeren als bouwstenen voor lichaamscellen en dus ook voor je spieren. Eerder zetten we al uiteen in welke voedingsmiddelen veel eiwitten zitten.

Bereid je goed voor en bouw af

Uit het niets, zonder opwarming, een workout beginnen is niet slim. Zorg ervoor dat je je lijf en spieren van tevoren goed opwarmt, bijvoorbeeld door te rekken en strekken. Dan is alles al wat soepeler, en kun je iets meer ‘klappen’ verdragen. Doe dit ook als je klaar bent met sporten, doe nog wat rustige oefeningen om alles af te sluiten, en strek je spieren ook weer uit.

Massage

Als je regelmatig sport, kan een massage zo nu en dan ook wonderen doen. Ook dit heeft te maken met het losmaken van spieren én het afvoeren van afvalstoffen. Er zijn zelfs heuse sportmassages, waarbij de masseur of masseuse precies weet welke plekken hij of zij moet behandelen voor betere resultaten tijdens het sporten (en minder spierpijn daarna).

Kun je sporten met spierpijn?

Alhoewel je je lichaam het beste een rustdag kunt gunnen, om na het sporten ook weer te herstellen, kun je in principe sporten met spierpijn. Het is wel belangrijk dat je dan niet over je eigen grenzen heengaat en rekening houdt met je lichaam. Pas je training dus aan op wat je dag ervoor (of de dag daarvoor) hebt gedaan en op hoe je je voelt.

Tandenpoetsen kan levens redden: ‘Goedkoop en effectief’ 

Is het gezond om je ontbijt over te slaan?

Steeds meer vrouwen stoppen met de anticonceptiepil: ‘We moeten deze geluiden serieus nemen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

GezondheidspleinBENU ApotheekArts en Zorg

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties