Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Gezondheid 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Tandenpoetsen kan levens redden: ‘Goedkoop en effectief’ 

Een keer ‘s ochtends, een keer ‘s avonds: het poetsen van je tanden is belangrijk. Dat weten we allemaal. Maar voor patiënten op de intensive care is het zó belangrijk dat het zelfs van levensbelang kan zijn. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Harvard.

Volgens de wetenschappers kun je met goede mondhygiëne allerlei ellende voorkomen.

Tandenpoetsen

Het team combineerde de resultaten van vijftien klinische onderzoeken waaraan meer dan 2700 patiënten deelnamen. Ze ontdekten dat patiënten die dagelijks hun tanden poetsten, minder kans hadden om een longontsteking op te lopen in het ziekenhuis, dan mensen die niet poetsten. De resultaten waren vooral duidelijk te zien bij mensen die aan de beademing lagen en niet in staat waren zelf hun tanden te poetsen.

Verder bleek dat dagelijks tandenpoetsen gelinkt werd aan een lager risico op sterfte op de intensive care. Ook op de intensive care waren voordelen te zien: regelmatig tandenpoetsen werd gelinkt aan een minder lange tijd aan de beademing en een kortere verblijfsduur op de intensive care.

Levens redden

„Het signaal dat we hier zien in de richting van een lagere sterfte is opvallend. Het suggereert dat regelmatig tandenpoetsen in het ziekenhuis levens kan redden”, zegt onderzoeker Michael Klompas.

„Het komt zelden voor in de wereld van de preventieve geneeskunde in ziekenhuizen om zoiets als dit te vinden, dat zowel effectief als goedkoop is. In plaats van een nieuw apparaat of medicijn, geeft ons onderzoek aan dat zoiets simpels als tandenpoetsen een groot verschil kan maken.”

Mondhygiëne belangrijk

Op de intensive care of niet: het poetsen van je tanden is belangrijk. „Er is bijvoorbeeld een wisselwerking tussen infecties in de mond en diabetes”, vertelt tandarts Koen den Brok tegen RTL Nieuws. „Dat geldt ook voor hart- en vaatziekten.”

„Mensen hebben vaak geen last, maar toch zijn er soms ontstekingen in de mond die serieuze gevolgen hebben”, zegt Den Brok. „Als iemand bestraald gaat worden of chemo krijgt, dan moet diegene eerst langs de tandarts om te kijken of er geen ontstekingen in de mond zitten.”

Zo geef je je kerstboom een tweede leven

Condooms met smaakje beleven opleving dankzij The Crown

Benjamin uit Winter Vol Liefde gaat confrontatie aan met Joshua: ‘Manipulatief’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties